• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bet

25.11.2017

08:40

DANAS JE Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Društvo

DANAS JE Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Podeli vest

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas uz podsećanje da je potrebno zajedničko delovanje kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja i svakog drugog oblika nasilja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici postignut značajan napredak u efikasnom odgovoru države na pojavu nasilja i istakla značaj kvalitetne saradnje nadležnih državnih organa u suzbijanju nasilja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je od početka početka Zakona o sprečavanju nasilja u porodici početkom juna pa do 15. novembra, policija izrekla 10.504 hitne mere zabrane kontakta i prilaska žrtvi nasilja, odnosno udaljavanja nasilnika iz stana.

Stefanović je u petak na konferenciji za novinare u Beogradu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kazao da je u porodičnom i partnerskom nasilju u 2017. godini ubijeno 26 žena u Srbiji i dodao da je to "značajno smanjenje u odnosu na 35 žena ubijenih u 2016. godini", ali da je i dalje "užasan i neprihvatljivo veliki broj".

Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je da su kolektivni ugovori najefikasnije sredstvo u borbi protiv nasilja i svih oblika uznemiravanja kojima su žene podvrgnute na poslu.

Kampanja EKS "Bezbedna kod kuće, bezbedna na poslu" poziva socijalne partnere na promovisanje politika i procedura na radnom mestu kako bi se iskorenilo uznemiravanje i nasilje nad ženama.

Navodi se i da su žene, osim nasilja i svih oblika uznemiravanja i mobinga, izložene i nejednakosti na radnom mestu, pa često imaju manja primanja u odnosu na muškarce.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je "vreme za zajedničku akciju kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja, štetnih praksi i svakog drugog oblika nasilja".

Prema podacima UN, više od trećine žena širom sveta je doživelo fizičko (i)ili seksualno nasilje, 750 miliona žena je stupilo u brak pre navršenih 18 godina, a više od 250 miliona njih je podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija.

- Danas je široko prihvaćen stav da nasilje nad ženama, uključujući uznemiravanje i štetne prakse, predstavlja značajnu prepreku ostvarivanju ljudskih prava i neposredno dovodi u pitanje uključivanje i učešće žena u održavanju mira - piše u saopštenju generalnog sekretara UN povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Odlukom UN iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, u znak sećanja na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistva sestara Mirabal, političkih aktivistkinja u toj zemlji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17