• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

28.10.2017

14:58

OBRT! Posle 14 godina od rušenja utvrđenja "zemunskog klana": U ŠILEROVOJ ZIDAJU ZGRADU ZA POLICIJU!

Društvo

OBRT! Posle 14 godina od rušenja utvrđenja "zemunskog klana": U ŠILEROVOJ ZIDAJU ZGRADU ZA POLICIJU!

Podeli vest

Lokacija na kom je bilo sedište zloglasnog mafijaškog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma u Zemunu predata je MUP-u. Planira se izgradnja nove stanice zemunske policije

 

1,2 miliona evra iznosi procenjena vrednost placa u Šilerovoj

Plac u Šilerovoj ulici u Zemunu, gde je nekada bilo zloglasno utvrđenje "zemunskog klana", predat je na trajno korišćenje policiji! Odlukom Vlade Srbije, kako saznajemo, zemljište od 20 ari je dodeljeno Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, koje će na tom mestu najverovatnije izgraditi novu stanicu zemunske policije!

Pravosnažnom presudom bivšeg Višeg suda sporni plac u Šilerovoj 38-40, vredan oko 1,2 miliona evra, oduzet je od naslednika Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića još krajem 2009. godine. Prethodno su udovice vođa "zemunskog klana", Tatjana Spasojević i Maja Luković vodile pravnu bitku oko grandioznog objekta, porušenog u policijskoj akciji "Sablja" 2003, tražeći odštetu od osam i po miliona evra!

Međutim, naslednici Spasojevića i Lukovića nisu uspeli da dokažu legalno poreklo novca za kupovinu placa koji se sastoji iz dve parcele, iako su tvrdili da je kupljen novcem koji je 1997. godine Spasojeviću dao njegov tast Zlatko Jurak. Sud je utvrdio da su sporni plac ubijeni "zemunci" kupili novcem od kriminala.

Informer
Informer
Informer

Legijina kuća pretvorena u vrtić

EPA

Među brojnim nekretninama koje su trajno oduzete od marta 2009. godine, kada je stupio na snagu Zakon o privremenom oduzimanju imovine stečene kriminalom, nalazi se i kuća Milorada Ulemeka Legije, bivšeg komandanta JSO koji je čak četiri puta osuđen na maksimalnih 40 godina.
Od Ulemeka je trajno oduzeta jedna lamela od 149 kvadratnih metara u trodelnoj zgradi, koja se nalazi u Ulici Ilije Stojadinovića 87 u naselju Filmski grad u Beogradu. Taj deo kuće je u međuvremenu dodeljen na korišćenje gradu i u njemu se nalazi dečji vrtić.

Krivični postupak protiv Spasojevića i Lukovića nije vođen jer su ubijeni tokom "Sablje" u Meljaku, ali je na suđenju pripadnicima "zemunskog klana" utvrđeno da su organizovali tu kriminalnu grupu. Sud je takođe utvrdio da su najveći deo novca "zaradili" od otmica biznismena Milije Babovića, Miroslava Miškovića, Vuka Bajruševića i Suada Musića.

Zdanje u Šilerovoj prostiralo se na dve parcele koje su Spasojević i Luković kupili u februaru 1997. godine, za svega 169.600 tadašnjih dinara! Pored centralne kuće od 500 kvadratnih metara, vođe "zemunskog klana" sazidale su i dve gostinske od po 200 kvadratnih metara, kao i tržni centar od 1.000 kvadratnih metara, kafić, podzemne garaže, olimpijski bazen i fontanu.

Svi ti objekti su porušeni 2003. odmah posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Ostalo je do danas nepoznato ko je i zašto izdao takvu naredbu. Upravo zato su svih ovih godina i kolale brojne spekulacije o tome ko je od ljudi iz vrha tadašnje vlasti najviše imao interesa od toga da se unište svi eventualni tragovi o posetama tadašnjih visokih državnih funkcionera zdanju u Šilerovoj.

Aleksandar Simović, jedan od osuđenih pripadnika klana, izjavio je na suđenju u Specijalnom sudu tokom septembra 2007. godine da su se u utvrđenju mafijaškog klana često organizovale "nezaboravne žurke":

- Spasojević je lično poznavao Ljubišu Buhu Čumeta, Vladimira Bebu Popovića, Čedomira Jovanovića, generala Nebojšu Pavkovića... Svi oni su često dolazili u Šilerovu. Što na žurke, što "poslovno". 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija