• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.11.2017

10:19

KUSTIRICA DRŽAO ČAS DIPLOMATAMA U ŽENEVI: Beograd je jedini multikulturalni grad na Balkanu!

Društvo

KUSTIRICA DRŽAO ČAS DIPLOMATAMA U ŽENEVI: Beograd je jedini multikulturalni grad na Balkanu!

Podeli vest

Osećaj za naciju" je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom, poručio je režiser Emir Kusturica na predavanju u Ženevi kome je prisustvovalo 400 posetilaca uključujući i brojne predstavnike diplomatskog kora

Naš poznati režiser Emir Kusturica smatra da bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije jedna nacija ne može da ima budućnost, ali da je potrebno praviti razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma.

Sarajevo nije multikulturalno zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica, koje sada žive odvojeno jedna od druge. To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom

Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posećeno, a među skoro četiri stotine posetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova naše dijaspore u Švajcarskoj.

Uvek bih, naveo je Kusturica, pažljivo pravio razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma. 

KUSTURICA OTKRIO: Pišem roman na kineskom, a mislim na srpskom!

- Osećaj za naciju" je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas - poručio je Kusturica na predavanju u Ženevi.

Kusturica je održao predavanje na prestižnom Institutu za međunarodne i razvojne studije, na temu "Multikulturalizam danas - da li zaista postoji", a predavanje je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, navodi se u saopštenju naše ambasade.

U svom obraćanju, u kome se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Kusturica je govorio o pojmu "kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti". 

EMIR KUSTURICA BEZ DLAKE NA JEZIKU: Hertu Miler je trebalo odvesti u Kragujevac - TAMO BI MORALA DA ĆUTI!

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je "globalizam bio šansa, ali globalizam koji nije isto što i kolonizacija. 

Tanjug

- Svet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet takođe. Jezik filma danas je jezik reklame, više ne govorimo o "slobodi izražavanja", nego o "brzini izražavanja" i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe - rekao je on. 

U svom obraćanju, u kome se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Govorio je i o pojmu "kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti" 

Kusturica je takođe, odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, rekao da Sarajevo to na žalost više nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica, koje sada žive odvojeno jedna od druge.

- To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gde možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu ideja multikulturalizma živa - naveo je Kusturica. 

LASKAVA TITULA! Kustendorf je najbolji festival na svetu za 2017!

On je više puta citirao našeg nobelovca Ivu Andrića, rekavši da je to pisac koji se borio za multikulturalizam i koji je duboko razumeo suštinu odnosa između tri religijske i etničke zajednice u BiH.

Emir Kusturica je, tokom boravka u Ženevi, takođe prisustvovao projekciji svog filma "Super 8 priče" u "Kući umetnosti Gritli", gde je, na početku, pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

Kusturica je povodom svog gostovanja u Ženevi izjavio da je za Srbiju, za prepoznatljivost njenog kulturnog identiteta i za bolju predstavljenost bogatstva naše kulture u svetu, veoma bitno da omogućimo veći protok i razmenu umetnika i ideja iz Srbije sa inostranstvom, jer nam je to nedostajalo prethodnih godina. 

KUSTURICA ŽESTOKO OPRAO FABRIKU SNOVA: Filmom vlada "batina Holivuda", koja je političko oruđe!

Zato smatra dragocenom inicijativu Ministarstva kulture da Srbija u narednom periodu otvori više kulturnih centara u svetu, budući da za sada imamo samo jedan, u Parizu, navodi se u saopštenju.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran

pre 6 godina

Da, Beograd je centar multikulturnog sljama, grad koji ne pripada Srbiji vec njenim okupatorima. Steta sto i to Kusta nije rekao.

andra

pre 6 godina

Nema merodavnijeg da priča o nacionalnom identitetu,pa on se opredeljvao za odgovarjući, za čije se očuvanje sada "bori".Bašibozluk.

milann

pre 6 godina

WWI, na danasnji dan oslobodjenje Beograda Srpske vojske posle 45 dana jurenja Nemaca i Bugara. Nije vredno pomena?

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija