• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

07.11.2017

18:45

SVAKI TREĆI SRBIN VOZI I KAD JE PIJAN! Šokantni rezultati istraživanja agencije za bezbednost saobraćaja!

Društvo

SVAKI TREĆI SRBIN VOZI I KAD JE PIJAN! Šokantni rezultati istraživanja agencije za bezbednost saobraćaja!

Podeli vest

Trećina vozača u Srbiji seda za volan pod dejstvom alkohola, a čak 80 odsto redovno vozi preko dozvoljene brzine. Našim vozačima najteže pada što je kažnjivo pričati mobilnim za volanom

Svaki treći vozač u Srbiji seda za volan i kada je pod dejstvom alkohola, dok je čak 80 odsto njih priznalo da redovno prekoračuje brzinu, pokazalo je najnovije istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja!

Prema ovom istraživanju, Srbe najviše nervira što nije dozvoljeno voziti i pričati mobilnim telefonom u isto vreme, a posebno loše navike imaju kada je u pitanju vezivanje sigurnosnog pojasa, naročito na zadnjem sedištu.

Opasno i nemarno

Takva neodgovornost vozača ima za posledicu da je svaki peti udes sa smrtnim ishodom posledica vožnje u pijanom stanju, dok se svaki treći dešava zbog neprilagođene brzine. U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da je ovo istraživanje pokazalo koliko su vozači u Srbiji nemarni.

Rigorozne kazne
Jedini način da se vozači u Srbiji dozovu pameti je da kazne za pijanstvo i prebrzu vožnju budu još oštrije
Milan Vujanić, profesor na Saobraćajnom fakultetu

-Detaljno istraživanje sprovedeno je na različitim grupacijama vozača i na teritorije čitave Srbije. Najšokantniji podatak do kojeg smo došli jeste da je svaki treći ispitanik priznao da seda za volan pod uticajem alkohola. Takođe, zabrinjava i činjenica da čak četiri petine vozača u Srbiji otvoreno kažu da veoma često voze iznad dozvoljene brzine na putu. Alarmantno je i to što su svi oni rekli da znaju da je to pogrešno i opasno, ali da i dalje prave te prekršaje - kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja, i dodaju da ni ostala saznanja iz ovog istraživanja nisu previše ohrabrujuća:

- Vezivanje sigurnosnih pojaseva i dalje je rak-rana, pošto se čak 90 odsto učesnika u saobraćaju ne vezuje na zadnjem sedištu, dok se ta navika popravlja kod vozača i suvozača. Ipak, velika većina misli da su kazne za ovaj prekršaj previsoke, baš kao i za pričanje mobilnim telefonom u toku vožnje, što je zabrana koja ubedljivo najviše nervira naše vozače.

USKORO NOVE KAZNE ZA VOZAČE! Evo šta vam sledi AKO VOZITE PIJANI, NEMATE POJAS I IMATE PRLJAVE TABLICE!

Navike vozača

*33% vozilo je pod dejstvom alkohola
* 80% vozilo je iznad dozvoljne brzine
* 90% ne vezuje pojas na zadnjem sedištu
podaci Agencije za bezbednost saobraćaja

Sa druge strane, vozači u Srbiji daleko su oprezniji kada je u pitanju vožnja motociklom i u zimskim uslovima.

Više od 90 odsto građana podršku je dalo merama koje bi povećale upotrebu zaštitnih kaciga za motocikliste i obaveznom korišćenju zimskih guma, kaže se u istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja.

Public

Očajna statistika

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić ističe da je ova statistika veoma zabrinjavajuća i da samo potvrđuje da se kažnjavanje nesavesnih učesnika u saobraćaju mora dodatno pooštriti.

Statistika

37%  udesa sa smrtnim posledicama dogodi se zbog prekoračenja brzine
20%
udesa sa smrtnim posledicama dogodi se zbog vožnje u alkoholisanom stanju
antrfile

-U poslednje vreme porastao je broj prekršaja zbog prebrze vožnje, ali i kazni za nevezivanje sigurnosnih pojaseva, naročito onih na zadnjem sedištu. Zato i imamo ovako poražavajuće podatke, koji se pod hitno moraju ispraviti. Jer, svi ovi nesavesni koji ne poštuju Zakon o bezbednosti u saobraćaju ne samo da rizikuju da plate kaznu, već direktno ugrožavaju i svoju, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.Primera radi, sekund je dovoljan da pogledate poruku na telefonu dok vozite i da dođe do saobraćajne nesreće ili jakog udarca i povrede, ukoliko nemate vezan pojas. Ne treba ni naglašavati koliko je opasna vožnja pod dejstvom alkohola i zaista neverovatno deluje podataka da svaki treći vozač u našoj zemlji nema svest o tome koliko je opasno sesti za volan "pod gasom"- naglašava Vujanić.

Kazne

Informer

3.000-120.000 dinara
za prekoračenje brzine
10.000-120.000 dinara
za vožnju pod dejstvom alkohola
 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 6 godina

Vožnju u pijanom stanju tretirati kao krivično delo i kažnjavati oduzimanjem dozvole na duži vremenski period. A prekršaj ove zabrane isključivo kažnjavati zatvorskom kaznom. Osiguranje treba isključivati u slučaju vožnje u pijanom stanju.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija