• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.C.-K.P.

13.11.2017

20:30

OPREZ: SMRTONOSNA DROGA U SRBIJI! Iz Evrope stigao nov NARKOTIK 'BLOU'!

Društvo

OPREZ: SMRTONOSNA DROGA U SRBIJI! Iz Evrope stigao nov NARKOTIK 'BLOU'!

Podeli vest

Nova sintetička droga po imenu "blou" popularna je među omladinom i kod nas se može kupiti za samo tri evra. Sadrži amfetamine i supstance za potenciju, pa ako se uzme u većim količinama, nastupa smrt, kaže Marko Nicović

Nova smrtonosna droga po imenu "blou" (udarac), posle Evrope, stigla je i na tržište Srbije, kaže za Informer bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović.

On upozorava da ova sintetička droga deluje slično kao marihuana, ali je dosta opasnija jer sadrži amfetamine i supstance za potenciju. Da stvar bude gora, droga "blou" košta samo tri evra, zbog čega je veoma popularna među omladinom. Zbog svega toga, Vladina komisija za psihoaktivne supstance već je stavila novi narkotik na listu zabranjenih droga.

LAKO SE ŠVERCUJE
Policija do sada nije zaplenjivala "blou" zato što se lako švercuje talkovima, pastama za brijanje i lekovima
Marko Nicović, stručnjak za narkotike

 

Preko Hrvatske do nas

Nicović navodi da je "blou" u Evropi oduzeo nekoliko života i da je u Srbiju stigao preko Hrvatske.

- Droga "blou" može se kupiti u svim većim gradovima u Srbiji! Beograd je najveće tržište u regionu za narkotike i svaka droga koja se pojavi u okruženju, dostupna je i u našoj zemlji jer su tržišta blizu i lako se prebacuje preko granice. Policija u Srbiji do sada nije zaplenila "blou" zato što se ova droga neverovatno lako švercuje preko granice u raznoraznim puderima, talkovima, pastama za brijanje i lekovima. Iz istog razloga je "blou" i mnogo jeftiniji od drugih narkotika. Dok popularna marihuana "albanka" na tržištu košta 10 evra, droga "blou" može se naći za svega tri do četiri evra, pa se zato sviđa klincima, jer nemaju mnogo novca - tvrdi Nicović.

POSLEDICE UZIMANJA
NOVE DROGE "BLOU"
* Otkazivanje rada bubrega
* Amnezija
* Psihoza
* Anksioznost
* Aritmija
* Infarkt
* Smrt

Kako navodi naš sagovornik, korišćenjem droge "blou" budi se euforija i seksualna želja.

- To je veštački napravljena marihuana u koju se dodaje sve i svašta. Poznato je da, pored kanabisa, "blou" sadrži amfetamine koji korisnika drže budnim i supstance za potenciju da im se probudi seksualna želja. Kada se uzme "blou", raspoloženje je na vrhuncu i po tri dana, uživalac je pun snage i stalno se smeje. Međutim, kada prođe dejstvo i euforija splasne, čovek je totalno uništen jer se iscrpi sva energija iz njega. Toliko otrovnih supstanci zajedno imaju razarajuće posledice po organizam. Zbog izuzetno toksičnog dejstva najviše stradaju bubrezi, čak može doći i do totalnog otkazivanja bubrega.

Konzumiranje ove droge utiče i na centralni nervni sistem, pa može dovesti do trajne amnezije, psihoze i anksioznost. Takođe, zbog prisustva amfetamina i vijagre strada srce, javlja se aritmija, a može doći i do infarkta. Ukoliko se uzme velika količina, nastupa smrt - napominje Nicović.

Pod drugim imenom

V. d. direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Drajzerova" Mira Kovačević kaže da nije isključeno da se droga "blou" kod nas na ilegalnom tržištu pojavila pod drugim imenom.

- Dileri se danas dovijaju na razne načine, pa se droga može kupiti i preko interneta. To ponekad ide toliko daleko da dileri pošiljke droge svojim kupcima šalju poštom, pa vam je poštar dostavi na kućnu adresu. Problem je što se svakog dana šalje ogroman broj pisama, a to je supstanca male težine, koju je nemoguće detektovati - navodi Kovačevićeva.

Sintetička droga najopasnija

Toksikolog Dragan Joksović kaže da su najopasnije upravo sintetičke droge jer se nikad ne zna šta se sve može naći u njima.
- Svaka droga je opasna po čoveka, ali su droge koje se prave veštačkim putem najopasnije jer se u njih stavlja sve i svašta. Simptomi su ošamućenost, mučnina, vrtoglavica, tahikardija, nesnosno zujanje u ušima, kao i glavobolja. Uzimanje veće količine ove droge ili kombinovanje sa drugim dovodi i do smrti - jasan je Joksović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija