• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. G

14.11.2017

21:37

IMA IH 53, A ČAK 40 NJIH NIJE ODRŽALO NI JEDNU SEDNICU! Lokalni saveti za međunacionalne odnose nisu opravdali postojanje!

Društvo

IMA IH 53, A ČAK 40 NJIH NIJE ODRŽALO NI JEDNU SEDNICU! Lokalni saveti za međunacionalne odnose nisu opravdali postojanje!

Podeli vest

Prema izveštaju zaštitnika građana Zorana Pašalića o savetima za međunacionalne odnose, oni su osnovani u samo 53 lokalne samouprave, a u prošloj godini čak 40 njih nije održalo ni jednu sednicu.

Na tribini koja je održana u Novom Pazaru ocenjeno je da opštinski saveti za međunacionalne odnose funkcionišu pod lošim zakonskim rešenjem i da još uvek mnogi ne znaju čime se ovi saveti bave.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji je bio jedan od panelista, kazao je da se Saveti za međunacionalne odnose često doživljavaju kao dodatna zaštita manjinskih i ljudskih prava, što, kako je rekao, nikako ne bi trebalo da bude.

- Savet bi trebalo da bude mesto lokalnog dijaloga između predstavnika političkih stranaka, nacionalnih saveta, verskih zajednica i da se taj savet obraća lokalnoj skupštini -  rekao je Janjić na tribini "Da li su Saveti za međunacionalne odnose čuvati dobrih odnosa? Iskustva Novog Pazara, Sjenice i Tutina" koju je organizovao radio Sto plus.

Prema izveštaju zaštitnika građana Zorana Pašalića o savetima za međunacionalne odnose, oni su osnovani u samo 53 lokalne samouprave, a u prošloj godini čak 40 njih nije održalo ni jednu sednicu.

Predsednica Saveta za međunacionalne odnose u Novom Pazaru Vasvija Gusinac kazala je da su oni za nekoliko meseci održali tri sednice.

- U našem Poslovniku stoji da ćemo se u svom radu rukovoditi uspostavljanju dobrih odnosa, saradnje, razumevanja i izgradnje poverenja, naglasila je ona i kao problem navela to što Zakon, kako je rekla, nije dorečen.

Član ovog Saveta u Sjenici Radoslav Rakonjac ocenio je da je potpuno nebitno koji je narod većinski u nekoj opštini, ukoliko je taj organ lokalne samouprave samo savetodavno telo.

- Zakonski okvir bi trebalo poboljšati i dozvoliti da predstavnik Saveta ima 'svoju stolicu' u Skupštini opštine, ne da bi glasao već bio u prilici da reaguje kada je potrebno - rekao je Rakonjac.

Na tribini su govorili još i član opštinskog veća Tutina Semir Kurtanović koji je rekao da se nada da će u ovoj opštini sledeće godine biti osnovan savet za međunacionalne odnose i izvršni direktor NVO Urban in iz Novog Pazara Sead Biberović koji smatra da savet za međunacionalne odnose treba da reaguje po većini lokalnih tema i tesno sarađuje sa savetima koji tretiraju bezbednost, mlade i rodnu ravnopravnost.

Seriju razgovora o temama bitnim za manjine u procesu evropskih integracija podržala je ambasada Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori a tema sledeće tribine biće položaj manjinskih medija. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija