• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: govorisrbija.rs

25.10.2017

19:36

(VIDEO) USTAŠE SPREMAJU PRESECANJE KORIDORA?! Hrvatska vojska uveliko vežba forsiranje reka i napad na Srpsku!

Društvo

(VIDEO) USTAŠE SPREMAJU PRESECANJE KORIDORA?! Hrvatska vojska uveliko vežba forsiranje reka i napad na Srpsku!

Podeli vest

Hrvatska vojska proteklih meseci intenzivno uvežbava savlađivanje vodenih prepreka i forsirano prelaženje reka što su operativni koncepti potrebni za presecanje posavskog Koridora, čime je nedavno pretio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić

U regionu je nedavno odjeknula pretnja bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića o tome kako bi Hrvatska mogla da u roku od par sati preseče posavski Koridor ukoliko Republika Srpska krene putem osamostaljenja.

Rusi nisu meta

Iako je zvanični razlog održavanja vežbe "Udar 17" bila priprema hrvatskih vojnika za učešće u NATO kontigentima raspoređenim duž granica Ruske Federacije, nesumnjio je da bi Zagreb bio mnogo skloniji da navedene operativne koncepte pokuša da primeni protiv suvereniteta Republike Srpske nego protiv Ruske Federacije

Nimalo bezazlene vežbe

Iako je veći deo srpske javnosti ignorisao ovakvu pretnju kao neosnovano bulažnjenje starog filoustaškog kadra, ona ipak odslikava dominantno razmišljanje hrvatske elite koja od svojih osnovnih postulata ne odstupa bez obzira na formalne promene na političkoj sceni.

Dokaz geopolitičkih namera Zagreba ovih dana se može videti i u aktivnostima hrvatskih oružanih snaga. 

Naime, one u proteklim mesecima intenzivno uvežbavaju operativne koncepte neophodne baš za presecanje posavskog Koridora - forsiranje reka, savlađivanje vodenih prepreka, uspostavljanje mostobrana, te kombinovana ofanzivna dejstva oklopno-mehanizovane pešadije i helikopterskih jedinica opremljenih američkim mašinama "Kajova Vorior".

OVO MOŽE DA SMISLI SAMO KOLINDA: Pozvala Moskvu da se priključi antiruskom projektu!

Ovi helikopteri inače predstavljaju idealno sredstvo za ofanzivne operacije na terenu kakav dominira u Posavini, pa nastojanje Vašingtona da Hrvatsku opremi njima daje neke zabrinjavajuće naznake o namerama kojim se modernizacija hrvatskih oružanih snaga vodi.

Hrvatski piloti su 20. septembra prvi put sa ovih helikoptera dejstvovali pametnom municijom, odnosno laserski vođenim raketama "Helfajer" američke proizvodnje. Ove rakete imaju domet od 8 kilometara i praktično stopostotnu preciznost.

Public

Dva dana nakon ovoga, inžinjerijske, gardijske i oklopno-mehanizovane jedinice hrvatske vojske izvele su vežbu "Kupa 17" na poligonu u blizini Karlovca koja je kao osnovni zadatak imala savlađivanje vodene prepreke u vidu reke i uspostavljanje mostobrana pod neprijateljskom paljbom. 

Nabavka novih migova značajno je umanjila opasnost od hrvatske agresije na RS jer Hrvatska jednostavno nema čime da se suprotstavi takvim aparatima

Na vežbi su preko reke iskrcavani specijalci, postavljani pontonski mostovi, a potom preko njih upućivani tenkovi i oklopna vozila.

SNAŽNA PORUKA RUSKOG LIDERA! Putin rekao Kolindi: KO NAPADNE SRBIJU, RATOVAĆE S RUSIJOM!

Kulminacija svega ovoga bila je u vežbi "Udar 17", inače najvećoj vežbovnoj aktivnosti hrvatske vojske ove godine u kojoj je učestvovalo oko 1.000 vojnika. Prvi put nakon 15 godina je čitav hrvatski bataljon izveo kombinovanu ofanzivnu operaciju na poligonu kod Slunja. 

Fokus vežbe bio je na interoperabilnosti i sinhronizaciji ofanzivnih dejstava kopnenih oklopno-mehanizovanih jedinica i ratnog vazduhoplovstva koje je podršku pružalo helikopterima. 

Na vežbi je bio prisutan i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević koji nije propustio priliku da podseti kako je "hrvatsku vojsku krasila obučenost i spremnost još od Domovinskog rata", a istakao je i da se "svakodnevno razvijaju nove sposobnosti". 

ŠOKANTNE TVRDNJE IZRAELSKOG ISTORIČARA: Jasenovac bio pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati!

Posebno je naglasio kako će MORH uskoro održati prezentaciju ponuda za opremanje ratnog vazduhoplovstva novim avionima.

Iako je zvanični razlog održavanja vežbe "Udar 17" bila priprema hrvatskih vojnika za učešće u NATO kontigentima raspoređenim duž granica Ruske Federacije, nesumnjio je da bi Zagreb bio mnogo skloniji da navedene operativne koncepte pokuša da primeni protiv suvereniteta Republike Srpske nego protiv Ruske Federacije. 

O tome dodatno svedoči i najava hrvatskih medija o tome kako je cilj modernizacije hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u "uspostavljanju regionalne dominacije" i "sposobnosti dejstava po dubini protivničke teritorije".

Strah od srpskog odgovora

Zato je neophodno nastaviti putem modernizacije Vojske Srbije i njenog opremanja savremenim borbenim sistemima kako bi bila u stanju da pouzdano igra ulogu garanta opstanka Republike Srpske.

Inžinjerijske, gardijske i oklopno-mehanizovane jedinice hrvatske vojske izvele su vežbu 

savlađivanja vodene prepreke u vidu reke i uspostavljanje mostobrana pod neprijateljskom paljbom 

Nabavka novih migova značajno je umanjila opasnost od hrvatske agresije na RS jer Hrvatska jednostavno nema čime da se suprotstavi takvim aparatima, međutim dotična prednost je samo privremena. 

SMEHOTRESNO! KOLINDA HTELA DA NAMAGARČI PUTINA: Najpoznatijeg Srbina u Rusiji predstavila kao Hrvata!

Za trajnije garancije bezbednosti biće neophodno opremanje savremenim sistemima PVO poput "Buk", "Pancir" i "S-300", ali i "pametnom municijom" za dejstva sa zemlje ili iz vazduha.

Konačno, potrebno je revitalizovati izvorna dejtonska ovlašćenja RS u onoj meri u kojoj ona predviđaju pravo na sopstvene oružane snage jer će demilitarizovana RS konstantno provocirati ekspanzionističke tendencije Zagreba.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dejan

pre 6 godina

samo S-300 ili S-400 nas spasava. Pa nek ustase nabavljaju koje god oce avione. Sto pre nabaviti takve dve baterije i ne bojati se nikog i ne dati da nas iko ucenjuje.\n

Dejan

pre 6 godina

Od Rusa zatražiti kredit za nabavku makar dve baterije sistema S-400. U ovakvim spoljno-političkim uslovima je neophodan, bez obzira na cenu.

Bombarder

pre 6 godina

Za presijecanje koridora nama ne trebaju vjezbe,dovoljno da posaljemo ekipu branitelja iz jednog kafica u kojima ih ima i previse...a sto se tih vasih kanti od migova tice to jos jako dugo nece da leti a ako bi i poleteli imamo avijaciju Nato-a iza sebe..zato traktoristi ne talasajte jer nemozete obraniti niti sebe a kamoli srbe u bosni...

Igor

pre 6 godina

Pa uvek ste bili sisice a hrabrosti ste imali samo kada neko stoji iza vas. I sada pretite drugima tj sa NATO. Nešto se 92 ne nagledah junaka u Lici sa vaše strane? Ne znam, možda su bili zauzeti po kafićima?

Sokan

pre 6 godina

A sto bi mi koristili migove protiv vas.nema potrebe oni su za neke mnogo ozbiljnije stvari

Zeljko

pre 6 godina

Vi hrvati ste umislili da ste neka vojna sila ratujuci protiv baba i djedova u unaprijed dogovorenoj vojnoj akciji.Kad ste toliko jaki sto u oluji niste zauzeli i Vukovar?Zato sto Vukovar nije bio dogovoren i znali ste da bi bili vojno unisteni da ste pokusali.A sto se tice tih tvojih branitelja pitaj ih kako su prosli u Posavini (Brodu,Derventi,Modrici...),operaciji Una 95 (Kozarska Dubica,Novi Grad).Svaki put kad su se Srbi borili vi niste mogli zauzeti jedno selo,jedino kad ste ulazili u prazne prostore (HV je u Drvar usla autobusima) onda ste imali uspjeha pa sad mislite da ste neki faktor a da vam nije bilo amerikanaca Zagreb bi vam pao.

dejan

pre 6 godina

Tačno, treba vratiti RS ovlaštenja i pravo da imaju vojsku. Naravno Srbija što bolje da se naoruža. \n

rade sto

pre 6 godina

Ako bismo imali S300, mogli bismo celu RS braniti iz Srbije! Zato drzavo pamet u glavu i nabavite ono sto nam je preko potrebno!

xxdet

pre 6 godina

Bez brige gospodo, posle mnogo vekova konacno ulazimo u ozbiljnu fazu stvaranja jake Srpske drzave. Alternative nema jer je dugorocni plan zapada da Srbija bukvalno ne postoji. Zato je pritisaka sve vise. EU po naredbi vlada iz senke ne moze da objasni sta se dogodilo sa njihovim planom i otkuda Rusija tako snazno stoji na braniku Srbije koja je sada dovoljno jaka da sve okolo oduva. Ima Srbija svoj zadatak. Ne obazirite se na lajanje svi su oni dobili po usima u Moskvi, sve ostalo je za domacu upotrebu. Niko nece stati iza hrvata ni siptara. Ako budu glupi da krenu na neciji nagovor skupo ce platiti svoje zablude.

Gaga

pre 6 godina

Sta vas briga Republika Srpska ? Gledaj te svoja posla. Vi da presecete Koridor !? Pa viste potpuno poludeli ! Nije to 1995 primitivci !\n

zika

pre 6 godina

Konacno je doslo vreme da im se treba na....ti majke ustaske.

Srbin

pre 6 godina

Treba hrvati jos dosta kupusa da jedu da bi stali ispred srpske vojske

Sever

pre 6 godina

Slobodno neka vežbaju po rekama i to plivanje da se ne udave kad počnu da beže,Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, pa ako napadnu RS imaće ozbiljan problem, ali ovoga puta ne sa svojim golorukim lokalnim srpskim civilima i sugrađanima iz RSK, već sa pravom vojskom i to iz Srbije, a bez pomoći Amerike koja zbog NDH sigurno neće rizikovati svoje višemilionske gradove od nuklearnog tovarenja i punjaže iz Rusije, ustaške kučke realno neće imati nikakve šanse.

Znalac

pre 6 godina

Poznata srpska vojska poznata jedino po bezanijama u zadnjih 100 godina..a za vas ce kao bajagi rusi sa natom da zarate..ajde ne bljezgaj

SasaV

pre 6 godina

Verovatno ce ako se hrvati odluce na taj korak u RS i Srbiji mirno i dostojanstveno to ispratiti...

Igor

pre 6 godina

Bolje im je da vežbaju brzo plivanje preko Save ako hoće da se spasu

nenad

pre 6 godina

Uvek isto, laprdaju, onda kmece po Svetu kako im Srbi rade ovo, rade ono.\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija