• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer

24.10.2017

10:17

OSTALO JE JOŠ MALO VREMENA: Kolike su kazne ako nemate zimske gume na automobilu i u kom slučaju vam preti 45 dana zatvora?!

Društvo

OSTALO JE JOŠ MALO VREMENA: Kolike su kazne ako nemate zimske gume na automobilu i u kom slučaju vam preti 45 dana zatvora?!

Podeli vest

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra bi svi vozači u Srbiji trebalo da poseduju sve četiri zimske gume na automobilu ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica. Iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na građane da bez obzira na temperaturu i sneg u toku zimskog perioda koriste zimske gume, radi bezbednosti u saobraćaju

- U periodu od 1. novembra do 1. aprila neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimske gume sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu - rekli su iz AMSS.

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali Agencija za bezbednost saobraćaja savetuje upotrebu zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Tanjug

U slučaju saobraćajne nesreće iako niste krivi, postoji mogućnost da zbog letnjih guma platite svu pričinjenu materijalnu, ali i nematerijalnu štetu.

Ako je temperatura iznad nule, niste dužni da imate zmske gume. Policija neće sankcionisati nemanje zimskih guma ako nema snega i leda, osim u slučaju udesa i saobraćajne nesreće.

Prošle godine kazne za upotrebu letnjih umesto zimskih guma kretale su se od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Vozač koji izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora.Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

Svi vozači van naseljenih mesta moraju da imaju lance, a ako nema snega i leda, onda ih moraju posedovati u dodatnoj opremi.

pixabay.com

Zimske gume su po smesi mnogo mekše od letnjih i s obzirom na atmosferske prilike više odgovaraju hladnijem periodu. Zimskim gumama praktično štitimo sebe, saputnike i druge učesnike u saobraćaju. Zimska guma je konstruisana je da odvodi vodu izvan gabarita vozila, pa smanjuje rizik od proklizavanja.

Pixabay

- I letnje gume mogu imati šaru dubine četiri milimetara, ali one nemaju ista svojstva kao zimske gume, niti lamelice koje treba da prikupe što veću količinu snega, s obzirom da sneg najbolje prijanja uz sneg i tada je znatno kraći zasutavni put prilikom kočenja - napominju iz AMSS.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija