• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.09.2017

13:32

POKLON RUSIJI! U manastir Sergejeva lavra prenet deo moštiju Svetog Justina Popovića

Društvo

POKLON RUSIJI! U manastir Sergejeva lavra prenet deo moštiju Svetog Justina Popovića

Podeli vest

U nedelju 24. septembra u ruski manastir Svete Trojice - Sergejevu lavru, najvažniji ruski pravoslavni manastir i duhovni centar Ruske pravoslavne crkve, prenet je deo moštiju svetog Justina Popovića, svetitelja SPC iz dvadesetog veka, izuzetnog teologa i propovednika

Nakon Svete liturgije u crkvi Svete Trojice, monasi su s poštovanjem prihvatili kao poklon ovu svetinju.

U Rusiji, mošti ovog posebno poštovanog sveca pravoslavnog naroda donete su po blagoslovu vladike Valjevskog Milutina, kao i duhovne ćerke Svetog Justina - mati Glikerije, igumanije manastira Ćelije, u kom je Justin Popović progonjen od strane komunističkog režima, proveo poslednje tri decenije svog života i umro 1979. godine.

Igumanija Glikerija posetila je manastir Svete Trojice, Sergejevu lavru, da bi učestvovala na konferenciji o monaškoj tradiciji u savremenim manastirima, koja je održana 23. i 24. septembra u Duhovnoj akademiji Moskve.

 
Sergej Buljčuk

Ovaj događaj se desio nakon 101 godine otkako je prepodobni Justin bio u Rusiji, 1916. godine, kada se školovao u Petrogradskoj duhovnoj akademiji.

On je ceo svoj život gajio veliku ljubav prema Rusiji, ruskom narodu i ruskim svetiteljima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17