• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

19.10.2017

23:37

VELIKA PROMENA OČEKUJE ŠKOLE U SRBIJI: Đaci moraju da imaju zdrave obroke!

Društvo

VELIKA PROMENA OČEKUJE ŠKOLE U SRBIJI: Đaci moraju da imaju zdrave obroke!

Podeli vest

Školske kuhinje koje ispunjavaju HASAP standard dobiće sopstvene kuvare i servirke kako bi đaci imali zdrave obroke, najavilo je Ministarstvo prosvete

Ovo je samo jedna od promena kojom će se baviti tim za oblast ishrane učenika i đačkih kuhinja, koji je nedavno oformljen kako bi se deci ponudili i obezbedili kvalitetniji i ekonomičniji obroci.

- Zadatak tima je da produkuje uputstvo školama za sprovođenje tendera, kao i izrada standarda kvaliteta koji obezbeđuju ispravnost hrane i odgovarajuću nutritivnu vrednost obroka. Tim bi trebalo da ponudi i zakonske mogućnosti i rešenja kako bi se u proces što više uključili lokalni proizvođači i ostali resursi sistema, poput studentskih i kuhinja predškolskih ustanova, đačkih zadruga srednjih stručnih škola... – objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Polaznu osnovu za rad tima predstavljaju rezultati ankete koja je poslata na adresu svih osnovnih škola u Srbiji, u okviru međunarodnog projekta „Horizont 2020“, o njihovoj opremljenosti, stanju školskih kuhinja...

- Jedan od ciljeva je da se, koliko god je moguće, obezbedi pripremanje hrane za učenike u objektima koji su u sistemu obrazovanja. Ukoliko školske kuhinje zadovoljavaju HASAP standard i imaju dovoljan broj prijavljenih obroka, onda sistematizacijom planiraju radna mesta kuvarice i servirke, a Ministarstvo odobrava sredstva.

MINISTRI PROSVETE I ODBRANE Šarčević i Vulin otkrivaju za Informer: CIVILNU ZAŠTITU VRAĆAMO U ŠKOLE!

Takođe, u saradnji sa ministarstvima zdravlja i poljoprivrede biće oformljen poseban tim koji će se baviti utvrđivanjem kriterijima koje kompanije mogu da učestvuju na tenderima na osnovu standarda hrane koje će morati da ispune – objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Školsko mleko i voće

Nakon faze redizajniranja školskih kuhinja, radiće se na projektu promocije zdrave hrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, u okviru kojeg će se uvesti “školsko voće” i “školsko mleko”. Kako je ministar Šarčević najavio, ove voćne i mlečne užine pokušaće da za deo učenika obezbede besplatno, dok bi ostali đaci plaćali po najnižim cenama.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija