• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

05.10.2017

18:37

MARKO ČADEŽ: Podrška Rame ekonomskom povezivanju u regionu!

Društvo

MARKO ČADEŽ: Podrška Rame ekonomskom povezivanju u regionu!

Podeli vest

Albanski premijer Edi Rama je u Tirani, u razgovoru sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom, lično podržao pripreme za učešće srpskih kompanija na privrednom sajmu koji će krajem novembra biti održan u glavnom gradu Albanije, saopštila je PKS

Rama je podržao i skupštinu Trgovinsko-industrijske komore Srbija - Albanija, koja će zasedati tokom te sajamske manifestacije i okupiti oko stotinu srpskih i albanskih kompanija.

Predsednik albanske vlade je posebno interesovanje pokazao za aktivnosti Komorskog investicionog foruma na povezivanju poslovnih zajednica i otklanjanju prepreka za bolje poslovanje u regionu, kroz realizaciju 115 mera za sprovođenje višegodišnjeg akcionog plana za regionalni prostor, koje su premijeri Zapadnog Balkana razmatrali na skupu u Draču.

Čadež, koji je predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, rekao je da je dobra vest da je pet premijera iz regiona - Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i kosovski premijer već iz svog najbližeg okruženja imenovali koordinatore za brže sprovođenje akcionog plana za zajednički ekonomski prostor.

- To je bila jedna od ključnih preporuka poslovnog sektora na samitu u Trstu - istakao je Čadež.

Predsednik albanske vlade je, prema rečima Čadeža, izrazio zadovoljstvo i rezultatima bilateralne saradnje na umrežavanju albanskih i srpskih kompanija, postignutim u poslednjih godinu dana, od niškog poslovnog foruma Srbija - Albanija.

Početkom iduće nedelje biće raspisan poziv kompanijama iz Srbije za učešće na sajmu u Tirani, najavio je Čadež.

Prošlogodišnji zajednički nastup 24 kompanije iz Srbije na sajmu u Tirani, podrška političkih rukovodstva jačanju privredne saradnje i posvećenost poslovnih asocijacija regionalnom povezivanju, kako ocenjuje Čadež, doprineo je ovogodišnjem rastu ukupne trgovine - izvoza srpskih proizvoda na albansko tržište i uvoza albanskih u Srbiju, za više od trećine, tačnije 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Posle foruma u Nišu, nastupa naših kompanija na privrednom sajmu u Tirani i osnivanja bilateralne srpsko - albanske komore, raste broj kompanija koje međusobno trguju, uvoze i izvoze iz Srbije u Albaniju i obrnuto. Interesovanje je sve veće i već beležimo primere dogovora o formiranju mešovitih kompanija, zajedničkim ulaganjima, raznim vidovima biznis partnerstava - ističe Čadež.

On tokom boravka u Tirani ima niz sastanaka u albanskoj vladi.

Sa ministrom finansija i ekonomije Arbenom Ahmetajem, ministrom turizma i zaštite životne sredine Blendijem Klosijem i ministrom energetike i infrastrukture Damianom Gjiknuriem razgovara o intenziviranju bilateralne privredne saradnje, otklanjanju prepreka za poslovanje i povezivanju kompanija radi daljeg rasta robne razmene, zajedničkih investicija i zajedničkog nastupa na trećim tržištima i tenderima za realizaciju infrastrukturnih projekta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija