• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

12.09.2017

21:15

PAŽNJA! BLJEŠTEĆI BILBORDI KRAJ PUTEVA SVE OPASNIJI PO ŽIVOT: Svetleće reklame uzrok četvrtine sudara u Srbiji!

Društvo

PAŽNJA! BLJEŠTEĆI BILBORDI KRAJ PUTEVA SVE OPASNIJI PO ŽIVOT: Svetleće reklame uzrok četvrtine sudara u Srbiji!

Podeli vest

Vozače najviše zbunjuju zeleni krstovi pred apotekama, koje često zamene sa semaforom, zbog čega izazovu udese sa tragičnim posledicama. Dekoncentrišu ih i slike golih žena na reklamama

Svetleće reklame pored puteva uzrok su svakog četvrtog sudara u Srbiji, tvrde za Informer stručnjaci za bezbednost u saobraćaju! Prema njihovim rečima, posebno kobni mogu biti zeleni krstovi ispred apoteka, koje vozači često pomešaju sa semaforima, zbog čega uđu u raskrsnicu i izazovu udes sa tragičnim posledicama. Takođe, problematične su i reklame sa golim ženama jer skreću pažnju muškim vozačima i dekoncentrišu ih dok su za volanom.

Zbog toga udruženja koja se bave problemima bezbednosti u saobraćaju traže da se zakonski regulišu pravila o postavljanju blještećih bilborda kraj frekventnih saobraćajnica i raskrsnica. 

Kobne tačke

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović otkriva za naš list da je poslednjih godina dramatično porastao broj udesa koje su izazvale upravo svetleće reklame pored puteva.

VEŽI SE! Od danas rigorozno kažnjavanje na putevima širom Srbije - SAOBRAĆAJCI LOVE VOZAČE BEZ POJASA!

Svetla su kriva
Kada bi meni kao veštaku neki vozač rekao da je napravio sudar jer ga je omela svetleća reklama, ja bih to uzeo kao ozbiljno i relevantno opravdanje
Milan Vujanić,
profesor Saobraćajnog fakulteta i saobraćajni veštak

Promo

mojugao

Jasmina Milošević
Agencije za bezbednost 

Sve što remeti vozača i ugrožava bezbednost u saobraćaju trebalo bi da se ispita i zakonski reguliše. Neophodno da oni koji ih postavljaju i nadležni organi pronađu zajednički jezik kako bi se zaštitila bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

- Najnovija istraživanja pokazala su da su razni drečavi bilbordi postavljeni kraj puteva uzrok četvrtine saobraćajnih nesreća u Srbiji! To je neverovatno velika brojka, posebno ako se zna da do sudara uglavnom dolazi zbog neprilagođene brzine i vožnje pod dejstvom alkohola. Naročito su opasni zeleni krstovi na apotekama koji sijaju i trepere poput semafora. To zbunjuje vozače, misle da imaju zeleno svetlo, i onda uđu u prometnu raskrsnicu i izazovu sudar sa često tragičnim posledicama. Takođe, i bilbordi sa obnaženim ženama umeju i te kako da dekoncentrišu dok ste za volanom. Pravili smo istraživanje koje je pokazalo da se čak 69 odsto vozača žali da im svetleće reklame značajno skreću pažnju i da su zbog njih zamalo napravili saobraćajnu nesreću - kaže Okanović i dodaje da je najalarmantnija situacija na raskrsnicama u Beogradu i Novom Sadu:
 

Informer

- Vozačima najviše problema zadaje raskrsnica kod "Merkatora" u Novom Sadu, gde je već bio veliki broj teških udesa zbog svetlećih reklama i znakova za apoteku. Slična je situacija i u Beogradu u Ruzveltovoj, Katanićevoj i Požeškoj ulici. Žale nam se i vozači iz drugih gradova, posebno oni iz Pančeva i Požarevca. Stoga je krajnje vreme da se te svetleće reklame napokon uklone dalje od puteva i tako se spasu brojni životi - kaže Okanović.

Svetla smetaju

Sa njim je saglasan i profesor Saobraćajnog fakulteta i sudski veštak Milan Vujanić, koji tvrdi da pored puta ne sme da bude ništa što svetlom onemogućava vozača da prati vožnju.

69 odsto vozača ima problem sa svetlećim reklamama tokom vožnje

- Ne radi se ovde samo o zelenom krstu na apotekama nego i o svim ostalim svetlećim reklamama na menjačnicama ili kazinima. Sve to strašno utiče na pažnju ljudi. Problem takođe stvaraju i gradilišta i stovarišta jer ona "bacaju" izuzetno neugodnu svetlost koja "oslepi" vozače. Sve to bi po hitnom postupku moralo da se ukloni jer zakon jasno kaže da pored puta ne sme da bude ništa što svojim svetlom može da ometa vozače u vožnji. Iskreno, kada bi meni kao veštaku neki vozač rekao da je napravio sudar jer ga je omela svetleća reklama, ja bih to uzeo kao ozbiljno i relevantno opravdanje - objašnjava Vujanić.

SAOBRAĆAJCI NE PRAŠTAJU! Za smo četiri sata kažnjeno 40 vozača - ŠESTORICA VOZILA BRŽE OD 160 km/h!

Aleksandar Jovanović Cile

 

Alvirović: Provokativni bilbordi zabranjeni u EU

Tanjug

Urednik i voditelj emisije SAT Mirko Alvirović smatra da problem vozačima najviše prave provokativni bilbordi sa atraktivnim ženama, koji u zemljama EU ne smeju da se postavljaju pored puteva.
- Bilbordi sa atraktivnim ženama, provokativnim slikama i porukama postavljeni su suviše blizu puteva i to vozačima skreće pažnju. U razvijenim evropskim zemljama je ta praksa zabranjena i mislim da i mi to treba da uradimo. Svestan sam da su vlasnici firmi platili te svetleće reklame ili bilborde, ali ipak prioritet moraju da nam budu ljudski životi - istakao je Alvirović.

 


 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 6 godina

Bolje krpite rupcage na putevima.i farbajte oznake na putu koje se ne izbrisu posle mesec dana...

Baja

pre 6 godina

Dobro je da ste alarmirali javnost,stvarno veliki problem koji zbunjuje i može da izazove nesreću. Pozdrav iz Požeške ulice.

PanicMechanic

pre 6 godina

А то што сваки пети аутомобил има неисправне фарове (у смислу да им бар један фар баца подигнуто светло - као дуга светла, и заслепљује возаче испред)? Технички прегледи се уопште не обављају. Мени су само дали потврду о техничкој исправности возила, а да ми нису аутомобил ни погледали. На моје инсистирање да одраде преглед, они су ми само проверили кочнице. Срећом, аутомобил је пре тога био у сервису где је детаљно прегледан, и потпуно је исправан.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija