• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

12.10.2017

14:20

OKANOVIĆ: 630 dece stradalo u SAOBRAĆAJNIM NESREĆAMA u Srbiji!

Društvo

OKANOVIĆ: 630 dece stradalo u SAOBRAĆAJNIM NESREĆAMA u Srbiji!

Podeli vest

Šesto trideset dece je poginulo u poslednjih 20 godina u saobraćajnim nesrećama. To je 14 dece svake godine. Ne treba tražiti opravdanja nego zaštititi svoju decu, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja

Od početka godine, u saobraćajnim nesrećama u Srbiji stradalo je 14 dece, među njima osmoro u automobilima. Od 2012. do 2016. stradalo je 63 mališana do 14 godina.

Damir Okanović navodi da je problem u tome što je ponašanje roditelja model ponašanja za decu.

- Roditelji kažu da su se u detinjstvu vozila fićama pa im ništa nije falilo. Postoji taj mit da je ranije bio bezbedniji saobraćaj, ali činjenice su drugačije. Pre 20 godina, 1997. poginulo je 58. dece u saobraćaju, a prošle godine 12. Roditelji nisu svesni kakve sile deluju u slučaju sudara, oni su u zabludi da će biti bezbedni ako voze relativno malim brzinama od 40, 50 kilometara na čas. Međutim, i pri takvim brzinama, mi se u kolima ponašamo kao krpene lutke. 

STRAVIČNA NESREĆA U GRDELIČKOJ KLISURI :Voz smrskao automobil, jedna osoba poginula, druga teško povređena!

On je objasnio da nema šanse da zaštitite dete, već samo možete da ga svojom težinom povredite ili usmrtite, dodajući da ne činite dobro svom detetu ako ga držite u naručju u vozilu.

- Ako želite svom detetu dobro, onda ga stavite u dečije sedište. Moralna je i roditeljska obaveza da dete u vozilu drže isključivo u dečijem sedištu, a to je takođe i zakonska obaveza. Međutim, ne treba država da vam priča da treba da zaštitite svoje dete. 630 dece je poginulo u poslednjih 20 godina. 14 svake godine. Ne treba tražiti opravdanja nego zaštititi svoju decu – kaže Okanović.

Okanović tvrdi da nije istina da policija puni budžet kažnjavajući prestupnike u saobraćaju.

- Kod nas se često provlači priča da se kažnjavanjem zbog prekršaja u saobraćaju puni budžet. Međutim, od kazni se godišnje naplati do 30 miliona evra a godišnji troškovi saobraćajnih nezgoda iznose oko 280 miliona evra. Tih 30 miliona evra koje se dobiju od naplata kazni nisu dovoljni ni za lečenje 20.000 povređenih u nezgodama a kamoli za ostale troškove, kaže Okanović.

Profesor Krsto Lipovac, šef katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu, kaže da roditelji izbegavaju da koriste specijalna sedišta za bezbednost svoje dece u saobraćaju iz kombinacije tri razloga.

TEŠKA NESREĆA U BAČKOJ PALANCI: Automobil sleteo s puta, povređena žena suvozač preminula u bolnici

Prvi je da nije dovoljno sazrela svest o značaju zaštite dece u saobraćaju i velikom potencijalu sedišta za decu. Drugi problem je ekonomski a treći organizacijski.

Roditelji bi trebalo da se organizuju u grupe u kojima bi se razmenjivala stara sedišta, navodi Lipovac i dodaje da su neosnovani navodi da deca negoduju kada ih roditelji stave u sedište jer im je neudobno ili iz nekog drugog razreda.

- Ako su roditelji dosledni u stavljanju deteta u sedište onda neće biti otpora od strane dece. Sutra će ta deca voditi računa o kulturi u saobraćaju i kao vozači činiće ga bezbednijim. Kada se deca naviknu na sedište oni neće ni prihvatati da se voze na drugi način, zaključuje profesor Lipovac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija