• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

17.11.2017

12:15

(FOTO) PREDSEDNIK NA VEŽBI PADOBRANACA! Vučić i pred američkim ambasadorom potvrdio - SRBIJA OSTAJE VOJNO NEUTRALNA!

Društvo

(FOTO) PREDSEDNIK NA VEŽBI PADOBRANACA! Vučić i pred američkim ambasadorom potvrdio - SRBIJA OSTAJE VOJNO NEUTRALNA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas zajedničkoj padobranskoj obuci američkih i srpskih padobranaca "Zima 2017", na sportskom aerodromu Lisičji jarak

Realizovan je zajednički desant padobranaca Specijalne brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Tanjug

U periodu od 13. do 17. novembra srpski padobranci sa američkim kolegama realizovali su obuku koja je obuhvatala pripreme na zemlji u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu kao i skokove koji su izvedeni i danas. 

Tanjug

- Ponosan sam na srpske vojnike koji su pokazali da sa padobranima T11 iz aviona Herkules c130 mogu da skaču. To kažem, zato što mi nemamo padobrane sa kupolama i skačemo sa takozvanim krilo padobranima i ovde je mnogo veća brzina pri sletanju. Videli ste da su to tvrdi doskoci, ali naši momci pokazali su odličnu pripremljenost - rekao je predsednik nakon vežbe.

Vučić je izrazio zadovoljstvo vežbom, koja je, kako je rekao, bila veoma složena, komplikovana, u kojoj su srpski i američki vojnici zajedno pokazali kako i u složenim meteo uslovima mogu na veoma uspešan način da postignu dobre rezultate.

- Mislim da ona ima dvostuki značaj- zajednička obuka, zajednička iskustva, učenje, upoznavanja jednih sa drugima, a drugo je stvaranje partnerstava, saradnje i prijateljstava tamo gde nismo mogli uvek da se pohvalimo u prošlosti. Mislim da su oba cilja u potpunosti ispunjena, ja sam zahvalan ambasadi SAD, ali i Evropskoj komandi oružanih snaga SAD i Nacionalnoj gardi Ohaja, sa kojima imamo dobru saradnju -  rekao je Vučić.

Tanjug

Predsednik je istako da veruje da će takva vrsta partnerstava i saradnje postojati i ubuduće, pri čemu će Srbija, naglašava, "uvek ljubomorno čuvati" svoju vojnu neutralnost.

- Veoma sam zahvalan svim mladićima koji su učestvovali, kako srpskim, tako i američkim i veoma sam zadovoljan rezultatima vežbe. Kao što sam juče govorio u jednoj školi, ne dobijate samo novu veštinu, već, kroz ovakve susrete stičete i prijatelje, što je od značaja ne samo za ove vojnike, već i za našu zemlju.

Ambasador SAD Kajl Skot, koji je takođe prisustvovao vežbi, istakao je da su takve vežbe veoma važne za interoperabilnost snaga, ali i da je još važniji simbol - "vaši vojnici i naši vojnic", srpski i američki padobranci, rame uz rame, da se izgrade novi odnosi i da se pripreme za zajedničke izazove budućnosti.

- To je, mislim, današnja poruka. Naši su bili veoma impresionirani mogućnostima srpskih padobranaca i mislim da je ova vežba bila veoma uspešna i nadamo se da ćemo je ponoviti u budućnosti - rekao je Skot.

Tanjug

Iz dva aviona "Herkules c130" 86. Avijacijskog puka SAD, iskočilo je 120 padobranaca, 60 srpskih i 60 američkih, sa oko 300 metara visine. 

Padobranci su iznad aerodroma Lisičji jarak iskočili iz dva naleta aviona padobranom sa kupolom T11.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija