• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/ministarstvo odbrane

09.11.2017

19:31

(VIDEO) OVO SU SRPSKI SUPERVOJNICI: Na poligonu u Nikincima predstavljen "PROJEKAT 1500+" VOJSKE SRBIJE!

Društvo

(VIDEO) OVO SU SRPSKI SUPERVOJNICI: Na poligonu u Nikincima predstavljen "PROJEKAT 1500+" VOJSKE SRBIJE!

Podeli vest

Na poligonu u Nikincima održan je Dinamički prikaz dela projekta "1500+" i testiranje novog streljačkog naoružanja, zaštitne balističke opreme i drugih sredstava iz proizvodnog programa preduzeća odbrambene industrije Srbije

Prikazu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, sa saradnicima, a Vulin je podsetio da se po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, projekat "1500" nastavlja projektom "1500+".

"To je naš način da pokažemo da ćemo armiju i dalje unapređivati, da će svaki naš vojnik biti opremljen u skladu sa najvišim svetskim standardima i da će moći da se nosi sa svakom opasnosti i svakim izazovom koji može pred njega biti postavljen", rekao je Vulin.

Ministarstvo odbrane

Ministar je rekao da je pokazana nova generacija streljačkog naoružanja, ali i nova balistička zaštita i oprema.

- Prikazali smo vam i nova vozila, novu optiku i pokazali smo vam, što je najvažnije, sve ono što je produkt naše pameti i našeg znanja. Ovo su osmislili i uradili, u najvećoj mogućoj meri, naši konstruktori i inženjeri, naša odbrambena industrija Srbije- rekao je Vulin i dodao da nema mnogo zemalja na svetu koje mogu da se pohvale da rade tako široku paletu proizvoda namenjenih vojsci.

Ministarstvo odbrane

- Naša vojska, zahvaljujući ovakvoj politici i ovakvom opremanju, moći će da se nosi sa bilo kojim izazovom koji se pred nju postavi, naš vojnik će biti zaštićen, biće mu svakako povećana i efikasnost baš kao i naših jedinica, a biće omogućeno našim starešinama da na bolji i bezbedniji način komanduju- istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, srpska armija može da se ponosi onim što je prikazano, dodajući i da su najznačajniji svetski časopisi u ovoj oblasti pisali o prikazu "Slobode 2017".

"Oni su posebno obraćali pažnju na modularnu pušku, produkt naše pameti i našeg znanja, a poštovanu i cenjenu svuda u svetu, baš kao što je i naša vojska – naša, a poštovana je i cenjena svuda u svetu", rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Ministarstvo odbrane

Diković je istakao da se u Vojsci Srbije pažljivo prati sve što se događa na savremenom bojištu, u skladu sa naglim i brzim razvojem savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme.

"Najvažnije od svega je da naš vojnik na bojištu bude dobro zaštićen i da njegovi vitalni delovi tela budu zaštićeni. Sredstva koja ste videli pružaju najveći mogući stepen zaštite našem vojniku koji je najmanje jednak sa stepenom zaštite svakog vojnika mnogo savremenijih i razvijenih zemalja", naveo je Diković.

On je istakao da sa sredstvima i opremom kojom raspolaže, vojnik može lako i brzo da uoči opasnost, a isto tako i da brzo na nju reaguje.

- Videli ste efikasnost dejstva iz streljačkog naoružanja, sa borbenog oklopnog vozila, a smatram najvažnijim to što smo mogli da uočimo da smo, uprkos svim teškoćama, uspeli da sačuvamo kapacitete naše odbrambene industrije i da sposobnost našeg vojnika, a samim tim i naše vojske, ne zavisi od drugih, odnosno od uvoza, već da mi razvijamo ono što nam treba- rekao je general Diković.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je da projekat "1500+" predstavlja nastavak opremanja elitnih jedinica Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom prethodno započet kroz realizaciju projekta "1500".

Ministarstvo odbrane

"Prikazanim naoružanjem značajno će se povećati sposobnosti pre svega pešadijskih i specijalnih jedinica Vojske Srbije", naglasio je Miloradović.

Kako je rekao, sve se to odvija u sklopu znatno šireg projekta razvoja i povećanja sposobnosti naoružanja Vojske Srbije, koji je započeo pre dve godine.

"On predviđa da se 90 sistema novog i modernizovanog naoružanja, municije i vođenih raketa, ali i ostalog uvede u Vojsku Srbije i da se njene sposobnosti dovedu na zadati nivo", objasnio je Miloradović.

Ministarstvo odbrane

Projekat "1500+" obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti.

Taj projekat obuhvata modularne automatske puške M-17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, snajperske puške repetirke M-07 i poluautomatske M-91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M-12 i taktički pištolji E-3 9 mm "para" – što su sve proizvodi "Zastava oružja" a. d. Kragujevac i RBGR 40 mm, koji proizvodi "PPT Namenska".

Opremu čini i nova generacija municije 6,5 x 39 mm "grendel" i 7,62 x 54R, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video-nišan kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noćna dejstva.

Ministarstvo odbrane

Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta "1500+" su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, naoružana daljinski upravljana bezposadna platforma "miloš", nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema "MIP 1" kao i oklopna borbena vozila "lazar 3".

Osim navedenog, projekat "1500+" obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme "vrabac" i "kvadrikopter" i nova neborbena vozila "zastava NTV"

(VIDEO) LAZAREVIĆU OVO NATO NE MOŽE DA OPROSTI: Hvalili su se da su nas uništili, a onda su NAIŠLI NA VOJSKU KOJA IH JE PONIZILA!

(VIDEO) SRPSKI "ORLOVI" DOBIJAJU MOĆNE RAKETE: Modernizovani jurišnici biće u rangu svetskih aviona te namene!

(VIDEO) SRPSKI MIGOVI DOBIJAJU NAJSAVREMENIJU OPREMU: Dogovorena treća faza opremanja NOVIH LOVAČKIH AVIONA!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija