• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

16.11.2017

17:30

DEVOJČICE PADAJU U DEPRESIJU ZBOG LAJKOVA NA FEJSU! Društvene mreže pogubno utiču na mentalno zdravlje mladih?!

Društvo

DEVOJČICE PADAJU U DEPRESIJU ZBOG LAJKOVA NA FEJSU! Društvene mreže pogubno utiču na mentalno zdravlje mladih?!

Podeli vest

Sve više tinejdžerki u Srbiji ima ozbiljne psihičke probleme zbog nepopularnosti na društvenim mrežama. Otkako su se pojavili Fejsbuk i Instagram, depresija među devojčicama povećana 58 odsto, a među dečacima tek devet odsto

Sve više devojčica u Srbiji ima ozbiljne psihičke probleme zbog nedovoljne popularnosti na društvenim mrežama! Verovali ili ne, naši psiholozi se poslednjih godina suočavaju sa velikim brojem slučajeva tinejdžerki koje su zapale u depresiju, i to samo zato jer njihove slike ili statusi na Fejsbuku i Instagramu nisu dobili očekivani broj lajkova?!

Mnoge od tih devojčica, nezadovoljne statusom u društvu, počinju da se otuđuju, gube samopouzdanje, a to dalje vodi u bolesti kao što je anoreksija, pa čak i ka samoubistvu. U prilog ovoj tezi govori i svetska statistika, koja pokazuje da je u poslednjih pet godina depresija među devojčicama porasla za 58 odsto, a među dečacima samo devet odsto.

Koga briga za ljubavne jade
Nekad su se tinejdžerke opterećivale ljubavnim problemima, a danas brojem lajkova
Marko Braković, psihoterapuet

Nije naivno

Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj" upozorava da opterećenost tinejdžerki svojom popularnošću na društvenim mrežama poprima oblike patologije i predstavlja sve veći problem.

- Mladima se čitava realnost preselila na društvene mreže i sve što je bitno dešava se tamo. Devojčice na Fejsbuku i Instagramu objavljuju šta su obukle, radile, mislile, jele ili čitale tog dana, a sud prijatelja, oličen kroz lajkove, jedino je merilo za uspeh i popularnost. Ako lajkovi izostanu, tinejdžerka koja je u osetljivim godinama povlači se u sebe, misli da je bezvredna, prestaje da se druži sa prijateljima, gubi samopouzdanje, a to dalje vodi u klasičnu depresiju i druge ozbiljne psihičke probleme. Svedoci smo sve više takvih slučajeva i u Srbiji. Možda stvari na prvi pogled deluju bezazleno i naivno, ali nimalo nisu - naglašava Ćorićeva.

AP/Photo

Ona smatra da u takvim situacijama jedino roditelji mogu da pomognu deci, ali oni se često uključe u problem kada postane prekasno.

- Roditelji, pre nego što deci kupe telefon, moraju da im objasne i da ih ubede da prave vrednosti nisu na društvenim mrežama. Ako to propuste, deca će prisvojiti stav svog društva, koje kaže da si uspešan onoliko koliko se drugima sviđaju tvoje pozerske slike ili statusi - objašnjava naša sagovornica.

Roditelji, oprez

S njom je saglasan i psihoterapeut Marko Braković iz savetovališta "Entera". Prema njegovim rečima, lajkovi su često potvrda da je neko vredan ili omiljen, što je tinejdžerima jedna od najbitnijih potreba u tom uzrastu.

- Današnje devojčice imaju potrebu da svakodnevno objavljuju nešto na društvenim mrežama, jer tako skreću pažnju na sebe. Ako ono što objave ne bude prihvaćeno u meri u kojoj one to očekuju, nastaje ozbiljan problem. Popularnost je dominantan trend u današnjem društvu, manifestuje se preko Fejsbuka i Instagrama, i ako izostane, glavni je razlog za pad u depresiju ili za psihičke probleme. Nekad su se tinejdžerke opterećivale ljubavnim problemima ili ocenama u školi, a danas brojem lajkova - priča Braković.

Pet sati na internetu

Istraživanje jednog američkog univerziteta, rađeno na 144.000 tinejdžerki, pokazalo je da čak 14 odsto devojčica pokazuje znake depresije zbog nepopularnosti na društvenim mrežama. Takođe, utvrđeno je da mladi u proseku čak pet sati dnevno provode pred ekranima kompjutera ili telefona, uglavnom na nekoj od socijalnih mreža.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija