• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

03.10.2017

15:47

MASOVNO TROVANJE HRANOM U PET OSNOVNIH ŠKOLA U BEOGRADU! 136 učenika imalo simptome!

Društvo

MASOVNO TROVANJE HRANOM U PET OSNOVNIH ŠKOLA U BEOGRADU! 136 učenika imalo simptome!

Podeli vest

U pet osnovnih škola u Beogradu, 136 učenika otrovalo se hranom, a u Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da deca imaju blažu kliničku sliku i da niko nije zadržan na bolničkom lečenju



- Epidemiološko istraživanje još nije završeno, prikupljaju se podaci na terenu. Imamo za sada 136 obolele dece iz pet škola - rekla je Tanjugu epidemiolog Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i navela da očekuju podatke iz još jedne škole.

Na stomačne tegobe žalili su se učenici u osnovnim školama "Veljko Dugošević", "Braća Baruh", "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić" i "Skadarlija".

Ona kaže da su u pitanju "tipični simptomi zaraznog trovanja hranom", gde dominiraju mučnina, povraćanje i dijareja.

Škole hranu nabavljaju od iste firme i na meniju su juče bile makarone sa bolonjeze sosom, krastavac za salatu, a desert je bio suvi kolač sa kakaom ili štrudla sa makom i štrudlu sa jabukama.

- Blaža je klinička slika kod dece. Tegobe su trajale nekoliko sati, većina dece se vratila u škole tokom današnjeg dana. Deca su pregledana u domovima zdravlja ili Tiršovoj i niko nije zadržan na bolničkom lečenju - naglasila je Maris.

Ona je dodala da je više ekipa na terenu, te da je uzorkovana hrana koju su deca jela u toku jučerašnjeg dana, ali i zatečena hrana.

- Uzorkovali smo briseve radnih površina, pribora i opreme, kao i briseve ruku, grla i nosa od zaposlenih servirki. Prve podatke imaćemo za nekoliko dana - pojasnila je ona i dodala da se sva mikrobiološka ispitivanja rade u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Direktorka osnovne škole "Veljko Dugošević" Vesna Chirović nije želela da komentariše stanje dece i nastalu situaciju, zbog kako je rekla, "pažnje prema deci i njihovom stanju".

Direktor osnovne škole "Braća Baruh" Dragomir Ivanović je za Tanjug rekao da je juče na ručku bilo 180 učenika, a da je popodnevnim satima 13 učenika osetilo tegobe i da su dva učenika bila u Tiršovoj.

- Dva učenika koji su bili u Tiršovoj su danas na nastavi, a od njih 13 koji su imali simptome, u školi je danas njih šest. Treba dodati da nisu svi koji su danas odsutni, odsutni zbog trovanja, jer ima i onih koji imaju stomačnih problema a nikada ne ručaju u školi -
 rekao je Ivanović.

On je istakao da se niko iz ketering službe koja školu snabdeva hranom ne oglašava, ali da je škola raskinula ugovor sa tom firmom iako je u pitanju javna nabavka.

- Školu je posetila sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravlje sa kojima smo stalno u kontaktu. Posetila nas je pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kao i gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak - rekao je Ivanović.

On naglašava da nema pogoršanja stanja dece, i da su svi dobro.

- Stalno smo u kontaktu sa roditeljima, sva deca su danas stabilno - rekao je Ivanović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija