• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ssp.org.rs

01.10.2017

15:57

SSP HVALI MINISTRA! Konačno prave reči: Policajci će uzvraćati vatrom – to je njihova zakonska obaveza!

Društvo

SSP HVALI MINISTRA! Konačno prave reči: Policajci će uzvraćati vatrom – to je njihova zakonska obaveza!

Podeli vest

Sindikat srpske policije pohvaljuje jasno i glasno izrečen stav ministra nebojše Stefanovića da onaj ko uperi oružje ili otvori vatru na policijske službenike mora isto da očekuje – policija će uzvratiti vatru i napadača lišiti života, te da upotreba vatrenog oružja u takvim situacijama nije samo pravo, već i zakonska obaveza svakog policajca

"Nadamo se da ovo neće ostati samo na nivou jednog televizijskog nastupa, već da će rezultirati i izmenama odredbi Zakona o policiji o upotrebi vatrenog oružja, a koje je SSP već predložio i o kojima govorimo već dve godine, sve sa ciljem da policijski službenici dobiju minimum potrebnih ovlašćenja u zaštiti svog i života svih građana", navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Posle dužeg vremena jedan ministar unutrašnjih poslova je rekao pravu stvar, izrekao je ono što u sebi i na svojoj koži oseća svaki policijski službenik u Srbiji.

Na jutrošnjem gostovanju televiziji „Pink“ ministar Nebojša Stefanović je jasno i glasno poručio i kriminalcima i javnosti da je policijski poziv izuzetno odgovoran i rizičan, da policajci svakodnevno rizikuju svoje živote radi bezbednosti građana, da su policajci spremni na taj rizik, ali i da očekuju zaštitu države i podršku vlasti na tom časnom putu. I da će je i dobiti!

"Po prvi put je rečeno direktno, neuvijeno u razne oblande političke korektnosti, da onaj ko uperi oružje ili otvori vatru na policijske službenike mora isto da očekuje – policija će uzvratiti vatru i napadača lišiti života! I da policija na to ne samo da ima pravo već i zakonsku obavezu. Nadamo se da te reči dolaze iz iskrene namere države da konačno zauzme gard prema kriminalcima svih vrsta, da pomogne policijskim službenicima da rade svoj posao bez bojazni da će biti šikanirani u javnosti, ostavljeni na vetrometini i na milost pravosuđu koje do sada nije pokazalo da je doraslo takvim situacijama", ističe se usaopštenju SSP.

Naprotiv, ističu u SSP,  pravosudni organi nam iz dana u dan pokazuju da i dalje ne shvataju svoju ulogu, i dalje napadači na policajce brže izađu iz pritvora nego povređeni policajci iz bolnica! I dalje sudije blagonaklono ili barem nedovoljno strogo, gledaju na izvršioce najtežih krivičnih dela, posmatrajući ih kao žrtve, valjda vođeni onom starom komunističkom kako je čovek naše najveće bogatstvo.

Podsećamo da je SSP već predložio izmene Zakona o policiji koje se odnose na upotrebu vatrenog oružja, jer su postojećim odredbama ovlašćenja policijskog službenika praktično svedena na ovlašćenja običnog građanina – da vatreno oružje mogu upotrebiti samo u slučaju nužne odbrane i krajnje nužde, što je nepojmljivo za bilo koje savremeno društvo i savremenu državu, posebno imajući u vidu sve značajnije i brojnije izazove u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i izvršilaca najtežih krivičnih dela. Zbog toga smo predložili da izmenom Zakona o policiji upotreba vatrenog oružja obuhvati i situacije u kojima lice koje izvršava najteža krivična dela beži i situacije odbijanja napada na objekat ili lice koje se obezbeđuje. Zahtevali smo i da se pod napadom ne smatra ne samo potezanje i pokušaj potezanja vatrenog oružja, već i potezanje i pokušaj potezanja verne imitacije vatrenog oružja, te ponovno propisivanje izričite odredbe da se pod upotrebom vatrenog oružja od strane policijskog službenika ne smatra potezanje oružja, dovođenje oružja u položaj za upotrebu i pucanje u vis radi upozorenja ili traženja pomoći. Ujedno ovo je bio i jedan od zahteva peticije koju je SSP pokrenuo 1. maja ove godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija