• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. P.

13.10.2017

21:02

POSLE OVOG TEKSTA NEĆE VAM BITI DOBRO! Evo šta sve srpska deca rade DA BI NAPRAVILI SELFI!

Društvo

POSLE OVOG TEKSTA NEĆE VAM BITI DOBRO! Evo šta sve srpska deca rade DA BI NAPRAVILI SELFI!

Podeli vest

Na stotine klinaca širom Srbije poslednjih meseci završilo u bolnici zbog teških povreda zadobijenih prilikom pokušaja da naprave selfi fotografiju na neobičnom mestu. Dolaze nam deca sa slomljenim rukama i nogama, ozbiljnim opekotinama, ubodima od šiljaka..., kažu lekari

Umalo se spalio
Imao sam slučaj dečaka koji umalo nije zapalio sebe da bi snimio selfi kako "guta vatru"
dr Saša Milićević, pedijatar

Deca u Srbiji sve češće rizikuju sopstveni život zbog pokušaja da naprave selfi fotografiju na neobičnom i opasnom mestu, upozoravaju pedijatri! Zbog ovog fenomena bolnice širom Srbije pune su klinaca sa slomljenim nogama i rukama, teškim opekotinama, ubodima od šiljaka, a neki su čak i za dlaku izbegli smrt.

Prema rečima stručnjaka, situacija postaje sve alarmantnija, jer naša deca više ne biraju ni vreme ni mesto gde će "opaliti" neki selfi, pa se penju na visoke ograde, skaču po vozovima, pale vatru i gutaju dim...


Pedijatar dr Saša Milićević naglašava da je pravljenje vrlo opasnih i neobičnih selfija postalo apsolutni trend među tinejdžerima u Srbiji i da se tome mora stati na put.

Shutterstock

 

Psiholog: Samo bez brzopletih odluka

Psiholog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Vukašin Čobeljić savetuje roditelje, ali i lekare, školske psihologe i nastavnike da moraju deci da ukažu na potencijalnu opasnost prilikom pravljenja selfi fotografije.
- U redu je slikati se i postavljati sve to na društvene mreže, jer deca vole da prate modu. Ali isto tako moraju i da nauče da budu pažljiva, da vode računa gde se nalaze prilikom fotografisanja, ko je sa njima... I da nikada ne donose nerazumne i brzoplete odluke u želji da zasene vršnjake. Zato što je nekada i sekund dovoljan da dođe do povreda i neprijatnih situacija - smatra Čobeljić.

- Deca zbog selfija masovno stradaju, a da toga nisu svesna. Dosad je na stotine tinejdžera zaradilo neku povredu, opekotine, prelome ruku ili nogu jer je želelo da napravi što bolju i originalniju fotografiju. Penju se na ograde sa šiljcima, vozove, preskaču terase, pale vatru, gutaju dim i sve to, naravno, beleže svojim telefonima i kače na društvene mreže. Toliko se fokusiraju na sliku i postavljanje kamere kako bi ispali što više "kul" da uopšte ne obraćaju pažnju na svoju okolinu, automobile, rupe, struju. Zato i dolazi do opasnih povreda - objašnjava dr Milićević i opisuje sa kakvim se sve slučajevima susretao u praksi:

- Nedavno sam imao pacijentkinju, srednjoškolku, koja se nabola na velike šiljke jer je selfi htela da napravi na ogradi jedne kuće. Zatim, tu je bio i dobro poznati slučaj dečaka koji je usta namazao uljem, pa palio vatru da selfijem prikaže kako je on hrabri "gutač vatre". To naravno nije prošlo bez posledica, jer je dobio opekotine po prstima i ustima, ali i osip od tog ulja. Takođe, jedan osnovac za dlaku je izbegao smrt, jer je preskakao terase na drugom spratu zgrade dok je u jednoj ruci držao telefon, i sve to slikao.

Šta sve srpska deca rade zbog selfija

* Penju se na visoke ograde sa šiljcima
* Penju se na vagone vozova
* Pokušavaju da "gutaju vatru"
* Preskaču terase na višim spratovima zgrada
* Slikaju se usred prometnih saobraćajnica

Doktor Ivan Rakić sa Odeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže za Informer da je u praksi imao slučajeve dece koja su jedva ostala živa posle povreda zadobijenih nakon pravljenja selfija.

- Dečak je pokušao da napravi selfi sa vrha voza, ali nije znao da će naleteti u polje visokog napona, pa je zadobio teške opekotine. Tri meseca smo ga lečili i bio je pod budnim okom čitavog lekarskog tima. Zato vodite računa o sebi, jer ne postoji potpuno bezbedno mesto na svetu - ističe naš sagovornik i dodaje da su i roditelji često krivi za ovu negativnu pojavu:

- Mladima se da u ruke tehnologija koju zloupotrebljavaju i dovode sebe u opasnost. Selfiji su idealan primer, a roditelji nisu ni svesni toga. Naprotiv, često smo imali primere dece koja su se povredila pošto su ih roditelji nameštali za slikanje na čudnim i nebezbednim mestima.

Najbizarniji slučajevi pravljenja selfja u svetu:

Shutterstock

* 2014. Italija
Šesnaestogodišnja devojčica poginula je kada se uz pomoć kanapa spuštala niz stenu čitavih 18 metara, pokušavajući da napravi što bolji selfi.
* 2015. Pakistan
Petnaestogodišnji dečak pravio je selfi sa plastičnim pištoljem uperenim u policiju. Policija nije znala da je pištolj lažan, pa ga je ubila.
* 2015. Rusija
Sedamnaestogodišnja tinejdžerka poginula je kad joj je pukao konopac na kom je visila sa devetog sprata zgrade pokušavajući da se slika.
* 2015. Srbija
Dvadesetdvogodišnji muškarac poginuo je kada ga je udario brzi voz u blizini Sremske Mitrovice. Naime, on je pokušavao da dočara scenu iz svog omiljenog filma "Lajanje na zvezde". Nesrećni mladić se trkao sa vozom i pokušavao usput da napravi selfi kako bi se pohvalio, kada je na njega u punoj brzini naleteo brzi voz.
* 2017. Šri Lanka
Tek venčani mladenci su pravili svadbene fotografije na železničkoj stanici. Ignorišući upozorenja, nastavili su sa slikanjem kada je naišao voz. Muž je poginuo, dok je mlada zadobila teške povrede.
* 2017. Indija
48 ljudi povređeno je dok su pravili selfi ispred pekare koju je zahvatio veliki požar.
* 2017. Indija
Tridesetogodišnjeg muškarca nasmrt je izgazio slon dok je ovaj pokušavao da se slika sa njim.






Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija