• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.10.2017

20:44

NATO OCENA: Jedinice Vojske Srbije dobro organizovane i VISOKO MOTIVISANE!

Društvo

NATO OCENA: Jedinice Vojske Srbije dobro organizovane i VISOKO MOTIVISANE!

Podeli vest

Jedinice Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama završile su drugi deo taktičke vežbe "Stena 02" i uspešno prošle NATO ocenjivanje

Kako saopštava Ministarstvo odbrane, borbenu spremnost i sposobnosti deklarisanih jedinica ocenjivao je multinacionalni evaluatorski tim, sastavljen od 27 evaluatora Vojske Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Evaluacija nivoa 2, kako se precizira, odnosi se na standarde evaluacije borbene spremnosti kopnenih jedinica i Koncepta operativnih sposobnosti.

Pravilnost i objektivnost njihovog ocenjivanja nadgledao je posmatrački tim iz komandi združenih snaga NATO iz Napulja i kopnenih snaga Izmir. 

- Srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, a pokazale su visoku motivaciju i profesionalizam, izjavio je danas potpukovnik Benoa Estuar iz NATO-a posle vežbe ocenjivača NATO-a i Vojske Srbije na poligonu "Borovac" kod Bujanovca.

Na čelu multinacionalnog evaluatorskog tima nalazio se pukovnik iz Uprave za operativne poslove Generalštaba Mario Arbutina, koji je rekao da su jedinice na evaluaciji pokazale profesionalan odnos prema zadacima, motivisanost i sposobnosti za izvršavanje složenih zadataka karakterističnih za multinacionalne operacije.

 

 

To su, kako se navodi, obezbeđenje konvoja sa humantarnom pomoći, kontrola masovnih okupljanja, helikopterski desanti, patroliranje, uspostavljanje kontrolnih punktova, dekontaminacija ljudstva i opreme, evakuacija povređenih...

Jedinice koje su učestvovale u vežbama su laka pešadijska četa iz sastava Treće brigade kopnene vojske, vod vojne policije iz sastava Trećeg bataljona vojne policije iz Niša i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane iz 246. bataljona ABHO iz Kruševca.

(FOTO) MOĆNO! Evo kako će izgledati novi SUPERVOJNIK Vojske Srbije!

Deklarisane jedinice su na vežbi koristile naoružanje i opremu koja bi se upotrebljavala prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.

Prošle nedelje, u okviru prvog dela taktičke vežbe „Stena 02“, uspešno je izvršena evaluacija nivoa 1 inžinjerijske čete opšte namene iz sastava 310. inženjerijskog bataljona iz Prokuplja prema standardima i procedurama Koncepta operativnih sposobnosti.

MOSKVA NIJE SMELA POVUČE 650 VOJNIKA SA KIM, TREBALO JE DA IH POŠALJE JOŠ: General Ivašov smatra da je napravljena VELIKA GREŠKA!

(VIDEO) PUTINOVIM VOJNICIMA VIŠE NE MOŽE NIŠTA NI ATOMSKA BOMBA! Opremljeni su egzoskeletom, ovako nešto IMA SAMO U RATOVIMA ZVEZDA!

 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija