• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

20.10.2017

18:45

SRPSKI KLINCI IMAJU NOVI, EKSTREMNO OPASAN "IZAZOV"!  DECA BEŽE OD KUĆE zbog igre na internetu!

Društvo

SRPSKI KLINCI IMAJU NOVI, EKSTREMNO OPASAN "IZAZOV"! DECA BEŽE OD KUĆE zbog igre na internetu!

Podeli vest

Sve više mladih u Srbiji žrtve opasne Fejsbuk igre "Izazov 48 sati", u kojem je zadatak da dete pobegne od kuće dok ih očajni roditelji traže. Cilj je da se što duže izdrži i da se izazove što veća pažnja

 

Dečja zavera
Deo izazova je i da drugovi i drugarice begunca ni po koju cenu ne otkrivaju zašto je on pobegao i gde se nalazi
Branka Tišma, dečji psiholog

Sve više mladih u Srbiji opsednuto je novom internet igrom "Izazov 48 sati", u kojem je zadatak da dete pobegne od kuće na najmanje dva dana dok ga očajni roditelji traže, saznaje Informer! Cilj ovog izazova, koji se prenosi preko društvenih mreža, pre svega Fejsbuka, jeste da se što duže izdrži u bekstvu i da se izazove što veća pažnja medija i policije.

Kada ispune zadatak, klinci se vraćaju kući, a roditelji, srećni što im je dete uopšte živo, prelaze preko svega.

Prema našim saznanjima, ova internet igra je, kao i većina drugih, stigla iz Zapadne Evrope, a bila je popularna i pre nekoliko godina, samo se tada zvala "Izazov 72 sata".

I Lazar iz Kaluđerice bežao zbog izazova?

Informer

Postoje indicije da je mladić iz Kaluđerice Lazar Ristevski (19) prošle nedelje pobegao od kuće upravo pod uticajem igre "Izazov 48 sati". On je sate i sate provodio na internetu, na društvenim mrežama i sajtovima gde su ovakve igre prisutne, a onda je nestao bez nekog posebnog razloga. Vratio se kući nakon pet dana kao da ništa nije bilo.

- Sve više tinejdžera u Srbiji opsednuto je ovom igrom, samo se o tome malo priča jer roditelji obično prećutkuju da im je dete bežalo od kuće. Počinje tako što klinci preko Fejsbuka dobiju zadatak da pobegnu od kuće na 48 sati, a pobednik je onaj ko izdrži i duže od toga. Ako uz to izazove pažnju medija ili ako počne da ga traži policija, još bolje. Većina se uplaši, pa se vrati kući već posle jednog dana, pre nego što roditelji pozovu policiju. Međutim, neki su prešli granicu, pa je bilo slučajeva da ih policija traži i po nekoliko dana, a oni se onda jednostavno vrate kući kao da ništa nije bilo. Roditeljima posle kažu da su imali ljubavnih problema, a mama i tata zamole policiju da zaboravi na neprijatnost i cela stvar se tako zataška - kaže naš sagovornik upoznat sa detaljima ove bizarne igre.

Dečiji psiholog Branka Tišma napominje da je ova igra uzela maha još 2015. godine, a onda je jedno vreme ispala iz mode. Kako kaže, deca se upuštaju u ovakve izazove kako ih drugari ne bi nazivali kukavicama.

- Oni su u tim godinama kada im je zanimljivo da se čikaju, provociraju. Zato deca pristaju na ovaj izazov, kako bi drugovima pokazala da se ne plaše. Roditelji moraju da prate svoje dete i da reaguju na svaku promenu u ponašanju, a posebno je opasno ako ona noću krišom u svojoj sobi sede za kompjuterom do sitnih sati - kaže Tišma.

Ona ističe da ovu opasnu situaciju dodatno pogoršava to što deca, ni pod kakvim pritiscima, neće izdati druga koji je pobegao od kuće:

Matić: Sve bizarniji izazovi

Twitter

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otkriva za naš list da su izazovi koje mladi izvršavaju prema uputstvima sa interneta sve bizarniji.
- Na internetu se od dece traži da obavljaju najčudnije i najopasnije stvari. Od toga da treba da prenose najrazličitije sadržaje od tačke A do tačke B, do toga da pred kamerama moraju da skidaju odeću. Imali smo čak slučaj gde deca "ušmrkavaju" kondom kroz nos, pa ga potom izbacuju kroz usta. To su veoma opasne stvari - zaključuje Matićeva.

- Deo izazova je i da drugovi i drugarice begunca ni po koju cenu ne otkrivaju zašto je on pobegao i gde se nalazi. Ta deca ne shvataju koliko je opasno to što rade.

Dragana Ćorić iz Udruženja roditelja smatra da je roditeljima problem da spreče da im deca padnu pod uticaj ovakvih izazova.

- Roditelji nemaju predstavu o tome sa kakvim opasnostima im se deca susreću na internetu, jer nisu ni blizu informatički pismeni kao njihovi naslednici. Deca to koriste i iz želje da se zabave upadaju u razne opasnosti. Tipičan primer su ova igra "Izazov 48 sati" ili još gora "Plavi kit", gde se deca seku žiletima - objašnjava Dragana Ćorić.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17