• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

08.10.2017

10:11

ŠARČEVIĆ PROTERUJE PEKARE IZ ŠKOLA: Nećete nam više toviti i trovati decu!

Društvo

ŠARČEVIĆ PROTERUJE PEKARE IZ ŠKOLA: Nećete nam više toviti i trovati decu!

Podeli vest

Ministar prosvete Mladen Šarčević razbesneo se kada je shvatio da veliki broj osnovnih i srednjih škola u Srbiji deo svog prostora izdaje pekarama i restoranima brze hrane, te najavio da bi, zarad zdravlja dece, na svim tim objektima uskoro mogao da se nađe katanac!

- Nemam ništa protiv da škole nekom preduzetniku izdaju deo prostora, ali nemojte da decu tovimo pecivom! Nemojte da ih gojimo šećerima i masnoćama i svim tim nezdravim namirnicama. Deca su nam najvažnije što imamo i moramo da ih sačuvamo! Pa nismo banana država! - ogorčen je Šarčević.

Ministarstvo prosvete nedavno je počelo sa popisivanjem objekata brze hrane u srpskim školama, a njihov broj iznenadio je i ministra.

- Nedopustivo je da se deca na ovaj način podstiču da se nezdravo hrane i, nakon što uradimo sve analize, ministarstvo će razmotriti zabranu tih objekata - kaže Šarčević i dodaje da je ministarstvo, naročito nakon incidenta sa masovnim trovanjem 149 osnovaca u beogradskim školama, rešilo da konačno uvede red u ishranu dece.

MASOVNO TROVANJE DECE ŠPAGETAMA: Tužilaštvo traži pritvor za vlasnika spornog keteringa!

Inače, stručnjaci upozoravaju da je u poslednjih 20 godina broj gojazne dece u Srbiji porastao za neverovatnih 60 odsto. Kako kaže dr Tatjana Mraović, dijetolog i savetnik za ishranu, glavni razlog za to su upravo nezdravi i takozvani brzi obroci.

- Vrsta hrane koja se prodaje u pekarama i fast fudovima je vrlo loša po zdravlje dece i utiče na pojavu gojaznosti. Posebno su nezdrava česta konzumiranja masnih, slatkih peciva od belog brašna, ali i onih peciva koja zbog visokog sadržaja soli dodatno remete zdravlje - upozorava dr Mraović, koja se slaže s inicijativom da se iz kruga škola "proteraju" pekare i fast fudovi:

- Postojanje kioska sa hranom u okviru škola potencira i neredovnost u ishrani dece. Učenici ne doručkuju ujutru kod kuće, gde bi imali kvalitetniji obrok, već čekaju veliki odmor, što je, svakako, kasno.

STRAŠNO! Stafilokoka uzrok trovanja dece u školama!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rale

pre 6 godina

ovo je dobar potez.napokon da se neko seti da resi ovo pitanje.mora se vratiti zdrava hrana ,pogotovu za decu.aditivi koji se koriste za izradu peciva su cist otrov.treba upoznati decu sta donosi nezdrava hrana.vecina aditiva utica na sterilitet u kasnijem periodu sazrevanja,a o drugim bolestima isto treba upoznati i decu i roditelje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija