• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.C.-K.P.

02.10.2017

22:15

BOMBE OTROVALE CEO BALKAN! Doktorka Danica Grujičić NAJAVLJUJE: Srbija mora da TUŽI NATO!

Društvo

BOMBE OTROVALE CEO BALKAN! Doktorka Danica Grujičić NAJAVLJUJE: Srbija mora da TUŽI NATO!

Podeli vest

Zločinci NATO-a tokom bombardovanja Srbije 1999. nisu uništili samo našu zemlju već su izazvali ekološku katastrofu u celom regionu, kaže poznata doktorka Danica Grujičić

NATO bombe 1999. godine nisu uništile samo Srbiju već su izazvale ogromnu ekološku katastrofu u celom regionu, tvrdi za Informer neurohirurg prof. dr Danica Grujičić.

Ona otkriva da su preko Save, Dunava i Jadranskog mora na stotine tona fluorovodonične kiseline, žive i osiromašenog uranijuma stigli u sve zemlje na Balkanu, a pojačano radioaktivno zračenje je izmereno čak i u Trakiji!

Zbog svega ovoga pravni tim Srbije prikuplja dokumentaciju da zajedno sa još sto advokatskih kancelarija iz Evrope tuži NATO pakt.

ZATROVALI I REKE
NATO je u Savu bacio čak 165 tona fluorovodonične kiseline, dok je u Dunav otišlo tri tone žive
Danica Grujičić

Stradao ceo region

Profesorka Danica Grujičić istakla je za naš list da su stručnjaci iz zemalja bivše Jugoslavije, Rumunije, Grčke i Bugarske postali svesni koje su posledice u njihovim zemljama nastale posle bombardovanja Srbije.

- Nije samo Srbija stradala od razornih NATO bombi, već i sve okolne zemlje! To je bila prava ekološka katastrofa celog ovog regiona. Zatrovane su naše dve najveće reke Sava i Dunav, koje prolaze kroz evropske zemlje. Tako je u Savu bačeno čak 165 tona fluorovodonične kiseline, dok je u Dunav otišlo tri tone žive, što je najviše zatrovalo Bugare i Rumune, koji konzumiraju vodu odatle. Pored toga, bombe sa osiromašenim uranijumom bacane su i u Jadran, o čemu je tek skoro počelo da se priča u Hrvatskoj. Verovali ili ne, pojačano radioaktivno zračenje izmereno je čak i u Trakiji u Grčkoj, što je uplašilo njihove naučnike. Kolike su razmere ove katastrofe, najbolje svedoči činjenica da su Amerikanci zatvorili fabriku u Njujorku zbog nebezbednog skladištenja 365 grama osiromašenog uranijuma, a na Srbiju i Crnu Goru je bačeno neverovatnih 15 tona - otkriva Grujičić.

Informer

Ona je istakla i da stručnjaci moraju da prikupe sve podatke i matematički precizne dokaze kako bismo tužili NATO i celom svetu pokazali šta su uradili narodu ovog regiona.

- Upravo zbog ovakvih podataka važno je da se formira koordinaciono telo koje je sastavljeno isključivo od stručnjaka kako bi se ispitale sve posledice. I samo sa takvim precizno matematičkim dokazima možemo da tužimo NATO. Jedan od ciljeva nam je da izađemo u svetsku javnost i da predstavimo svetu stravične podatke, da im pokažemo šta je urađeno Srbiji 1999. godine, a kasnije i u drugim zemljama. Pitanje postojanja NATO pakta više nije političko već ljudsko pitanje. Koji je cilj organizacije iza koje ostaju samo smrt, bolest, izbeglice i razrušena i zagađena zemlja?! Biti protiv NATO-a danas nije pitanje političke pripadnosti već pitanje da li ste čovek ili ne - jasna je Grujičićeva.

Stručni tim

Šef pravnog tima Srbije Srđan Aleksić najavio je da Srbija sada pravi veliki tim za tužbu protiv NATO-a koji će činiti najbolji advokati iz Rusije, Kine i još stotinak advokatskih kancelarija širom sveta.

- Podnećemo tužbu protiv svih 20 zemalja članica NATO-a koje su posredno ili neposredno učestvovale u agresiji na 1999. godine. Pravimo veliki međunarodni tim u kome će biti advokati iz Rusije, Kine, Turske, Nemačke, Francuske i mnogih drugih zemalja. Planiramo da pored domaćih stručnjaka okupimo advokate iz oko 100 kancelarija širom sveta. Uz sve ovo nam pomažu i najbolji domaći i strani naučnici, koji će prikupiti sve dokaze ove katastrofe - objašnjava Aleksić.

Poznati radiolog i profesor Medicinskog fakulteta u penziji doktor Slobodan Čikarić kaže da su radioaktivne čestice i osiromašeni uranijum preko vode i vazduha došli do velikog broja zemalja, što je ugrozilo na desetine miliona ljudi.

- Za vreme ratnih i posleratnih dešavanja u Srbiji 1999. godine, Bugari i Grci beležili su povećano zračenje od čak 30 odsto! Pored njih, među najugroženijim zemljama su i Mađarska i Rumunija. Vazdušne struje nosile su radioaktivnu prašinu u više slojeve atmosfere, nakon čega su je razneli po čitavom Balkanu. Takođe, uranijum i hemikalije dospevaju u reke, nakon čega se tom zagađenom vodom navodnjavaju njive i poje životinje, čime se taj otrov samo dalje širi - priča Čikarić.

Italija i Britanija platile milionske odštete

Koliko ozbiljne šanse ima Srbija u tužbi protiv NATO-a svedoče i primeri iz Italije i Velike Britanije, gde su države morale da plaćaju milionske odštete vojnicima zbog toga što su bili na Kosovu i Metohiji.
- Da je naša tvrdnja tačna, govori činjenica da je u Italiji sud osudio državu jer je poslala svoje karabinjere na KiM, na lokacije koje su bombardovane osiromašenim uranijumom. Od kancera je obolelo 45 vojnika i Italija plaća odštetu između 200.000 i 1.200.000 evra po svakom obolelom vojniku. Upravo se na tome bazira naša osnovna tvrdnja da su i vojnici koji su učestvovali u agresiji oboleli od kancera i da njihove države plaćaju odštetu za to. Postoji jedan vojnik u Velikoj Britaniji koji je bio u kontaktu sa uranijumom u Srbiji i presuda u kojoj se Britanija obavezuje da mu plati odštetu - otkrio nam je Aleksić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija