• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - M. M. D.

27.09.2017

08:17

DECA NAM POROČNIJA NEGO IKAD PRE! Osnovci se kockaju, piju i puše marihuanu, KLADIONICA IM DRUGA KUĆA!

Društvo

DECA NAM POROČNIJA NEGO IKAD PRE! Osnovci se kockaju, piju i puše marihuanu, KLADIONICA IM DRUGA KUĆA!

Podeli vest

Deca u Srbiji već u trećem razredu počinju da igraju kladionicu, u petom uveliko piju alkohol, dok u sedmom dolaze u prvi kontakt sa marihuanom, tvrdi za Informer Milan Radovanović, psihoterapeut u savetovalištu "Entera"

 

Trećaci u kladionicama
Deca već u trećem razredu pare od užine troše na kladioničarske tikete
 

Informer

Milan Radovanović, psihoterapeut

Prema njegovim rečima, đaci sve ranije dolaze u kontakt sa porocima, a za pomoć se obraćaju tek kada postanu zavisnici ili upadnu u velike dugove.

- Prvi porok sa kojim se najmlađi susreću je kladionica. Obično to krene bezazleno, odigraju tiket sa ocem, a onda počnu sami da uplaćuju. Štede od užine i novca koji im roditelji daju, a kada to izgube, počnu da pozajmljuju novac i upadnu u velike dugove. Imao sam slučajeve dečaka u trećem razredu osnovne koji su redovno išli u kladionicu i bili zavisni od tiketa. To su deca od samo desetak godina... - kaže Radovanović i dodaje da se u nešto starijim razredima đaci susreću sa cigaretama i alkoholom.

- Već u petom razredu barem trećina učenika aktivno puši i redovno pije na žurkama, a gotovo da nema deteta koje nije bar probalo cigarete ili alkohol. Roditeljima kažu da svi u školi to rade, a ovi tek tako prelaze preko toga. Jednom su me čak zvali roditelji da me pitaju za savet da li da petaku dopuste da ponese iz kuće flašu viskija da počasti društvo za rođendan ili da mu ipak kupe samo pivo, jer to nije žestina.

Shutterstock

Kokain na maturama

Shutterstock

Milan Radovanović otkriva da retko koje matursko veče u srpskim srednjim školama prođe bez kokaina.
- Mladi se prvo napiju, a onda idu da se "poprave" sa kokainom kako ne bi klonuli. Pitajte vlasnike restorana i klubova koliki se redovi ispred toaleta prave na velikim maturama, ali i na rođendanima - upozorava naš sagovornik.

Radovanović kaže da je ipak najveći problem to što već u višim razredima osnovne škole đaci uveliko probaju marihuanu.

- Prvi kontakt sa marihuanom deca imaju već u sedmom razredu osnovne, a do male mature pušenje "trave" postaje već notorna stvar. Kasnije prelaze na spid, koji ih "diže". Imao sam situaciju da smo u prvom razredu srednje škole deci predavali o alkoholizmu i da su se neki samo nasmejali i podrugljivo nam rekli: "Ma kakav alkohol, mi već šmrčemo spid" - otkriva nam Radovanović.

Branka Tišma, psiholog u jednoj beogradskoj osnovnoj školi kaže da sa decom treba više razgovarati i obavezno ih usmeriti da treniraju neki sport, jer je to jedini način da se sklone od poroka.

- Osnovci su nam sve poročniji, dok su roditelji zauzeti poslovima i obavezama, pa nemaju vremena da im se posvete. Ukoliko neko primeti da su deca popustila u školi, da se čudno ponašaju ili ne dolaze kući na vreme, obavezno neka potraži pomoć - kaže Tišma.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija