• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodna.hr

02.11.2017

12:22

TODORIĆ I MIŠKOVIĆ HTELI DA VLADAJU SRBIJOM I HRVATSKOM: Plan "Herkul" propao jer se nisu dogovorili ko je glavni!

Društvo

TODORIĆ I MIŠKOVIĆ HTELI DA VLADAJU SRBIJOM I HRVATSKOM: Plan "Herkul" propao jer se nisu dogovorili ko je glavni!

Podeli vest

Veze Ivice Todorića i Miroslava Miškovića sežu još u doba kada su gradili svoja poslovna carstva. Nije malo onih koji tvrde da se obojici ne bi događalo ono što im se danas događa da su, zajedno sa slovenačkim Merkatorom realizovali ideju stvaranja zajedničke trgovačke mreže kojoj su čak smislili i ime - Herkul

Poslovni i prijateljski odnosi bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i nekada najuticajnijeg srpskog biznismena Miroslava Miškovića česta je tema hrvatskih medija, a splitska Slobodna Dalmacija piše da nije malo onih koji tvrde da im se ne bi dogodilo to što jeste da su realizovali projekat Herkul.

U ime Merkatora tada su s Miškovićem i Todorićem pregovarali Igor Bavčar, najvažniji deoničar tog trgovačkog lanca i tadašnji direktor Merkatora, a danas gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković

Opasna veza

List piše da veze Todorića i Miškovića sežu još u doba kada su gradili svoja poslovna carstva. - 

- Nije malo onih koji tvrde da se obojici ne bi događalo ono što im se danas događa da su, zajedno sa slovenačkim Merkatorom, pre 12 godina realizovali ideju stvaranja zajedničke trgovačke mreže kojoj su čak smislili i ime - Herkul -  navodi ovaj splitski dnevnik.

Taj projekat je, kako se navodi, podrazumevao ujedinjenje da bi se zaustavili inostrani trgovački lanci na ovom prostoru.

Todorić je, piše Slobodna Dalmacija, još 2006. imao plan da ujedini trgovački biznis s Merkatorom i Miškovićevom Deltom.

SLOVENCI OTKRILI SOROŠEV PLAN! Zloglasni američki milijarder kupuje "Merkator", ponudiće 150 miliona evra!

U ime Merkatora tada su s Miškovićem i Todorićem pregovarali Igor Bavčar, najvažniji deoničar tog trgovačkog lanca i tadašnji direktor Merkatora, a danas gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Janković danas tvrdi da bi to ujedinjavanje sprečilo prodor stranih trgovačkih lanaca u Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

PUTINOVA ŠALA ZALEDILA HRVATSKU: Škrtico iz Sberbanke, odmah Zagrebu naplati dug od 1,1 milijardu evra!

Todorić i Mišković nikada nisu ni potvrdili, ali ni opovrgli pokušaj stvaranja zajedničke kompanije s Merkatorom, napominje list.

Public

Tadašnji direktor Konzuma Drago Munjiza kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je o tome tada saznao iz medija jer se o toj temi unutar te firme nije razgovaralo.

- Nije bio ni običaj u Agrokoru da vlasnik s takvim planovima upoznaje menadžment. Čak se ne sećam da se o zajedničkoj kompaniji s Merkatorom i Deltom nešto u to vreme pričalo u kuloarima, bilo unutar kompanije ili izvan nje. Razumljivo, jer ako su se ti pregovori vodili, vodio ih je Ivica Todorić i o tome nikome nije morao polagati račune - kazao je Munjiza.

Projekat je, kako se navodi, propao jer se Mišković i Todorić nisu mogli dogovoriti o upravljačkim pravima.

U to vreme atmosfera za ostvarenje takvog plana bila je vrlo povoljna, navodi list i dodaje da je Todoriću, na primer, vrlo dobro išao biznis u Srbiji. 

HRVATI PIŠU! Vlasnik Agrokora IVICA TODORIĆ se krije U MIŠKOVIĆEVOJ VILI U LONDONU?!

Podseća se da je Mišković, međutim, 2011. godine prodao svoje trgovine i supermarkete belgijskom Delezeu za 932 miliona dolara.

Taj iznos bi mogao biti orijentir koliko bi zajednički trgovački lanac u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji vredeo danas, odnosno vredeo bi toliko da ga niko od strane konkurencije ne bi mogao otkupiti, navodi Slobodna Dalmacija.

SKANDALOZNO! EVROPSKA UNIJA ŠTITI MIŠKOVIČA! Brisel otvoreno stao NA STRANU TAJKUNA!

- To su spekulacije u stilu što bi bilo kad bi bilo. Mogu samo reći da bi takva kompanija, ako bi je vodio vrhunski menadžer poput Zorana Jankovića, zasigurno bila dobro vođena, a onda i uspešna. Ali, pitanje je ko bi je vodio, jer Janković nije bio vlasnik Merkatora kao što je Todorić bio vlasnik Agrokora, a Mišković Maxija - smatra Munjiza.

Dil pao zbog šefovanja 

Dogovor je na kraju propao jer se, prema dostupnim informacijama, Todorić, Mišković i Janković nisu mogli usaglasiti oko upravljačkih prava.

Taj projekat je, kako se navodi, podrazumevao ujedinjenje da bi se zaustavili inostrani trgovački lanci na ovom prostoru

Osim toga, sporno je bilo u čije ime pregovara Janković, jer je vlasništvo u Merkatoru bilo razmrvljeno, navodi list.

(VIDEO) SLUČAJ AGROKOR: I kompanije u Srbiji će morati da PLATE POTRAŽIVANJA POVERIOCIMA?!

List navodi da se Mišković i danas "prilično uspešno brani od optužbi za korupciju državnih institucija prilikom privatizacije Luke Beograd".

Janković je, kako se navodi, bio promućurniji, pa je otišao u političke vode, osnovao stranku i dobio izbore u Ljubljani. 

Ne zna se još kakva će biti sudbina Ivice Todorića za kojim jej Hrvatska izdala evropski nalog za hapšenje i raspisala crvenu međunarodnu poternicu Interpola.

Reuters

Dok izbegava pravdu Todorić ne odustaje od tvrdnje da je vlada Andreja Plenkovića nacionalizovala njegovu imovinu, da bi je predala u ruke strancima.

 

.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija