• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - M. M.

20.09.2017

19:00

SRPKINJE NE RAĐAJU JER NEMAJU POVERENJA U SVOJE MUŽEVE?! Porazni rezultati istraživanja među ženama u našoj zemlji!

Društvo

SRPKINJE NE RAĐAJU JER NEMAJU POVERENJA U SVOJE MUŽEVE?! Porazni rezultati istraživanja među ženama u našoj zemlji!

Podeli vest

Svaka treća žena u Srbiji koja nema decu kao razlog za to navodi nepoverenje u partnera. Tek potom dolaze ekonomski razlozi, bežanje od odgovornosti koje nosi roditeljstvo i nepoverenje u državu. Zbog toga čak 31 odsto naših žena u ranim tridesetim nema decu

Svaka treća Srpkinja koja nema decu kao razlog za to navodi nepoverenje u sopstvenog partnera! Tek potom dolaze ekonomski razlozi, bežanje od odgovornosti koje nosi roditeljstvo i nepoverenje u sistem. Ovo su rezultati istraživanja koje je za Informer iznela ministarka Slavica Đukić Dejanović, a potvrđuju ga psiholozi i demografi.

Rezultat ovakvog stava naših žena je i podatak da 31 odsto Srpkinja u ranim tridesetim godinama nema decu, dok je taj broj u Beogradu čak 43 odsto!

Strah i neznanje

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za demografsku politiku, kaže da nije tačno da žene u Srbiji ne žele da imaju decu, već nemaju dovoljno sigurnosti da se u to upuste.

Žele, ali se plaše
Nije tačno da Srpkinje ne žele decu, već nemaju dovoljno sigurnosti da ih rode
Slavica Đukić Dejanović,ministarka bez portfelja 

- Posle popisa 2011. godine rađena su dodatna istraživanja koja su pokazala da trećina žena u Srbiji u ranim tridesetim, koje nemaju decu, kao osnovni razlog za to navode nepoverenje u partnera. Bitan razlog je i ekonomsko stanje, zatim strah od odgovornosti koje nosi roditeljstvo, a potom i nepoverenje u sistem. Dakle, nije sporna njihova želja da imaju decu, već je problem očigledno nedostatak sigurnosti - rekla je Slavica Đukić Dejanović i objasnila šta su posledice takvog stava:

- Zabrinjava podatak da skoro 31 odsto Srpkinja u ranim tridesetim nema dece, a još je porazniji podatak da je u Beogradu ta brojka čak 43 odsto.

OVAKO VLADA SRBIJE PODSTIČE NATALITET: Za prvo dete 100.000 DINARA, za trećeg školarca besplatne knjige!

Top 5 razloga zašto Srpkinje ne rađaju

1. Nepoverenje u partnera
2. Nedostatak novca i uslova za život
3. Strah od odgovornosti koje nosi roditeljstvo
4. Nepoverenje u sistem
5. Stavljanje karijere na prvo mesto

Stručnjaci kažu da praksa u potpunosti potvrđuje statističke podatke koje je iznela ministarka Đukić Dejanović. Psihijatar Jovan Marić kaže da, kada se kaže "nepoverenje u partnera", onda se misli na sumnju da suprug neće biti dovoljno posvećen odgajanju deteta.

- Muškarci u Srbiji misle da će im pasti kruna sa glave ako detetu presvuku pelenu! Zato je i logično što se žene plaše da će ostati usamljene u odgajanju deteta i da im partner neće pomoći u tome. Na kraju shvate da će izgubiti komotnost i lagodnost koje su do tada imale, pomisle da se tu njihov život završava i pobegnu od roditeljstva glavom bez obzira. Mnoge žene, nažalost, ne znaju da je dete ogroman podstrek i da će im dati novu dimenziju uživanja u životu. Svojevremeno je rađena anketa među izuzetno poznatim, uspešnim i priznatim starijim ljudima i svi su rekli da je njihov najveći životni uspeh to što su postali roditelji, a neuspeh to što nemaju više dece. Poenta cele priče je, dakle, da su svi razlozi koje su žene navele samo izgovor za onaj glavni, a to je njihovo sasvim pogrešno razmišljanje o roditeljstvu - kaže Marić.

DRŽAVA REŠAVA AFERU NESTALIH BEBA! Stefanović najavio osnivanje komisije koja će raditi na RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA!

Usamljene majke
Kada se kaže da žene "nemaju poverenje u partnera", misli se na to da im on neće pomoći u odgajanju dece
Jovan Marić, psihijatar

Demograf Biljana Spasić, sa druge strane, objašnjava da žene nemaju poverenje u partnere jer se sve češće suočavaju sa "maminim sinovima", nesposobnim da izdržavaju porodicu i prihvate odgovornost za nju.

- Muškarci su izgubili imidž vitezova koji bi mogli da vode računa o svojoj porodici, da budu uvek tu za svoje dete i ženu i da im pruže sigurnost. Međutim, nisu oni jedini krivci za ovako strašnu statistiku, jer ni žene ne žele da se odreknu onog što su stekle u poslu ili da ugroze svoju slobodu, koja je samo privid - kaže Spasić.

Uživanje najvažnije

Ona objašnjava da su i muškarci i žene postali egocentrični i da im je uživanje u životu postalo jedini cilj.
- Nikome više nije na prvom mestu porodica i brak, već svi žele da uživaju u svojoj slobodi i uglavnom su dovoljni sami sebi. Mlađa populacija misli da je brak velika obaveza i ne pada im na pamet da se žrtvuju i grade svoju porodicu - kaže Biljana Spasić.
 

Porodice i deca

2.125.772 - UKUPAN BROJ PORODICA U SRBIJI
649.667 - BROJ PORODICA BEZ DECE
1.476.105 - BROJ PORODICA SA DECOM
764.546 - sa jednim detetom
591.114 - sa dvoje dece
99.638 - sa troje dece
20.807 - više od troje dece

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija