• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

24.11.2017

13:41

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA! Paunović: Ohrabrimo ih da prijave nasilje

Društvo

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA! Paunović: Ohrabrimo ih da prijave nasilje

Podeli vest

Ohrabrimo žene da prijave nasilje, poručila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad zenama i podseća da od danas u Srbiji počinje akcija "16 dana aktivizma"

- Svi zajedno moramo ohrabriti žene da ne trpe i ne prikrivaju nasilje kome su izložene. Žene će biti zaštićene, a nasilnici najoštrije kažnjeni, i to je osnovni zadatak celokupnog društva - kaže Paunović i dodaje da akcija "16 dana aktivizma" do 10. decembra, koji je Međunarodni dan ljudskih prava.

Paunović u saopštenju dostavljenom medijima navodi da nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći i najteži oblik kršenja ljudskih prava i sloboda, te dodaje da podaci pokazuju da je jedna od tri žene u svetu pretrpela fizičko nasilje, bila žrtva seksualnog nasilja ili je doživela neki vid zlostavljanja, pri čemu je nasilnik najčešće muškarac iz bliskog okruženja. 

- Muškarac koji zlostavlja ženu ima momente kada je ljubazan i nežan do sledećeg čina nasilja. Kupuje joj cveće, parfeme, izvodi je u šetnju, deci kupuje poklone. Tim pozitivnim ponašanjem i obećanjima daje ženi nadu da će se promeniti. Tokom vremena ovi trenuci su sve ređi, a nasilje sve češće. Nažalost, u nekim slučajevima ima i smrtni ishod -  objašnjava Paunović uobičajeni model ponašnja nasilnika. 

Zato je, kaže, važno da se unapredie aktivnosti na lokalnom nivou, s obzirom da su jedinice lokalne samouprave ključni faktori neposrednog delovanja u prevenciji i zaštiti od nasilja. 

Ukoliko do nasilja dođe, sve službe na lokalnom nivou moraju biti mobilne i koordinisano delovati, navodi Paunović, ali kaže da je osim pomoći države i društva jednako važna i podrška nevladinog sektora koji žrtvama nasilj po pravilu pruža pomoć i radi na prevenciji nasilja.

Paunović je podsetila da Srbija kao članica Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) u skladu sa preporukama, redovno izveštava nadležni Komitet Ujedinjenih nacija o rezultatima postignutim u prevenciji i zaštiti žena od nasilja, te poručuje da obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama treba da doprinese podizanju svesti o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija