• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.09.2017

21:00

NATO JOŠ UBIJA NAŠU DECU! Mladi Srbi ubedljivo najviše obolevaju od raka u Evropi!

Društvo

NATO JOŠ UBIJA NAŠU DECU! Mladi Srbi ubedljivo najviše obolevaju od raka u Evropi!

Podeli vest

U našoj zemlji, na milion dece 303 dobije rak, dok je evropski prosek skoro duplo manji - 165. Srbija pre bombardovanja bila ispod tog proseka. Samo u 2016. čak 334 srpske dece dobilo rak, a 49 umrlo od njega. Najzastupljeniji leukemija i tumori mozga

 

Zna se uzrok
Tako drastičan porast obolelih mora imati za uzrok neki ozbiljan incident, a to može biti samo NATO bombardovanje
prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg

Srbija ima ubedljivo najviše dece obolele od karcinoma u Evropi, što je direktna posledica NATO agresije 1999. godine, tvrde stručnjaci. U našoj zemlji na milion dece 303 dobije rak, dok je evropski prosek skoro duplo manji - 165! Frapantno zvuči podatak da je Srbija pre bombardovanja bila ispod tog evropskog proseka!

Od svih oblika karcinoma ubedljivo je najzastupljenija leukemija (30 odsto), koja je direktna posledica jonizujućeg zračenja i osiromašenog uranijuma iz NATO bombi. Stručnjaci kažu da svi ovi podaci nesumnjivo govore o tesnoj vezi između NATO zločina 1999. i naglog porasta obolelih od raka u Srbiji.

Informer

Prema podacima Instituta "Batut", u 2016. godini 334 dece obolelo je od nekog oblika karcinoma, dok je 49 umrlo. Taj broj je u konstantnom porastu, jer je pre 1999. godine bio ispod 160, dok se 2006. kretao oko 200. Pored leukemije, najzastupljeniji su tumori mozga (12,5 odsto) i limfomi (šest odsto).

Naš priznati neurohirirg prof. dr Danica Grujičić kaže da je na toliki porast broja obolelih od karcinoma morao uticati neki ozbiljan incident, a to je upravo NATO bombardovanje.

- Nažalost, ovi stravični podaci govore sami za sebe. Da bi postojalo toliko drastično povećanje broja obolelih u odnosu na evropski prosek ili naš prosek pre 20 godina, morao se desiti neki ozbiljan incident. To je upravo NATO agresija 1999. godine! I upravo se te posledice osiromašenog uranijuma, toksina i hemije vide kod obolele dece. Deci ne možemo pripisati sve one faktore koji mogu dovesti do obolevanja, kao što su loša ishrana ili stres. Takođe, u Srbiji ne postoji ni blizu toliko mnogo velikih fabrika zagađivača i potencijalnih izazivača karcinoma kao u EU, a opet imamo duplo više dece obolele od raka nego oni. Jasno je, onda, da je nešto drugo u pitanju. Naravno, NATO bombe nisu jedini uzrok porasta broja bolesnih od raka, ali su vrlo bitan faktor - kaže za Informer prof. dr Danica Grujičić, i dodaje da je upravo zato veoma bitno da se osnuje koordinaciono telo koje će naučno dokazati uticaj NATO bombardovanja na zdravlje ljudi u Srbiji.

Napada limfotok i koštanu srž
Jonizujuće zračenje iz bombi upravo najviše pogađa limfno tkivo i koštanu srž, otud toliki porast limfoma i leukemije
prof. dr Slobodan Čikarić

Poznati radiolog, profesor Medicinskog fakulteta u penziji dr Slobodan Čikarić kaže da je upravo leukemija, koja je najzastupljenija kod obolele srpske dece, posledica jonizujućeg zračenja nastalog za vreme i posle bombardovanja.

- Razlika u broju dece koja oboli od raka u Srbiji u odnosu na evropski prosek je neverovatna. Iako treba reći da uporedni podaci o broju obolele dece nisu kompletno metodološki obrađeni, možemo nedvosmisleno zaključiti da je NATO bombardovanje, kao ključna incidentna situacija, zapravo taj najbitniji faktor koji je preovlađujuće uticao na ovako drastično povećanje raka kod dece u Srbiji. Valja napomenuti da su na jonizujuća zračenja iz bombi najosetljivija upravo limfna tkiva i koštana srž i da zbog toga imamo tako veliki broj limfoma i leukemije kod dece - zaključuje Čikarić.

Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Zoran Radojičić naglašava da se poslednjih godina u Srbiji beleži znatan porast broja malignih bolesti u dečjem uzrastu u Srbiji.

- Tokom 2016. godine, više od 330 dece obolelo je od karcinoma, što je drastično povećanje u odnosu na pre deset godina. Primera radi, krajem prošle decenije, karcinom je godišnje dobijalo manje od 200 osoba mlađih od 19 godina. To je ogromna razlika. Najčešći karcinomi kod dece su razne vrste leukemije, tumori mozga i limfomi, koji zajedno čine više od dve trećine maligniteta kod ove populacije - naglašava dr Radojičić.

Tužba protiv NATO

Prof. dr Danica Grujičić kaže da bi koordinaciono telo sastavljeno isključivo od stručnjaka trebalo detaljno i na naučnoj bazi da ispita sve posledice bombardovanja, što bi bio osnov za tužbu Srbije protiv NATO pakta.
- Samo sa takvim matematički preciznim dokazima možemo da krenemo u tužbu protiv NATO. Drago mi je da je država pozitivno odgovorila na našu inicijativu i 5. oktobra obavićemo sastanke sa ministrima zdravlja i ekologije, na kojim ćemo konkretnije razgovarati o koordinacionom telu za ispitivanje posledica NATO bombardovanja. Jedan od ciljeva nam je da izađemo u svetsku javnost i da predstavimo celom svetu stravične podatke o onome što nam je urađeno 1999. godine - objašnjava dr Grujičić.

Informer

Porast broja obolelih 30 odsto

Prema podacima Instituta "Batut", od 1999. do danas ukupan broj obolelih od raka u Srbiji porastao je za 30 odsto. U istom periodu, prema podacima Centra za istraživanje raka Velike Britanije, broj obolelih od karcinoma u toj zemlji porastao je tek za oko 12 odsto.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija