• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. P.

05.09.2017

08:28

AKO ŽELITE DA SE UBIJETE ZA 20 - 80 EVRA... SMRTONOSNE STEROIDE PRODAJU PREKO OGLASA!

Društvo

AKO ŽELITE DA SE UBIJETE ZA 20 - 80 EVRA... SMRTONOSNE STEROIDE PRODAJU PREKO OGLASA!

Podeli vest

Zakonom zabranjeni anabolički steroidi i slični preparati koji izazivaju rak, infarkt, bolesti jetre i bubrega, kao i teške hormonske poremećaje, prodaju se preko interneta, Vajbera i uličnih oglasa bez ikakve kontrole

 

Dvistruka šteta
Steroidi koji se prodaju putem oglasa, osim što su sami po sebi štetni, često su i neispravni i netestirani
Goran Papović, NOPS

Opasni anabolički steroidi, koji izazivaju karcinom, infarkt i teška oboljenja bubrega i jetre, prodaju se nesmetano preko oglasa, interneta i Vajbera, upozoravaju stručnjaci. Ovi smrtonosni preparati, koji služe za regulisanje mišićne mase, mogu se bez problema pronaći u svakom većem gradu, iako je njihova slobodna prodaja zakonom zabranjena, pošto su opasni po zdravlje i život.

Stručnjaci naglašavaju da su ovi proizvodi, osim što su sami po sebi štetni, često još i neispravni, netestirani i bez deklaracije, čime se rizik u slučaju njihovog unošenja u organizam samo povećava.

Šta sve može izazvati upotreba steroida?

* karcinom (jetre, dojke, prostate...)
* infarkt, visok pritisak, aritmiju
* psihičke probleme (agresija, depresija, psihoza)
* oboljenja jetre i bubrega
* hormonske poremećaje

Anabolički steroidi, ali i razni sumnjivi preparati koji služe za mršavljenje ili regulaciju metabolizma, mogu se kupiti običnim pozivom na telefon ostavljen na uličnom oglasu (pogledajte sliku), ali i preko opskurnih internet sajtova ili poluzatvorenih Vajber grupa. Direktorka Antidoping agencije Milica Vukašinović Vesić ističe da oglašavanje i prodaja steroida apsolutno nisu legalni i da je to jasno regulisano Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu.

- Članovi 38 i 39 tog zakona kažu da se omogućavanje korišćenja doping sredstava kažnjava zatvorom od šest meseci do 10 godina. Sa druge strane, proizvodnja i prodaja zabranjenih doping sredstava podrazumeva kaznu od šest meseci do 12 godina zatvora. Steroidi su praktično veštački hormoni koji su vrlo štetne supstance i nikome se ne preporučuju - naglašava Vukašinović Vesić.

Prema njenim rečima, anabolički steroidi izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme i mogu biti kobni po život.

Ristić: Štetni za zdrave ljude

Kardiolog Miljko Ristić kaže da upotreba steroida ima široku primenu u medicini, ali i objašnjava da njihovo neadekvatno korišćenje može dovesti do tragičnih posledica.
- Lekovi na bazi hormonske terapije se dosta upotrebljavaju u medicini, ali i najmanja doza je veoma štetna za zdravog čoveka! Steroidi u sportu nisu dozvoljeni jer mogu dovesti do visokog krvnog pritiska, ali i srčanog udara. U nekim situacijama, sasvim sigurno, može doći čak i do iznenadne smrti! Takođe, oni negativno utiču i na druge organe vitalne za život, te kod oboljenja pluća mogu izazvati i pojačano krvarenje. Koliko su korisni za neka oboljenja, toliko su štetni za zdrave osobe - navodi Ristić.

- Između ostalog, može doći i do srčanog udara, karcinoma jetre, različitih psihoza, teških oboljenja jetre i bubrega, neplodnosti, stravičnih hormonskih poremećaja poput rasta grudi kod muškaraca, dlakavosti kod žena. Nikada nikome ni u kakvoj situaciji ne bismo preporučili steroide, jer su veoma štetni po zdravlje, a u nekim situacijama zaista mogu dovesti do iznenadne smrti - izričita je direktorka Antidoping agencije.

Specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević objašnjava da je glavno dejstvo ovakvih preparata uticaj na povećanje zapremine mišićne mase, što većina ljudi koristi van svih propisa.

- Uzimanje ogromne količine suplemenata na svoju ruku je opaka igra sa sopstvenim organizmom, koja može izazvati jako teške komplikacije. Upotreba steroida i ostalih preparata uvećava i mišićnu masu samog srca, što je jako opasno. Dok treniramo, može nam izgledati da je sa našim organizmom sve u redu, ali čim se malo smanji trening, srčani mišić se opusti i nema snagu da obavlja osnovnu životnu funkciju - da pumpa krv. Nastaju teški problemi poput visokog pritiska, lupanja i ubrzanog rada srca, pa sve do srčanog udara i smrti - objašnjava dr Dimitrijević.

20-80 evra koštaju steroidi na
crnom tržištu

Predsednik Nacionalne organizacija potrošača (NOPS) Goran Papović ističe da je 90 odsto preparata koji se prodaju putem interneta neispravno i da tržišna inspekcija pod hitno mora stvar da uzme u svoje ruke, jer se nelegalnom prodajom direktno ugrožava zdravlje ljudi.

- Internet oglasi su preplavljeni prodajom steroida, anabolika, hormona, preparata za mršavljenje, po cenama od 20 do 80 evra. Oni obično nemaju deklaraciju, ne zna im se poreklo, nisu testirani, niti su laboratorijski ispitani. Služe kao mamac za naivne mladiće koji bi preko noći da postanu zgodni i nablidovani, ali i žene koje hoće izvajano telo za par dana. A uz sve to ne razmišljaju o posledicama i zdravlju - otkriva Papović.

Šta koji steroid izaziva

Informer

1. Parabolan (cena 60 evra)
Rak dojke, rak jetre, ginekomastija (uvećanje grudi kod muškaraca), psihički problemi (agresija i depresija)
2. Primobolan (cena 60 evra)
Naglo povećanje krvnog pritiska, ćelavost (kod muškaraca), grub glas (kod žena)
3. Trenbolon (cena 57 evra)
Rak jetre i prostate, srčani problemi (infarkt, aritmija), psihički problemi (depresija), otkazivanje bubrega, atrofija grudi (kod žena)
4. Masteron (cena 40 evra)
Rak dojke, smanjenje lučenja testosterona, seksualna disfunkcija, gubitak kose, povećanje holesterola
5. Vinstrol - Stanozolol (cena 40 evra)
Rak testisa, impotencija, oštećenja jetre, gubitak kose, teške dijareje
6. Nandrolon (cena 40 evra)
Smanjenje testosterona, psihičke promene, atrofija dojki i produbljen glas (kod žena), agresivno ponašanje.

 

 

 

 

 



 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija