• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

11.10.2017

09:27

ALARMANTNO! DECU NEMA KO DA LEČI! Na konkurse za pedijatare niko se ne javlja!

Društvo

ALARMANTNO! DECU NEMA KO DA LEČI! Na konkurse za pedijatare niko se ne javlja!

Podeli vest

Beogradski Dom zdravlja "Palilula" dva puta je raspisivao konkurs za prijem pedijatara, ali se na njega niko nije javljao

Zbog toga su bili primorani da u školskom dispanzeru decu pregledaju lekari opšte medicine, jer pedijatara nema, dodaje taj list i konstatuje da je to očigledno slika u većini domova zdravlja i bolnica u Beogradu, gde se najviše kuburi sa specijalistima koji leče najmlađe.

Decu školskog uzrasta mogu da prate i lekari opšte medicine pa u školskim dispanzerima ima oko 63 odsto pedijatara, a ostatak su lekari opšte medicine, pokazuju podaci Udruženja pedijatara Srbije. 

Pre nekoliko godina imali smo alarmantnu situaciju u jednoj dečijoj bolnici u Beogradu, koja je u samo nedelju dana ostalao bez 10 lekara koji su otišli u penziju ili na specijalizaciju. 

Sve to je epilog višedecenijskog odsustva kadrovske politike u zdravstvu, a posledice su gužve, dugo čekanje na preglede, iznurivanje zdravstvenog kadra... 

Prosečna starost pedijatara u Srbiji je preko 55 godina i ukoliko se nešto ne preduzme za nekoliko godina naša zemlja bi se mogla suočiti sa ozbiljnim nedostatkom ovih specijalista. Oni koji sad upišu specijalizaciju iz pedijatrije mesto u ordinacijama moći će da popune tek za četiri godine. 

Direktor DZ Paliluila, dr Aleksandar Stojanović objašnjava za "Blic" da im nedostaje oko 11 pedijatara, da su morali brzo da se snalaze, zbog čega im sada školsku decu pregledaju lekari opšte medicine, uz budno oko pedijatra. 

- Prethodnih deset godina u ovom domu zdravlja nije odobrena ni jedna specijalizacija, a u poslednjih dve godine oko šest pedijatara je otišlo u penziju. I sada plaćamo tome danak. Polako rešavamo problem. Ove godine odobrene su dve specijalizacije iz pedijatrije, imamo tri specijalizanta koji će za godinu i po dana završiti specijalizaciju, a za januar planiramo da odobrimo još dve nove specijalizacije iz pedijatrije -objašnjava dr Stojanović, koji napominje da sličan problem imaju i kada je reč o radiolozima, ginekolozima, internistima, ORL i oftamolozima.

A kako je u Vojvodini?

Novosadski Dom zdravlja raspolaže sa 62 pedijatra raspoređena u 22 objekta te zdravstvene ustanove, a prema rečima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Vesne Vuleković dobrom organizacijom i zdravstvenim vaspitanjem rešen je problem malog broja kadrova na zadovoljstvo roditelja i malih pacijenata. 

Činjenica je da kadrova ima malo, ali smo dobrom organizacijom i edukacijom roditelja uspeli da predupredimo sve eventualne probleme prilikom pružanja zdravstvene zaštite deci i omladini - kaže dr Vuleković. 

Objašnjava a pedijatri više nisu podeljeni na lekare koji su zaduženi samo za školsku ili samo za predškolsku decu, već svi rade sve, tako da su gužve smanjene. 

Dodaje i da je zakazivanje pregleda preko pedijatrijskih sestara izabranih lekara dalo odlične rezultate zato što su one upoznate sa problematikom pacijenata te znaju da li deca moraju hitno da dođu na pregled ili se pregled može odložiti za nekoliko sati ili za jedan dan. 

- Novosadski pedijatri imaju ponaosob i do 1.500 malih pacijenata i naravno da bi bilo bolje da imamo više lekara ali preventivnim radom uspeli smo da nadomestimo sve nedostatke tako da trenutno dobro funkcionišemo - zaključila je dr Vuleković.

U Valjevu nema dečijeg hirurga, u Užicu 13 pedijatara

Država je na neki način pokušala da reši problem tako što hirurzi iz Beograda idu u valjevsku bolnicu, jer za sada ne postoji druga mogućnost. I ova bolnica je više puta raspisivala konkurs za dečijeg hirurga, ali se niko nije javljao, iako na birou ima 2.500 lekara, a uz posao ova bolnica je nudila i specijalizaciju.

Domu zdravlja u Užicu po normativima pripada 14 pedijatara, a zaposleno je 13. Po rečima dr Danijele Marinković, direktorke ove ustanove, dve doktorke su na porodiljskom bolovanju – za jednu je pronađena privremena zamena, a za drugu ne postoje zakonski osnovi da bude primljena. 

Ovaj broj lekara, dodaje dr Marinković, sasvim je dovoljan da odgovori potrebama najmlađih pacijenata. Ona napominje da u vreme povećanog broja pregleda, usled infekcija i prehlada, i potreba za inhalacijom, raspoloživi pedijatri odrade koji pregled više od maksimalno dnevno propisanih 31.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija