• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

05.09.2017

13:37

(VIDEO) LONDON U ŠOKU, SRPKINJA TUŽI BRITANSKI KFOR: Namerno su pustili teroriste da nas masakriraju, ZA TO MORAJU DA ODGOVARAJU!

Društvo

(VIDEO) LONDON U ŠOKU, SRPKINJA TUŽI BRITANSKI KFOR: Namerno su pustili teroriste da nas masakriraju, ZA TO MORAJU DA ODGOVARAJU!

Podeli vest

Britansko ministarstvo odbrane našlo se pred sudom. Pravnica Jovanka Savić pokušava da pozove na odgovornost britanski deo Kfora jer, posle ulaska trupa NATO-a na Kosovo i Metohiju, građanima nije pružio sigurnost. Postavlja i pitanje odgovornosti Unmika i Euleksa zbog inertnosti u istraživanju zločina nad civilima

Kada su trupe NATO-a u junu 1999. godine ušle na Kosovo, međunarodna zajednica pravno je preuzela odgovornost za bezbednost tamošnjih građana. Međutim, pokazalo se da ih Kfor, Unmik i Euleks nisu zaštitili od zločina, niti su ih istražili.

- Savetodavni odbor Unmika za ljudska prava navodi 235 ovakvih slučajeva. Devedeset osam odsto su Srbi. Unmik je podrobno istražio samo jedan - kaže Jovanka Savić.

Da bi prikupila potrebna dokumenta za samo osam klijenata Jovanki Savić je bilo potrebno čak pet godina.

EU RAMPA ZA KINU U SRBIJI: Brisel u panici zbog osovine Beograd - Peking - Moskva!

Sud je prvobitno odbacio predmet uz obrazloženje da su britanske trupe ne pod njegovom, već jurisdikcijom Ujedinjenih nacija. Slučaj se preselio pred Apelacioni sud.

Evropska unija se odrekla imuniteta u ovom postupku. Čeka se da to učine i Ujedinjene nacije, koje priznaju da je prekršena Povelja o ljudskim pravima.

- Moji klijenti su se žalili i organima Ujedinjenih nacija i Euleksa za nadzor poštovanja ljudskih prava. Oba tela su zaključila da su njihova prava narušena, posebno ona iz člana 2, koja se odnose na pravo na život, i člana 3, koji se odnosi na nehumano postupanje - kaže Savićeva.

TAČI NAJAVLJUJE: Referendum na Kosovu o KONAČNOM SPORAZUMU SA SRBIJOM?!

Međutim, ova međunarodna tela ne nude nikakav pravni lek. Zato bi ovaj proces mogao bi da se odrazi na celokupno međunarodno pravo.

Public

- Ako uspemo, države članice Evropske unije i Ujedinjenih nacije morale bi, kada upravljaju stranim teritorijama, da primenjuju one standarde koje im nalažu njihovi sopstevni zakoni i ustavi. U suprotom bi morali da ponude pravni lek u skladu sa sopstvenim standardima i to svuda u svetu, ne samo na Kosovu i ne samo u odnosu na kosovske Srbe - kaže Savićeva.

Jovanka Savić i njen tim rade besplatno. Bore se sa vremenom kako bi sakupili 16.200 funti za sudske troškove. Tražili su odlaganje plaćanja do 22. septembra.

ŠIPTARI u mrtvačnici u Prištini KRIJU 400 SRPSKIH LEŠEVA! Naše vlasti tragaju za ostacima Srba masakriranih na KiM!

- Ne znam da li će naš zahtev biti usvojen. Ako nas odbiju, moraću u utorak 5. septembra da obavestim sud da ne možemo da nastavimo. Mislim da bi to bila vrhunska ironija - kaže Savićeva.

ZASTRAŠUJUĆI AMERIČKI PLAN ZA SRBIJU: Kosovo postaje vojni centar NATO i DEO RAKETNOG ŠTITA PROTIV RUSIJE!

Vreme polako ističe. Danas će ovaj slučaj ili ući u istoriju ili postati istorija.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Smiljenka

pre 6 godina

Otuda na Kosovu, u mirnodopskim uslovima, pod punom vladavinom KFOR-a i UNMIK-a, uspostavljenoj posle NATO bombardovanja 1999, toliko nastojanja da se u sto kracem roku i u sto vcćem broju, u jednoj vidljivo sistematicnoj akciji, trajno uniste tragovi neugodnih svedoka - srpskih manastira i crkava - kao najupecatljivijih tragova nekadasnjeg i sadasnjeg srpskog prisustva. U pitanju je jedna vrsta kolektivne odmazde tribalnog tipa koja se umesto protiv pojedinaca krivih za zlocine, sprovodi protiv pripadnika citave jedne etnicke zajednice. Obrazac ekstremnog nacionalizma predvidja ultimativno unistenje i srpskih spomenika i progon srpske zajednice kako bi se opravdala jedna nova, za Srbiju neprihvatljiva politicka realnost - Kosovo kao iskljucivo albanska zemlja?

slobodan

pre 6 godina

Ziva istina, po dolasku britanskog dela k-fora , Juna meseca , prvih dana nista se nije dogadjalo cak sta vise, specijalne jedinice su svakog pripadnika teroristicke uçk hapsile i ponizavale na ulicama Pristine, nasilno stavljajuci im lisice , razoruzavali ih. Medjutim, izgleda da je neko naredio da se sa tim stane i specijalne jedinice britanske voske su povucene, a onda je nastao haos. Ubistva, pljacke, proterivanja su postala svakodnevna a u svemu tome su i sami britanski vojnici ucestvovali ili samo nemo posmatrali sve to. U slucaju da su se kojim slucajem srbi poceli braniti, ti isti \"mirovnjaci\" bi poceli hapsiti srbe.  Bilo je strasno i da bog da da im se vrati na jos gori nacin, a siptarima za sva zlodela zelim da gore u paklu.\n

Zvezdan

pre 6 godina

Gde su nasi tajkuni da financiraju u korist Srbije... Godinama nas muzete i otimate... Ajde budite patriote... E da imamo tajkune kao sto imaju sipci... niko nam nebi nista mogao... Sramota\n

trig

pre 6 godina

tako je.svaka cast.treba tu belosvetsku bagru tuziti.\n

Deda Nole

pre 5 godina

Mislim da bi drzava srbija moralo pod hitno da pomogne ovo zaista dobrocinstvo advokata Jovanke Savic,jer po meni ovo je prelomni trenutak da se sve te mediske lazi zapada razotkriju a istina izadje na videlo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija