• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

13.09.2017

22:45

OPASNO! NA 70 KILOMETARA OD SRBIJE 18 NUKLEARNIH REAKTORA! Svi u okruženju grade atomske elektrane, osim nas!

Društvo

OPASNO! NA 70 KILOMETARA OD SRBIJE 18 NUKLEARNIH REAKTORA! Svi u okruženju grade atomske elektrane, osim nas!

Podeli vest

U krogu od samo 400 kilometara našoj zemlji preti 18 nuklearnih reaktora. U Evropi je aktivno 130 nuklearki, grade se četiri nove, a 24 projekta su u pripremi

Bugarska je tokom prošle nedelje počela gradnju postrojenja za radioaktivni otpad, a u najavi je i gradnja nove nuklearke. Istovremeno, na samo 70 kilometara od naše granice, i Mađarska gradi dva nova nuklearna reaktora.

Najbliži je u Mađarskoj, u Pakšu, gde pored postojeća četiri grade još dva reaktora

Iako nemaju konkretan povod, u nemačkom gradu Ahenu građanima dele besplatne tablete joda kao preventivu od radijacije jer strahuju od stare nuklearne elektrane u susednoj Belgiji. 

Zašto se svet ne odriče nuklearne energije i koliko smo zaštićeni od mogućih incidenata, pita RTS.

Skladište za nuklearni otpad Bugarska gradi u blizini nuklearke Kozloduj na obalama Dunava. Trajno rešavanje radioaktivnog otpada je neophodno, jer Bugarska trećinu struje obezbeđuje iz nuklearke.

- Time će se demantovati one slutnje i strepnje koje se već 20 godina pričaju da Bugari u Staru planinu sa njihove strane stavljaju radioaktivni otpad. Očigledno to nije istina jer oni svoj otpad odlažu na normalan i prirodan način uz punu tehnologiju - kaže Plećaš.

DRAMATIČNO! EVROPI PRETI ATOMSKA KATASTROFA: Svih 185 nuklearki na meti terorista!

U Evropi je aktivno 130 nuklearki, grade se četiri nove a 24 projekta su u pripremi. Na samo 400 kilometara našu zemlju okružuje 18 nuklearnih reaktora.

Najbliži je u Mađarskoj, u Pakšu, gde pored postojeća četiri grade još dva reaktora koji im daju polovinu električne energije. Posle japanske nuklearne katastrofe najavljeno je zatvaranje starih nuklearki, ali to ide sporo.

- U svetu ih je negde oko 450 u pogonu. Svaki četvrti kilovat sat u Evropi je proizveden iz nuklearki, znači nema zatvaranja ne odriču ih se ni Nemci (zatvorili 8 od 17). Šveđani su zatvorili dve. a sada će da prave novih 12 - kaže Mesarović.

U Srbiji je moratorijumom zabranjena gradnja nuklearki, ali u slučaju eventualne havarije u nekoj od susednih zemlja, za sat-dva nuklearni oblak bi mogao da stigne do naše zemlje.

Nuklearke su projektovane da izdrže zemljotres, poplave, udar aviona, teroristički napad. Zemlje koje imaju nuklearne objekte njihovu sigurnost pojačavaju merama zaštite od nove tehnološke pretnje, sajber kriminala pa su stalno podvrgnuti takozvanim, bezbednosnim stres testovima.

RUSIJA DAJE PARE EGIPTU Kredit od 25 milijardi dolara kredita za nuklearnu elektranu!

Zbog preko graničnog uticaja za sve nuklearne objekte mišljenja daju i susedi. I za bugarsko skladište radioaktivnog otpada upitnik je bio rigorozan.

- Njihov projekat je već bio i na oceni kod Austrijanaca, oni su im čak postavljali i pitanja da li su ponovo vršili seizmološke analize na toj lokaciji. Sve što može da se proveri insistira se na proveri jer sve elektrane moraju da poštuju taj stres test - kaže Mesarović.

U Srbiji je moratorijumom zabranjena gradnja nuklearki, ali u slučaju eventualne havarije u nekoj od susednih zemlja, za sat-dva nuklearni oblak bi mogao da stigne do naše zemlje.

Clipart.com

- Ja stalno govorim moramo ukinuti moratorijum da naša deca počnu ponovo da studiraju nuklearne nauke ne da bi gradili nove nuklerake, nego da bi znali kako da se štiti od zračenja. A tih stručnjaka više nema - kaže Plećaš.

Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije radi stalni nadzor i merenja radioktivnosti.

STRAH OD RADIJACIJE Vlade Belgija i Holandije stanovništvu dele tablete joda!

Za eventualne incidente, naša zemlja je, kažu, pokazala spremnost i na nedavnoj svetskoj vežbi simulacije na nuklearnu nesreću koju je organizovala Međunarodna agencija za atomsku energiju, prenosi RTS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 6 godina

Pa zasto ih grade kad ne znaju kako da se spasi narod ako dodje do curenja, pukotina itd. Za ciji ego to grade????

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!
NBA

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!

Košarkaši Atlante savladali su Boston Seltikse u dramatičnom meču NBA lige rezultatom 123:122 nakon produžetka. Jedan od najzaslužnijih za trijumf Hoksa bio je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović! Po završetku utakmice, Bogdanov saigrač Dejonte Marej pohvalno je govorio o Srbinu i istakao njegov doprinos u pobedi nad vodećim timom Istočne konferencije!

29.03.2024

16:45

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija