• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.09.2017

11:38

POPOVIĆ: Pametna industrijalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije!

Društvo

POPOVIĆ: Pametna industrijalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije!

Podeli vest

Srbiji je potrebna pametna industrijalizacija, industrija bazirana na znanju kao ključnom resursu i sveobuhvatnoj digitalizaciji proizvodnih procesa, smatra ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

-  Zato je fokus na industrijske informaciono-komunikacione tehnologije (ICT), industrijsku robotiku, proizvodnu mehatroniku, fleksibilnu i inteligentnu automatizaciju, odnosno sve ono što se jednim imenom naziva Industrija 4.0, jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Republike Srbije - rekao je ministar Popović. 

On je na sastanku sa rukovodstvom vodeće evropske asocijacije nacionalnih inženjerskih akademija EUROCASE, istakao da Srbija ulaže napore da aktivno sledi procese koji se odvijaju u drugim zemljama u Evropi, koje razvijaju nacionalne programe za digitalizaciju svoje industrije.

- Industrija Evrope se intenzivno digitalizuje. Svesni smo činjenice da je i digitalizacija industrije Srbije neminovnost, ali i toga da taj proces zahteva veliki napor i da su nam iskustva naših partnera dragocena, posebno onih koji su u tom procesu otišli najdalje - rekao je Popović.

On je naveo da pametna reindustrijalizacija kroz okvir Industrije 4.0 nije moguća bez jakog inženjerstva.
- Zato Srbija mora da modernizuje programe obrazovanja inženjera, da kroz okvir dualnog obrazovanja koji približava studente fabrikama i omogućava sticanje savremenih praktičnih veština, produkuje novu generaciju inženjera - naglasio je Popović.

Informer

On je objasnio da bi to trebalo da bude nova tehnološka elita Srbije koja će biti spremna da koncept Industrije 4.0 efektivno primeni u industrijskom prostoru Srbije. 

- Za primenu Industrije 4.0 potrebni su nam inženjeri 4.0 - istakao je Popović.

Generalni sekretar EUROCASE, dr Iv Karistan, zahvalio se ministru Popoviću na gostoprimstvu i istakao da je vrlo važno što Srbija ima ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj jer je ova oblast danas ključna za ekonomski razvoj svake zemlje.

Ministar je uputio poziv gospodinu Karistanu da predsednik EUROCASE i ujedno predsednik Akademije inženjerskih nauka Nemačke, profesor Rajnhard Hutl, poseti Srbiju kako bi nastavili razgovore o podršci uvođenju Industrije 4.0.

Informer

EUROCASE je asocijacija koja okuplja eksperte iz različitih polja tehnologije i inženjerstva, broji 23 člana i postoji duže od 20 godina. Članovi ove asocijacije učestvovali su na dvodnevnom skupu održanom u Rektoratu Univerziteta u Beogradu i na Mašinskom fakultetu, čiji je domaćin bila Akademija inženjerskih nauka Srbije. Predstavnici inženjerskih akademija Engleske, Irske, Francuske, Slovenije, Češke, Nemačke, Poljske, Austrije i Srbije razmatrali su strateške aspekte izgradnje evropske platforme za obrazovanje nove generacije inženjera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija