• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D.

12.09.2017

17:49

MINISTAR ŠARČEVIĆ INSISTIRA NA UNIFORMISANJU UČENIKA: Više od 800 škola nabavilo uniforme!

Društvo

MINISTAR ŠARČEVIĆ INSISTIRA NA UNIFORMISANJU UČENIKA: Više od 800 škola nabavilo uniforme!

Podeli vest

Oko 55 odsto osnovnih škola u Srbiji dobilo je školske uniforme, u nekima ih đaci već nose, a u nekima je pitanje dana kad će početi, kaže ministar Šarčević. Prve uniforme promovisane u OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu

Više od 800 škola širom Srbije nabavilo je đačke uniforme, u nekima ih učenici već nose, a u nekima je pitanje dana kada će početi, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Prema njegovim rečima, za najviše dve godine svi osnovci u Srbiji biće uniformisani, potrebno je samo da se do detalja utvrdi kako će se sve to finansirati.

A kako to u praksi treba da izgleda, demonstrirano je juče u OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu, gde je jedno odeljenje đaka prvaka dobilo moderne uniforme, koje će uskoro nositi svi učenici u ovoj školi.

Manje razlike

Šarčević je rekao da je potrebno najmanje dve godine kako bi ovakva praksa zaživela u svim osnovnim školama u Srbiji.

Neće biti izuzetaka
Za najviše dve godine svi osnovci u Srbiji moraće da nose uniforme
Mladen Šarčević

- Zasad je oko 800 osnovnih škola u Srbiji nabavilo uniforme, što je oko 55 odsto. U nekim od tih škola đaci već dolaze na časove u uniformama, a u nekima će početi narednih dana. To samo govori da je inicijativa Ministarstva prosvete o vraćanju uniformi u škole uspela. Cilj nam je da za dve godine ova praksa zaživi u svim školama - napomenuo je Šarčević.

U VIŠE OD 700 ŠKOLA ĐACI ĆE BITI UNIFORMISANI! Ministar Mladen Šarčević za Informer otkriva ŠTA DONOSI NOVA ŠKOLSKA GODINA!

Informer

On je naglasio da je ideja da đaci na časovima budu obučeni kako dolikuje modi 21. veka, ali zasad nije poznato ko će finansirati izradu uniformi.

Učitelji i roditelji: Lepo, ali skupo

Nastavnici i roditelji u školi u Vrčinu zadovoljni su kako izgledaju nove uniforme, mada su neki rekli da bi mogle da izgledaju skromnije i da budu jeftinije.
- Čuli smo da ova jedna kombinacija košta 6.000 dinara. To nije malo, ali uniforme mogu da izgledaju i skromnije, a da ove kombinacije čuvamo za svečane školske prilike. Najvažnije je da deci bude udobno - rekla nam je jedna učiteljica.

- Vreme je da se zaboravi na kecelje iz prošlih vremena, nove uniforme moraju da budu moderne. Svesni smo da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali zaista ćemo se potruditi da izmenama zakona već do kraja meseca vidimo šta konkretno možemo da uradimo. Jer nemaju sve škole sve potrebne finansijske uslove - rekao je Šarčević.

Ministar je kazao da je jedan od glavnih razloga zbog kojih se preporučuje nošenje uniformi smanjenje razlika zasnovanih na socijalnom statusu učenika.
- Ukoliko su svi učenici isto obučeni, veća je verovatnoća da će jedni o drugima suditi na osnovu karaktera, a ne na osnovu toga ko kakvu odeću nosi i ko je koliko bogat. Đačke uniforme odavno su deo obrazovnih sistema mnogih država kao što su Velika Britanija, Japan i Kina i trebalo bi da težimo da i mi budemo deo toga - rekao je Šarčević i naveo neke praktične razloge za uvođenje uniformi:
- Roditelji više neće morati da razmišljaju šta će deca da im obuku u školu, a i manje će novca izdvajati za njihovu odeću. Tako će uštedeti i vreme i pare.

Informer

Identitet škole

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić, koji je prisustvovao promociji uniformi u Vrčinu, rekao je da će svaka škola moći da bira kako će im đaci izgledati na časovima.
- Svaka škola će imati svoj identitet kad su uniforme u pitanju i o tome će odlučivati roditelji, đaci i nastavnici. Grad Beograd, preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu, obezbediće određeni iznos novca kao pomoć roditeljima koji nisu u stanju da kupe uniforme - rekao je Vesić.

Uniforme u Vrčinu: Sakoi, kravate, tregeri...

Đaci odeljenja I-1 OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu dobili su najmodernije uniforme, koje je dizajnirala i donirala poznata kreatorka Dragana Ognjenović. Dečaci su nosili plave sakoe i narandžaste kravate, a devojčice suknjice, tregere i narandžaste dokolenice. Celo odeljenje nosilo je teget starke. Kako smo saznali, uniforme koštaju oko 6.000 dinara, trebalo bi da ih nose i ostali učenici ove škole, ali nije precizirano ko će ih finansirati.
- Meni je važno da su deca prihvatila moje uniforme, jer vi njih ne možete da naterate da nose nešto što neće. Košulje, blejzeri, suknje, pantalone, čarape i rančevi proizvedeni su u Srbiji, a izrađeni su od pretežno prirodnih materijala. Dakle, ništa nije kupljeno osim patika - rekla je Dragana Ognjenović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija