• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika/Informer.rs

08.11.2017

09:58

FISKALNI RAČUNI PUNI ŠTETNIH HEMIKALIJA Utiču na plodnost i izazivaju alergijske reakcije!

Društvo

FISKALNI RAČUNI PUNI ŠTETNIH HEMIKALIJA Utiču na plodnost i izazivaju alergijske reakcije!

Podeli vest

Toksični bisfenol A pronađen je u različitim potvrdama i isečcima koji se štampaju na termalnom papiru sa kojim su građani svakodnevno u kontaktu, pokazalo istraživanje "Alhema"

Fiskalni računi i potvrde koje se štampaju na takozvanim termalnim papirima u Srbiji sadrže štetnu hemikaliju bisfenol A, pokazalo je najnovije istraživanje organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije – "Alhem".

Ova organizacija je, naime, od jula do septembra kontrolisala 33 uzorka na tržištu Srbije. Pre svega fiskalne račune dobijene pri kupovini određenih proizvoda, fiskalne rolne kupljene od dobavljača, termalni papir sakupljen iz javnih ustanova i privatnog sektora, ali i kartonsku i papirnu ambalažu za prehrambene proizvode i plastične kutije za pakovanje gotove hrane u supermarketima.

Laboratorijskom analizom uzoraka utvrđeno je da bisfenola A ima u termalnim papirima od kojih se prave rolne za fiskalne račune, kao i u kartonskoj ambalaži za hranu. Svi uzorci uvezenih fiskalnih rolni sadrže ovu hemikaliju.

- Testirana je i ambalaža za hranu, prvenstveno ona u koju se pakuje masna hrana, jer je ova hemikalija rastvorljiva u mastima i lako može da pređe u hranu. Naši rezultati su pokazali da plastične kutije u kojima se hrana pakuje u supermarketima ne sadrže ovu hemikaliju, kao ni papirna ambalaže i kesice za pomfrit. Međutim, u kartonskim kutijama koje smo uzorkovali pronađen je bisfenola A u tragovima. Kako pretpostavljamo, one su proizvedene od recikliranog papira, što znači da u reciklažu ulazi i termalni papir, zbog čega je verovatno došlo do kontaminacije - kaže dr Jelena Milić iz "Alhema".

Bisfenol A trenutno je jedna od globalno najkomercijalnijih hemikaljija koja se koristi u proizvodnji termalnih papira kao razvijač boje. Ona nije hemijski vezana za papir, tako da pri kontaktu može da se apsorbuje u kožu i izazove različite komplikacije.

Prema rečima stručnjaka, dokazano je da može štetno da utiče na plodnost, rad endokrinog sistema, a li i da izaziva alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa.

Od januara ove godine BPA je u Evropskoj uniji na "Listi kandidata supstanci koje izazivaju zabrinutost", dok je u decembru prošle godine Evorpska komisija donela odluku o zabrani, odnosno ograničenju njegove upotrebe u termalnom papiru. Ova odluka počinje da se primenjuje od 2. januara 2020. godine i, iako Srbija do sada nije preuzela ovu odredbu u domaće zakonodavstvo, očekuje se da i naša zemlja uskoro ažurira ove podatke. 

Budući da su građani svakodnevno u kontaktu sa različitim računima, potvrdama, isečcima koji sadrže ovu hemikaliju, iz "Alhema" savetuju da se prilikom svakog kontakta sa ovim papirima ruke peru sapunom. Deci ne bi trebalo dozvoljavati da ih opšte uzimaju, a račune ne bi trebalo stavljati uz namirnice koje se konzumiraju u svežem stanju. Radnici na kasama, ili oni koji imaju kontakte sa računima trebalo bi da nose rukavice, dok oni računi koje bi zbog garancije trebalo čuvati duže mogu da se fotokopiraju ili čuvaju u elektonskom obliku

Prema rečima Jelene Milić, ova organizacija tek završenom kampanjom apeluje na institucije u javnom i državnom sektoru, naročito na trgovinske lance, da zamene ove proizvode bebzednijom alternativom bez BPA, kako bi doprineli očuvanju zdravlja svojih zaposlednih, pre svega radnika na kasi, ali i svih građana Srbije.

- Prema evropskoj regulativi, sa kojom je usaglašen i naš zakon, kompanije koje proizvode, uvoze ili distribuiraju proizvode koji sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost kao što je bisfenol A, obavezuje da o tome obaveste sve učesnike u lancu snabdevanja, kao i potrošače, u slučaju da oni to zahtevaju - kaže Milićeva za "Politiku".

Prisustvo bisfenola A u testiranim uzorcima

Javni sektor - parking kartice, brojevi u redu za čekanje, potvrde o plaćanjima, putarine, javni prevoz... - 88,9 odsto

Privatni sektor - Fiskalni računi, brojevi u redu za čekanje... - 87,5 odsto

DISTRIBUTERI - Fiskalne rolne u veleprodaji - 100 odsto

 Kutije za picu - 0 odsto

Kesice za pomfrit - 0 odsto

Plastične kutije za hranu - 0 odsto

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija