• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.11.2017

19:00

TRUDNE STUDENTKINJE SE SUOČAVAJU SA BROJNIM PROBLEMIMA! Uskoro STIŽE rešenje!

Društvo

TRUDNE STUDENTKINJE SE SUOČAVAJU SA BROJNIM PROBLEMIMA! Uskoro STIŽE rešenje!

Podeli vest

Svake godine 2.500 studentkinja rodi dete u Srbiji, a bar još 1.000 devojaka abortira tokom fakulteta * Treba podržati studentkinje da se odluče za ulogu majke jer su to najbolje godine za rađanje, kaže dr Rakić

Oko 2.500 studentkinja u Srbiji svake godine rodi dete, kaže za Informer profesor dr Snežana Rakić!

Pored toga, procenjuje se da bar još 1.000 devojaka godišnje abortira tokom studiranja zbog loših propisa koji im onemogućavaju da školovanje usklade sa roditeljstvom. Zbog toga je i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović nedavno najavila niz predloga koji će devojkama omogućiti da paralelno podižu dete i studiraju.

Ne mogu same

Prema mišljenju dr Rakić, treba podržavati studentkinje da se uprkos učenju i obavezama na fakultetu odluče za ulogu majke, jer su i zdravstveno i životno to najbolje godine za rađanje!

- Nažalost, ne postoje zvanični podaci koliko imamo rođenih beba među studentkinjama na godišnjem nivou, ali prema nekim procenama, svake godine oko 2.500 devojaka na studijama u Srbiji rodi dete. Među njima je najviše onih studentkinja koje su na završnim godinama. Naravno, ima i devojaka koje se zbog previše obaveza i učenja odluče na prekid trudnoće, jer smatraju da ne mogu da iznesu sve zajedno do kraja fakulteta. Mislim da, ukoliko dođe do trudnoće tokom studiranja, to treba sagledati iz svih uglova i onda doneti odluku. Pre sam da se takva trudnoća podrži nego da se devojke odlučuju za abortus, ali to je odluka koju svako mora za sebe da donese - navodi Rakić.

Sadašnji propisi nisu na strani majki i trudnica studentkinja, pa su one tako prinuđene da napuštaju studentske domove jer nijedan nema opremljene apartmane za smeštaj beba, najčešće prekidaju studije jer ne mogu da budu stalno na predavanjima i vežbama, a sa druge strane, diskriminisane su i prilikom upisa dece u vrtiće jer se vode kao nezaposlene.

Koliko je teško u Srbiji biti majka student, pokazuje i primer Radmile Petrović (20) iz Novog Sada, koja je morala da napusti školovanje, jer obaveze na fakultetu nije uspela da uskladi sa majčinstvom.

- Ostala sam trudna u četvrtom razredu srednje Medicinske škole, a ćerku sam rodila pred maturu. Iste godine sam upisala Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu, međutim, ubrzo su se javili prvi problemi. Nisam naišla na razumevanje ni profesora ni kolega, pa sam se osećala odbačeno. Zbog nemoći da redovno prisustvujem predavanjima, što je prema Bolonji moja obaveza, prekinula sam studije na kraju prve godine. Veliko olakšanje za sve majke studentkinje bilo bi da fakulteti pokažu malo razumevanja i oslobode nas dela obavezne nastave i vežbi. Takođe, treba dopustiti roditeljima koji studiraju da žive sa detetom u studentskom domu. Kada bi se doneli zakoni koji bi majkama olakšali studiranje, sasvim sigurno bih se odmah vratila na fakultet jer imam ogromnu želju da dobijem diplomu - priča Radmila za Informer.

Dobra volja

Predstavnica Studentske asocijacije Novog Sada i autor projekta "Akademska beba", koji se bavi podrškom studentima sa decom, Marijana Topo kaže da se brojni problemi sa kojima se u današnje vreme susreću roditelji akademci mogu prevazići uz dobru volju nadležnih.

- Naše studentkinje mahom prekidaju ili zamrzavaju studije, jer se većina profesora strogo pridržava "bolonjskih pravila", odnosno zahtevaju prisustvo studenata na predavanjima i vežbama. Niko od roditelja studenata svoje obaveze ne eskivira, već samo traži da se dogovori oko novih termina. Najveći broj njih ima jaku želju da pored materinstva završe i fakultete i bila bi prava šteta da ih saplićemo u tome - kaže ona.

Đukić Dejanović: Obezbediti im smeštaj

Slavica Đukić Dejanović kaže za Informer kako smatra da svakoj ženi koja želi da se obrazuje, a istovremeno i rodi, treba stvoriti uslove da to i uradi.
- Zato smo i predložili da se studentkinjama koje su postale majke, a koje sad u najboljem slučaju samo zamrzavaju godine na fakultetu, omogući da vežbe i predavanja odslušaju kad njima to odgovara... Istina je da ne može student medicine da preskoči vežbe ušivanja rana, ali može da ih u dogovoru sa profesorom i fakultetom održi i u nekom drugom terminu od predviđenog. Takođe, sugerisala sam da svaku redovnu studentkinju treba tretirati kao zaposlenu ženu. I na kraju, svuda u svetu pri studentskim domovima postoje i kampusi za smeštaj roditelja sa decom i nadam se da će uskoro i kod nas domovi dobiti slične apartmane, a ne da moraju da se vrate kod roditelja ili da idu sa bebama u naručju u podstanare - objašnjava Đukić Dejanović.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija