• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. S. - J. M.

15.11.2017

19:15

STRADALA BODIBILDERKA SPASLA TRI ŽIVOTA! Naša sportistkinja kao donor organa produžila život pacijentima!

Društvo

STRADALA BODIBILDERKA SPASLA TRI ŽIVOTA! Naša sportistkinja kao donor organa produžila život pacijentima!

Podeli vest

Fitnes-instruktorka Branislava Jovanović (48), koja je poginula u udesu kod Kovačice sa Milicom (16) i Tanjom (37) Beslać, donirala je jetru i dva bubrega životno ugroženim pacijentima

Nastradala fitnes-instruktorka Branislava Jovanović (48) spasla je tri života nakon što je u nedelju poginula u udesu kod Kovačice, jer je bila donor organa! Odmah nakon što je preminula u Opštoj bolnici u Pančevu, njena jetra i dva bubrega su presađeni životno ugroženim pacijentima u Urgentnom centru i Kliničkom centru Srbije u Beogradu!

Plemenito
Zahvaljujući humanosti naše sportistkinje, jedna mlada devojka i dva muškarca sad imaju nadu za duži život

Zahvaljujući humanosti naše sportistkinje, jedna mlada devojka i dva muškarca sad imaju nadu za duži život.

Ne znaju koje donor

Prema nezvaničnim saznanjima Informera, lekari bolnice u Pančevu su odmah nakon Branislavine smrti izvadili zdrave organe stradale žene.

- Čim su organi izvađeni, transportovani su u Beograd, gde su istog dana presađeni. Jednoj mladoj devojci presađena je jetra u Urgentnom centru, i to vrlo uspešno, čime joj je praktično spasen život. Takođe, na Kliničkom centru lekari ove ustanove presadili su bubrege pacijentima koji su bili prvi na listi čekanja, i čiji su životi visili o koncu - kaže izvor Informera iz Ministarstva zdravlja.

Po zakonu, porodica primaoca ne sme da zna ko je donor. Od 25. januara ove godine Srbija je primljena u organizaciju Evrotransplant, što je omogućilo da pacijentima kojima je potrebna transplantacija organi budu dostupniji. U ovom trenutku Evrotransplant čini osam zemalja - Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija. To znači da se potencijalni donor traži među 135 miliona ljudi, čime su povećane šanse da se na vreme uradi transplantacija, jer za svih osam zemalja postoji jedna lista čekanja. Na listi čekanja je preko 15.000 pacijenata, a prošle godine urađeno je 7.000 transplantacija.

Informer

Podsetimo, sa Branislavom Jovanović su u kobnom udesu stradali i mlada fitnes-šampionka Balkana Milica Beslać (16) i njena majka Tanja (37) iz Apatina. Oni su se svi automobilom "folksvagen bora" vraćali iz Rumunije sa Svetskog prvenstva u fitnesu, kad su kod Kovačice udarili u kamion. Za volanom je bio Miličin otac Jovo Beslać (42), koji je u udesu teško povređen.

Napustio bolnicu

Jovo je nakon tragedije na sopstvenu odgovornost napustio bolnicu kako bi pripremio poslednji ispraćaj svojim mezimicama.

- Nije važno kako sam ja, kad nema njih... Moram biti kod kuće, moram biti tu gde smo bili svi zajedno, srećni - jecao je Jovo, kog su i juče bezuspešno tešili mnogobrojni prijatelji i rođaci.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija