• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vesti-online.com

13.11.2017

21:02

BOŠNJACI TRAŽE SPOMEN-PLOČU U CENTRU BEOGRADA: Muhamedanski bataljon je do poslednje kapi krvi BRANIO SRPSKU PRESTONICU!

Društvo

BOŠNJACI TRAŽE SPOMEN-PLOČU U CENTRU BEOGRADA: Muhamedanski bataljon je do poslednje kapi krvi BRANIO SRPSKU PRESTONICU!

Podeli vest

Narodni poslanik Meho Omerović predao zahtev Gradskoj skupštini da u Beogradu postavi spomen-ploču Muhamedanskom bataljonu koji je pod komandom kaplara Šemsa Midovića 1915. godine branio Beograd od Nemaca i Austrougara do poslednje kapi krvi

Mnogi bošnjački istoričari tvrde da se vojnik koji je kao neznani junak sahranjen na Avali zvao se Sulejman Balić, iz Duge Poljane na Pešteru. I na Zejtinliku, na spomen-ploči stradalim srpskim vojnicima puno je bošnjačkih imena. Oni su tada bili Srbi muhamedanci i Srbi islamske veroispovesti.

NEMAČKI NAUČNIK RUDOLF HENZEL: SAD i NATO moraju da se izvine srpskom narodu za sve zločine!

Sada je Narodni poslanik Meho Omerović predao zahtev Gradskoj skupštini da u Beogradu postavi spomen-ploču Muhamedanskom bataljonu koji je pod komandom kaplara Šemsa Midovića 1915. godine branio Beograd do poslednje kapi krvi.

MOSKVA PORUČILA NATO, UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: Srbi neće izdati Rusiju, niti ući u savez onim koji su ih više puta izdali!

- Malo se zna da je u odbrani Beograda pod komandom majora Dragutina Gavrilovića bilo 15 odsto vojnika iz takozvanog Muhamedanskog bataljona. Bio je to 4. bataljon 10. Kadrovskog puka koji je zajedno sa 7. pukom činio kičmu odbrane Beograda. Tim bataljonom komandovao je kaplar Midović, iz Sjenice. Držali su jedan od poslednjih položaja između Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta uz neviđeni heroizam - ističe Omerović.

Tanjug

On kaže da bi postavljanje spomen-ploče pripadnicima nacionalne manjine koja je u srpskoj vojsci hrabro branila Beograd doprinelo jačanju dobrih odnosa i poverenja.

Ginuli u tri vojske

Ulogom Bošnjaka u Prvom svetskom ratu bavio se ovih dana i istoričar i poslanik Jahija Fehratović. On ističe da su Bošnjaci u Prvom svetskom ratu ratovali u tri vojske.
- Austro-ugarska ih je mobilisala da na Galipolju brane Osmanlijsko carstvo i gotovo se niko nije vratio. Srbija ih je regrutovala u Muhamedanske bataljone da od Austro-ugarske brane Beograd, gotovo svi su izginuli. Kraljevina Crna Gora je i sa njima izvojevala pobedu u Mojkovačkoj bici, malo ko se vratio. U tom ratnom vihoru izginulo je između 35.000 i 40.000 Bošnjaka - kaže Fehratović i naglašava da su Bošnjaci u svakoj vojsci bili heroji i junaci, znani i neznani.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 6 godina

Svi koji su ginuli za Srbiju bez obzira kojem narodu pripadali zasluzuju da im se drzava oduzi .slava im i hvala.

Milan

pre 6 godina

slazem se ali oni tada nisu bili Bosnjaci vec Srbi muslimanske veroispovesti tako da im ne mozemo naknadno dodeljivati nacionalnost..Isto Ivo Andricem ili Mesom Selimovicem..Ljudi se izjasnili kao Srbi i vi sad mozete da kazete da su oni bili i marsovci..Oni su se izjasnili i kao takvi ginuli za svoju domovinu..Bilo to Crna Gora ili Srbija

Bobi

pre 6 godina

Tacno. Sigurno ih je bilo i bili su heroji, ali su ziveli u Srbiji bili su Srbi a ne Bosnjaci. Tako da nema potrebe da se dizu spomenici po verskom opredeljenju. \n\n

Neša

pre 6 godina

Ako je tačna ta tvrdnja Omerovića onda treba.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija