• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - K. P.

13.09.2017

17:59

UNIFORME RAZVIJAJU TIMSKI DUH KOD ĐAKA! Psiholozi smatraju da je "uniformisanje" učenika pun pogodak!

Društvo

UNIFORME RAZVIJAJU TIMSKI DUH KOD ĐAKA! Psiholozi smatraju da je "uniformisanje" učenika pun pogodak!

Podeli vest

Uniforme koje se uvode u osnovne škole su pun pogodak jer jačaju timski duh i smanjuju socijalne razlike među đacima, smatraju psiholozi!

Prema njihovim rečima, učenici koji na časove budu dolazili "tipski obučeni" imaće veću odgovornost i zrelije će prilaziti svojim obavezama.
Dečji pedagog Branka Tišma kaže da šarena odeća na časovima treba da ode u prošlost, jer je to način da se konačno uvede red u školama.

Nisu isto park i škola
Radna odeća je veoma važna, jer deca ne treba da izgledaju isto kada idu u park i u školu
Branka Tišma, dečji psiholog

- U školi svi moraju da se ponašaju pristojno i poštuju instituciju koja je osim obrazovne i vaspitna. Radna odeća je veoma važna, jer deca ne treba da izgledaju isto kada idu u park i u školu. Takođe, ona od malih nogu treba da uče pravila oblačenja koja daju sliku o svakoj osobi. Važno je samo da ta odeća bude komotna - kaže Tišma.

Ona napominje da će se uvođenjem uniformi smanjiti i vršnjačko nasilje, koje je veliki problem kod današnje dece.
- Učenici često stilom odevanja otkrivaju kakvu muziku slušaju ili za koji tim navijaju. To izaziva konflikte među mališanima, a nošenje radne garderobe će upravo sprečiti takve stvari. Jedino na taj način đaci će početi da poštuju prave sisteme vrednosti kod ljudi - kaže ona.

Sociolog Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka smatra da pri uvođenju uniformi u škole treba da se ugledamo na dobre modele koji već postoje u svetu.
- Kada se radi o ovakvim stvarima, ne treba da se oslanjamo na našu pamet, već da se ugledamo na svet. U Velikoj Britaniji su uspešno uvedene uniforme u škole i oni su dobar primer koji treba da pratimo. Ako to već radimo, onda treba da uradimo kako treba. Uniforme nisu naša tradicija, ali svakako da bi dovele školstvo u red i manje bi bile vidljive socijalne razlike među decom - rekao je Cvetićanin.

MINISTAR ŠARČEVIĆ INSISTIRA NA UNIFORMISANJU UČENIKA: Više od 800 škola nabavilo uniforme!

Šarčević: Učeničke zadruge finansiraju uniforme

Ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio je za Informer da je u planu formiranje učeničkih zadruga, koje će kroz razne aktivnosti đaka zaraditi novac za uniforme.
- Škole neće kupovati gotove proizvode, nego će se uniforme većinom šiti u školama, u posebnim učeničkim zadrugama, tako da će svako tome doprineti. Materijale i boje će osmišljavati sami učenici, a naša zemlja ionako ima dosta talentovane dece koja su se pronašla u dizajnu - objašnjava Šarčević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija