• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

27.09.2017

19:30

KREĆE TRKA  ZA 98 TONA BORSKOG ZLATA! Otkrivamo šta sve dobija onaj ko kupi NAJVEĆI RUDARSKI BASEN!

Društvo

KREĆE TRKA ZA 98 TONA BORSKOG ZLATA! Otkrivamo šta sve dobija onaj ko kupi NAJVEĆI RUDARSKI BASEN!

Podeli vest

Budući vlasnik RTB Bor imaće kontrolu nad nalazištem Čukaru Peki, ispod kog se kriju najveće zalihe bakra i zlata na svetu * Vrednost ovog nalazišta procenjuje se na 18 milijardi dolara, ali je za njegovo pokretanje potrebno uložiti pet milijardi dolara

Budući vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor imaće kontrolu nad nalazištem Čukaru Peki, ispod kog se kriju zalihe bakra i zlata vredne čak 18 milijardi dolara, saznaje Informer! Kanadska kompanija "Nevsun", koja je istraživala ovo nalazište udaljeno pet kilometara od Bora, utvrdila je da se ispod njega samo u prvom sloju nalazi čak 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, što su najveće zalihe na svetu.
Međutim, onaj ko pobedi u trci za privatizaciju RTB Bor, moraće da uloži čak pet milijardi dolara da bi pokrenuo nalazište Čukaru Peki i kasnije iz njega eksploatisao bakar i zlato. Za sada su u igri za kupovinu srpskog rudarsko-topioničarskog basena pet kompanija, dve kineske, dve kanadske i jedna ruska.

SANDRIN TAJKUN KUPUJE RTB BOR! Andrej Meljničenko nudi 600 miliona dolara za srpske rudnike!

Ogromno bogatstvo

Sagovornik Informera upoznat sa privatizacijom RTB Bor kaže da su upravo ogromne zalihe bakra i zlata koje se krije ispod borskog nalazišta razlog interesovanja velikih svetskih kompanija za kupovinu ovog basena.

Neprocenjivo otkriće
Čukaru Peki je najznačajnije otkriće u Srbiji u poslednjih 30 godina
Prof. dr Rade Jelenković, Rudarsko-geološki fakultet

- Trka za privatizacijom RTB Bor je zapravo trka za najvećim svetskim zalihama bakra i zlata koje se kriju u nalazištu Čukaru Peki. Radi se o mestu udaljenom pet kilometara od Bora, ispod kojeg je kanadska kompanija "Nevsun" sprovela istraživanja i došla do neverovatnih podataka. Samo u prvom sloju otkriveno je 65 miliona tona rude, koja sadrži 1,7 miliona tona bakra i oko 98 tona zlata. Međutim, procene su da ispod tog sloja krije još 900 miliona tona sirove rude. Samo prvi sloj procenjen je na sedam milijardi dolara, a celo nalazište na 18 milijardi - objašnjava naš sagovornik i dodaje da budući vlasnik neće moći tek tako da dođe do tog bogatstva:

- Da bi se pokrenulo nalazište Čukaru Peki potrebno je čak pet milijardi dolara, što je ogroman novac čak i za pet velikih kompanija koje su zainteresovane da kupe borski basen. Za sada se najbolje kotiraju dve kineske kompanije, od kojih je jedna "Čajna pauer". U igri su i kanadske kompanije "Dandi" i "Mundoro", kao i jedan veliki ruski konzorcijum, sa kojim je povezano nekoliko ruskih tajkuna. Pričalo se da je među njima i poznati milijarder i srpski zet Andrej Meljničenko - kaže naš sagovornik.    

Informer

Bušatlija: Srbiji rudna renta

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže da svakog ko želi da kupi RTB Bor zanima zapravo bakar i zlato, a da će Srbija od toga imati korist jer će dobijati rudnu rentu.
 - Pitanje je da li će budući vlasnik prerađivati tu rudu kod nas ili će je slati u neki od svojih rudnika na dalju preradu ili će je odmah prodavati. Kako god, eksploatacija rudnog bogatstva se plaća i svakako će budući vlasnik morati da plaća rudnu rentu Srbiji - naveo je Bušatlija.

Profesor dr Rade Jelenković sa Rudarsko-geološkog fakulteta kaže za Informer da je Čukaru Peki najznačajnije otkriće u Srbiji u poslednjih 30 godina i da je potpuno razumljivo što je veoma primamljivo stranim investitorima. 
- Na ovoj lokaciji do sada je otkriveno 65 miliona tona rude u gornjem masovnom sulfidnom ležištu i 900 miliona tona rude ispod tog nivoa. To su ogromni mineralni resursi i ukoliko dođu u prave ruke, oni će u jednom dugom vremenskom periodu omogućiti egzistenciju celog tog regiona, zapošljavanjem velikog broja radnika - kaže Jelenković.

On objašnjava da Srbija ne može da ulaže u tu vrstu geološkog istraživanja, pa je svakako najbolja opcija da se to preda u ruke nekoj moćnoj kompaniji.  
- Srbija iz budžeta finansira samo osnovna geološka istraživanja, dok će ona detaljnija morati da plate privatne kompanije. Međutim, investitori će da raspolažu i ulažu i verovatno neće želeti da im se Srbija meša u raspodelu dobiti. Uostalom, tako se to radi svuda u svetu - objašnjava on. 

Dug put

Ljubodrag Savić kaže da je odlična stvar što je pronađeno ovako značajno nalazište, ali da je još rano da govorimo kako će ono biti iskorišćen i koliko dobrih stvari može da donese Srbiji.
- Veoma je dug put od istraživanja nalazišta do otvaranja rudnika. Treba da se uloži mnogo sredstava kako bi neko imao dobit od nalazišta Čukaru Peki, a tu je svakako problem što je taj kraj Srbije veoma zapušten i nema čak ni infrastrukturu, što može da odbije bogate investitore - objašnjava Savić.

Informer

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija