• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D.

03.10.2017

18:15

NIKAD MANJE BRUCOŠA! U Srbiji se svake godine broj studenata smanji za 1.000!

Društvo

NIKAD MANJE BRUCOŠA! U Srbiji se svake godine broj studenata smanji za 1.000!

Podeli vest

Na Beogradskom univerzitetu ove godine ostalo 1.570 praznih mesta, dok ih je prošle godine bilo 803, a pretprošle 437. U Nišu broj studenata sa 4.109 pao na 3.372. Razlozi za to su pad nataliteta i odlazak talentovane dece u inostranstvo, kažu stručnjaci...

Svake godine u Srbiji fakultet upiše čak 1.000 studenata manje nego prethodne, pokazuju statistički podaci! Na Beogradskom univerzitetu ove godine ostalo je 1.570 praznih mesta, što je 767 više nego prošle i čak 1.133 više nego 2015!

U Nišu je broj upisanih studenata za dve godine sa 4.109 pao na 3.372, dok i univerzitet u Novom Sadu beleži pad upisanih brucoša. Ove godine prazna mesta ostala su i na nekim vrlo traženim fakultetima poput ekonomskog, filološkog, stomatološkog...

Velika razlika
Do 2020. godine imaćemo mnogo manje potencijalnih brucoša nego mesta na fakultetima
Nada Kovačević, prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu

Stručnjaci kažu da je razlog za ove porazne brojke dramatičan pad nataliteta i odlazak talentovane dece na studije u inostranstvu! Broj maturanata toliko opada da će 2020. godine biti mnogo više mesta na fakultetima nego potencijalnih brucoša.

Sve manje dece

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević kaže da se zbog sve manjeg broja kandidata na nekim fakultetima organizuje i treći upisni rok kako bi se sva mesta popunila.

- Svake godine sve je manje maturanata. Ove godine ostalo je čak deset odsto slobodnih mesta, što je duplo više nego prethodne godine. Kod nas se očekuje da 2020. godine bude daleko manje maturanata nego mesta na fakultetima. Čak i da oni svi do jednog upišu neki fakultet, što je nezamislivo i nemoguće, opet će ostati praznih mesta - kaže Kovačevićeva.

BRNABIĆ: Da se mladi usavršavaju u inostranstvu, ali i vrate!

Ona objašnjava da će se posledice nataliteta tek videti jer je ove godine upisano svega 68.000 đaka prvaka.

Darko Cvetanović

- Ako uzmemo u obzir da na fakultetima ima 80.000 mesta, jasno se vidi da će amfiteatri biti poluprazni i u budućnosti. Ove godine imali smo 70.000 maturanata, a svake sledeće će ih očigledno biti sve manje - dodaje Nada Kovačević.

Slobodna mesta na budžetu

* Ekonomski
* Filološki
* Poljoprivredni
*Geografski
*Hemijski
*Stomatološki
*Učiteljski

Da je drastično manje brucoša konkurisalo na fakultete ove godine potvrdio je i dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Branislav Boričić.

- Ove godine fakultet upisuju deca koja su rođena 1998. i 1999. godine, kad je zabeležen veliki pad nataliteta. Ove godine se prvi put dogodilo da ima slobodnih i budžetskih mesta, što se ne pamti! - kaže on.

Idu iz zemlje

S druge strane Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da osim katastrofalne demografske slike, razlog za sve manje studenata je što naša deca odlaze u inostranstvo čim završe srednje obrazovanje.

- Našim maturantima je veoma lako da upišu koledže u Americi, pogotovo ako su uspešni u nekom sportu, a šansu vide i u Španiji i Francuskoj. Kako su veoma ambiciozni i talentovani, naši učenici se svim snagama bore da studiraju u inostranstvu, gde kasnije nalaze i poslove i zasnivaju porodice - kaže Jankovićeva i dodaje da u Srbiji ne postoji statistika koliko mladih studira u inostranstvu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17