• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

26.09.2017

18:56

HRVATSKU ĆE SKUPO KOŠTATI PRESUDA KAPETANU DRAGANU: Štrbac: Zagreb će morati da plati štetu Vasiljkoviću za neosnovan boravak u zatvoru!

Društvo

HRVATSKU ĆE SKUPO KOŠTATI PRESUDA KAPETANU DRAGANU: Štrbac: Zagreb će morati da plati štetu Vasiljkoviću za neosnovan boravak u zatvoru!

Podeli vest

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i predratni sudija u Benkovcu i Zadru Savo Štrbac tvrdi da je presuda splitskog suda od 15 godina zatvora Draganu Vasiljkoviću, zvanom Kapetan Dragan, za navodne zločine u Hrvatskoj sramota hrvatskog pravosuđa i da nema uporišta u dokazima. On dodaje da će Zagreb kad-tad morati da plati štetu Vasiljkoviću za neosnovani boravak u zatvoru
Public

Štrbac, koji je učestvovao u timu odbrane, rekao je da je neprijatno iznenađen što je Kapetan Dragan osuđen pred sudom po dve tačke optužnice - za navodno zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Hrvati ko zna koji put dokazuju da je kod njih sve moguće, da svoje presude ne temelje na dokazima, nego na javnom mnjenju. To su političke odluke, sudije osluškuju šta narod i politika očekuje

Politička presuda

- Prema dokazima, trebalo je da bude oslobođen po svim tačkama optužnice. Za oslobađajući presudu trebalo je da budu hrabre i poštene sudije, ali očito da nisu imali ni hrabrosti niti sudijskog poštenja. Dali su mu 15 godina zatvora, što nema uporišta u dokazima -  naglasio je Štrbac.

Prema njegovim rečima, i da se desilo ono što je Vasiljkoviću stavljano na teret, da je na tvrđavi u Kninu nekog udario nogom ili ošamario, to po međunarodnim standardima ne može da bude ratni zločin, a nije ni to uradio.

KEP PORUČIO SUDIJAMA: Ovo nije suđenje za ratni zločin - OVO JE FAŠISTIČKI PROGON JEDNOG SRBINA!

Štrbac je istakao da ne može biti zločin i to što se desilo u Glini da su u toku jedne akcije, za koju ga i ne terete, u širem rejonu stradala dva čoveka, jedan nemački novinar i jedan domaći čovek, koji su svesno ušli u unakrsnu vatru iako su upozoravani "i ko zna ko ih je ubio".

- Ali, eto, Hrvati ko zna koji put dokazuju da je kod njih sve moguće, da u presudama nema ni "p" od pravde, da svoje presude ne temelje na dokazima, nego na javnom mnjenju. To su političke odluke, sudije osluškuju šta narod i politika očekuje, a ne temelje je na dokazima - rekao je Štrbac.

"OLUJA 2"! PENZIONERIMA IZ KRAJINE HRVATI I EU OTELI MILIJARDU EVRA: Brisel i Zagreb se ponašaju gore od Hitlera, Beograd ovo ne sme da dozvoli!

On je dodao da razume da su sudije od krvi i mesa i da treba da ostanu da žive u Splitu i da bi imali problema da su doneli pravednu i poštenu odluku, koja bi bila oslobađajuća presuda.

Tanjug

- Računao sam da će dobiti ne više od osam godina i da će danas biti slobodan, i to bi bila nategnuta presuda da zaštite sebe. Računao sam da će danas biti spakovan u avion i vraćen u Australiju - naveo je Štrbac.

Dokazi nisu važni

On je dodao da jedva čeka da vidi obrazloženje na kojim će dokazama biti zasnovana ova presuda o krivici.

HRVATSKA od Srbije traži 40 MILIJARDI EVRA RATNE ODŠTETE! Ustaška politika sve otvorenije preti našoj državi!

- I dalje sam ubeđen da će na kraju suđenja, drugog ili trećeg, biti ukinuta presuda i vraćena na ponovno suđenje i da će, sve dok ga ne oslobode, biti tih ukidanja jer nema dokaza ni za optužbu, a kamoli za presudu - istakao je Štrbac.

Ne bi trebalo smetnuti s uma da bi, u slučaju da je Kapetan Dragan oslobođen, Hrvatska morala da plati štetu za neosnovani boravak u zatvoru

U slučaju da ova prvostepena presuda postane pravosnažna, u nju će biti uračunato i 12 godina koje je Kapetan Dragan proveo u pritvoru u Australiji i Hrvatskoj.

ALEKSANDAR VULIN: Presuda Kapetanu Draganu je ruganje pravdi i istini!

- Oni njemu moraju nakon prvostepene presude produžiti pritvor, ali on bi mogao čim presuda bude pravosnažna tražiti uslovni otpust i pomilovanje, i to će dobiti. Ali njemu to nije u interesu jer da je hteo kalkulisati mogao je sa njima postići sporazum o krivici i sigurno bi mu dali manje nego sada - naveo je Štrbac.

On je dodao da ne bi trebalo smetnuti s uma da bi, u slučaju da je Kapetan Dragan oslobođen, Hrvatska morala da plati štetu za neosnovani boravak u zatvoru.

ALEKSANDAR VULIN: Presuda Kapetanu Draganu je ruganje pravdi i istini!

- To će oni ionako morati kad-tad da plate, jer će on morati da bude oslobođen - rekao je Štrbac, navodeći da će se odbrana žaliti na ovakvu presudu za koju nema relevantnog materijala.

Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina pred sudom u Splitu za navodni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila od sredine 1991. do početka 1993. godine.

On je proglašen krivim po dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mislav

pre 6 godina

a kome će se žaliti kad postane pravosnažna... europskom sudu i europskom sudu za ljudska prava? Ti sudovi ne dijele srpske fantazije i mitomaniju, i apsurdne žalbe će odbaciti po brzom postupku, kao i do sada.

Pomracenje uma

pre 6 godina

Sudice im istorija ako nista. Kao i uvek. Pravda je pravda, i nista je ne moze spreciti da kad tad izadje na videlo. I bas tako kako ste pravdali jedini deciji logor na svetu onda, i verovali da ste u pravu pa dobili istorisku cusku i opet vas srbin prevlacio sa gubitnicke u pobednicku stranu tako ce biti opet, samo se nadam da ce ovoga puta srbin biti pametniji prema onome ko je cvece bacao na hitlera i decu klao po logorima.I citajte Jovana Ducica on vam je lepo objasnio...brw koliko pluseva.....koliko hrvata prati ovaj portal ...

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 6 godina

S OBZIROM NA VRIJEME PROVEDENO U ISTRAZNOM ZATVORU I IZRECENU KAZNU, ZA KOJ DAN KADA KAPETAN DRAGAN BUDE IZLAZIO VAN U BEOGRADU CE GA DOCEKATI CITAVA KRAJINA !!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija