• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. P.

28.10.2017

10:04

VANREDNE MERE ZBOG EPIDEMIJE MALIH BOGINJA! Deca bez vakcine NE MOGU U VRTIĆ!

Društvo

VANREDNE MERE ZBOG EPIDEMIJE MALIH BOGINJA! Deca bez vakcine NE MOGU U VRTIĆ!

Podeli vest

Pedijatri u Srbiji, u strahu od epidemije, ne izdaju više dozvole za vrtić deci koja nisu primila vakcinu protiv malih boginja. Biće sprovedena i naknadna kontrola nevakcinisanih mališana koji već idu u obdanište

Nije se poštovalo
I do sada je bilo obavezno da dete primi sve potrebne vakcine kako bi se izdala potvrda za vrtić, ali se to pravilo baš i nije strogo poštovalo
profesor dr Georgios Konstantinidis, zamenik predsednika Udruženja pedijatara Srbije

Deca koja nisu primila MMR vakcinu protiv malih boginja ubuduće neće moći da se upišu u vrtiće! Pedijatri u domovima zdravlja u Srbiji, u strahu od nadolazeće epidemije morbila, prestali su da izdaju dozvole za polazak u obdanište nevakcinisanoj deci.

Ovu odluku prvi su počeli da sprovode domovi zdravlja u Beogradu, gde ima najmanje vakcinisane dece. Zabrana upisa u vrtiće dece koja nisu primila MMR vakcinu inače već postoji u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (član 32 stav 3 tačka 1), ali se ona do sada nije ažurno primenjivala u praksi.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Zvezdara", doktorka Radmila Kosić za Informer objašnjava kako će se od sada sprovoditi ova mera, koja je "dobro upozorenje za roditelje da vakcinišu decu".

- Svaki roditelj koji odbije da vakciniše dete treba da bude svestan da tako ne rizikuje zdravlje samo svog deteta, već sve dece u njegovom okruženju. Prilikom upisivanja u vrtić, roditelj mora da dovede mališana na sistematski pregled i da donese svu potrebnu dokumentaciju koja sadrži i podatke o vakcinaciji. Ukoliko dete nije primilo vakcinu, roditeljima se na licu mesta savetuje da to urade. Ako ipak odbiju, pedijatar neće izdati potvrdu neophodnu za upis. To je mera koja postoji u zakonu već neko vreme, ali se sada strože primenjuje kako bi se uticalo na svest roditelja o važnosti vakcinacije - napominje Kosićeva.

Informer

Činjenice o MMR vakcini:

* štiti od rubeola, zaušaka, malih boginja
* imunitet za male boginje traje najmanje 18 godina
* na mestu uboda može da se javi bol
* neželjene reakcije su veoma retke
(čvorić na mestu uboda, temperatura, alergijska reakcija, otok lica, kašalj, osip, meningitis)
* preporučen oprez za decu alregičnu na jaja, antibiotik neomicin i nosioce HIV virusa 
* dve doze su neophodne da bi se stvorio imunitet
* 95 odsto vakcinisanih je neophodno za kolektivni imunitet

Zamenik predsednika Udruženja pedijatara Srbije profesor dr Georgios Konstantinidis smatra da će rigorznije mere pedijatara u domovima zdravlja naterati roditelje da obave dužnost i vakcinišu decu.

- Važno je napomenuti da je do sada bilo obavezno da dete primi sve potrebne vakcine po kalendaru kako bi se izdala potvrda za vrtić, ali moram priznati da se to pravilo baš i nije strogo poštovalo. Izdavala se potvrda samo ako je dete zdravo, uz napomenu da nije vakcinisano, a konačnu odluku o prijemu deteta donosio je vrtić. Međutim, sada će odluka lekara biti obavezujuća. To je preventiva i opomena roditeljima da shvate ozbiljnost situacije i da obave svoju zakonsku dužnost. Mislim da se moglo očekivati da se nešto ovako uradi. Naročito imajući u vidu da epidemija malih boginja ne jenjava - objašnjava dr Konstantinidis, i dodaje da danas ne bismo strahovali od epidemije malih boginja da se Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti poštovao kako treba.

81 odsto dece primilo je MMR vakcinu u Srbiji

S njim je saglasna i specijalista opšte prakse dr Branka Grujić. Ona je podržala radikalne mere pedijatara, naročito onih u Beogradu, gde je i najmanji procenta vakcinisane dece.

- U prvih devet meseci vakcinu u Beogradu dobilo je svega 43 odsto mališana, a da bismo imali kolektivni imunitet, taj broj mora da dođe do 95 odsto. Zaista ne znam šta je još potrebno da mame i tate shvate kolika opasnost nam preti ukoliko se pojavi epidemija malih boginja. I sami smo svedoci da se zaraza brzo širi i da njeno delovanje nije samo na Kosovu - apeluje dr Grujić.

Ministarstvo: Vakcinacija je obavezna

U Ministarstvu zdravlja kažu za Informer da je vakcinacija po zakonu obavezna.
- Imunizacija je obavezna za lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeole, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije. Samim tim je i vakcinisanje dece zakonska obaveza, osim u slučaju postojanja medicinske kontradikcije koju utvrđuje doktor. Svaki lekar mora da izda pismenu napomenu za onu decu koja nisu primila potrebnu vakcinu - naglašavaju u Ministarstvu zdravlja.

 

 

 

 



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija