• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

26.10.2017

18:33

SRBIJI PRETI POTOP! Stručnjaci upozoravaju na obilne kiše u prvoj polovini novembra!

Društvo

SRBIJI PRETI POTOP! Stručnjaci upozoravaju na obilne kiše u prvoj polovini novembra!

Podeli vest

Padavine koje su prethodnih dana pogodile Srbiju toliko su natopile zemlju da ako opet padne tolika količina kiše može doći do izlivanja reka

Srbiji ponovo prete poplave, upozoravaju meteorolozi! Padavine koje su prethodnih dana pogodile delove Srbije toliko su natopile zemlju da bi, ako opet padne tolika količina kiše, moglo da dođe do izlivanja velikog broja reka. Prema njihovim rečima, u prethodna tri dana u našoj zemlji palo je više od 60 litara kiše po metru kvadratnom, koliko ne padne ceo oktobar!

Na udaru manje reke

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić upozorava da ukoliko se ponove ekstremne padavine kakve su bile ovih dana, Srbija bi mogla da se nađe na udaru poplavnog talasa jer bi narastao nivo reka i došlo bi do izlivanja.

Sručilo se mnogo kiše
U nekim delovima Srbije za tri dana je palo čak 60 litara kiše po kvadratnom metru
Đorđe Đurić, meteorolog

-Nalazimo se u periodu kada je vreme nestabilno, a živa u termometru iz dana u dan varira i naglo se menja. Na to je najviše uticaja imalo formiranje Đenovskog ciklona, koji sa sobom nosi i ogromne padavine. Zbog tog ciklona smo prethodna tri dana imali obilne padavine, pa je u nekim delovima Srbije palo čak 60 litara po metru kvadratnom. S obzirom na to da je to prosek za ceo oktobar, zbog toga je došlo do manje materijalne štete i izlivanja bujičnih vodotokova. Najugroženija je bila okolina Valjeva, Loznice, Kruševca i Kragujevca. Iako ovih dana neće biti pljuskova, već sa prvim kišnim danima došlo bi do izlivanja manjih pritoka i bujičnih vodotokova, pogotovo u onim delovima Srbije gde je zemljište već dosta natopljeno - naglašava Đurić.

Još kišnih dana

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Dejan Vladiković potvrđuje da poplavni talas može da zapljusne Srbiju pošto nas do polovine novembra očekuje još najmanje 12 kišnih dana.

- Kiša će padati i početkom sledećeg meseca. Opasno će biti ako se slije velika količina kiše, kao ove nedelje kada je na snazi bio crveni meteo-alarm. Padavine su izazvale izlivanja reka, ali ne i poplave. Međutim, sada je zemlja već natopljena i ukoliko bez prestanka bude lilo, reke se mogu izliti. Prema prognozi, u narednom periodu biće još dosta kišnih dana, pa moramo da upozorimo da postoji opasnost od poplava - priča Vladiković.

Narednih dana jutarnji mraz

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić ističe da nas narednih dana očekuje promenljivo vreme, koje će nam doneti red kiše, pa red sunca.
- Danas se nakratko očekuje prestanak obilnih padavina, što će usloviti postepeno razvedravanje i nešto veće temperature. Jutra će biti hladna, ponegde i sa manjim mrazom, dok će se živa u termometru popeti na 19. podeljak. Petak će biti najtopliji dan ove nedelje, kada se očekuje da dnevna merenja dostignu čak 23 stepena. Za vikend dolazi do ponovnog pogoršanja vremena, kada se očekuju nove padavine i temperatura do svega 15 stepeni Celzijusa - kaže naš sagovornik.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija