• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SUP dr Arčibald rajs

13.11.2017

19:44

STRUKOVNO UDRUŽENJE POLICIJE DR ARČIBALD RAJS: Reakcija na laži novog policijskog sindikalnog saveza!

Društvo

STRUKOVNO UDRUŽENJE POLICIJE DR ARČIBALD RAJS: Reakcija na laži novog policijskog sindikalnog saveza!

Podeli vest

Strukovno udruženje policije “Arčibald Rajs” ne može a da ne odreaguje na današnje kompletno neistinite i nerealne navode Novog policijskog sindikalnog saveza, jer kao udruženje koje se bavi policijskom strukom i zaštitom profesije ne možemo da dozvolimo ovakvo poigravanje i laži
informer.rs

Navedeni “savez” govori o navodnom “pogoršanju materijalnog statusa policijskih službenika” kao i o “pasivnosti i nezalaganju potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića povodom napada na policajce”, a u saopštenju takođe pozivaju ministra na vršenje pritiska na tužilaštva i sudove u ovim slučajevima.

Moramo podsetiti gospodu iz “saveza” i javnost da niko ne sme da vrši bilo kakav pritisak na tužilaštvo i sudove shodno ustavnim i zakonskim odredbama o položaju, kao i načelima o radu tih organa. Ministar unutrašnjih poslova ne sme da vrši pritisak, i izričito je zabranjeno korišćenje javnog položaja, sredstava javnog obaveštavanja i bilo koje javno istupanje kojim se neprimereno utiče na tok i ishod nekog sudskog postupka.

Pre nego što se obratite javnosti sa ovakvim zahtevima, trebalo bi da se informišete. Neozbiljno je na ovakav način zloupotrebljavati javna glasila samo kako bi neko nešto rekao, da zvuči opoziciono i “popularno”, a time povratno udariti na policiju, državu i njihov legitimitet. Kao što kažete, “što je mnogo, mnogo je”.

S druge strane, to ne znači ministar unutrašnjih poslova ne sme da izražava svoj stav i lična uverenja povodom nekih događaja kao što su napadi na policajce. Takođe, ne znači da ne sme da stane iza svakog od njih i pozove na njihovu zaštitu. To ne znači uticaj. To ne znači zloupotrebu položaja. To, gospodo “saveznici”, znači podrška za policiju.

Ministar Stefanović je, setite se, uvek stao iza policajaca koji su napadnuti, zauzimao i zastupao stav da smatra da bi izvršioce trebalo najoštrije osuditi u propisanim postupcima. Lično je osuđivao svaki napad na službena lica u vršenju službene dužnosti, bili oni pripadnici MUP ili ne. To se, pored brojnih saopštenja za javnost i sastanaka koje je lično inicirao da se takvi problemi spreče, jasno i nedvosmisleno vidi i na njegovim profilima na društvenim mrežama.

Slučajevi napada na policajce Dejanu Đorđević, Mariju Marinković, Milisava Mićića, Branka Mićića samo su neki od mnogobrojnih primera pomnog praćenja svake takve situacije, prisutnosti i aktivnosti ministra Stefanovića. Poimence je imenovao svakoga. Obišao ih, osudio javno napad. Sve je transparentno. Sve se vidi. Ljudi vide i čuju, i potpuno je nepotrebno da ovakvim neistinama pokušavate da stvorite negativnu klimu. Neozbiljno, pre svega.

Ako nešto nikako ne možete da kažete za ministra Stefanovića - to je da se ne bori za policajce. Posle svih osuda na napade na policiju, posle sve podrške koju pruža kad god i gde god ima prilike, posle opremanja policije, novih vozila, uniformi, posle povećanja plate u januaru 2016, januaru 2017, i najavljenog novog povećanja od 10% u januaru 2018, nema mesta vašim besmislenim navodima.

Ne pravite ljude slepima i gluvima - građani su svedoci otvaranja novih policijskih ispostava širom Srbije, povećanog broja policajaca koji patroliraju u novim uniformama novim vozilima.

Gospodo, samo vi gledajte realitije. Mi živimo u realnom svetu a u njemu nema puno prostora za ovakve stvari. Država i policija nisu sredstvo za igranje i dobacivanje u raznoraznim “saopštenjima za javnost”. U svom imenu imate “policijski” – ne kaljajte policiju i ne vređajte policajce ni ministra policije. Nećemo vam dozvoliti.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija