• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

25.11.2017

17:54

HRVATI LIKOVALI ZBOG MLADIĆA, A SADA DRHTE ZBOG PRESUDE IZ HAGA! Tuđman i ekipa SU DEO ZAJEDNIČKOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA!

Društvo

HRVATI LIKOVALI ZBOG MLADIĆA, A SADA DRHTE ZBOG PRESUDE IZ HAGA! Tuđman i ekipa SU DEO ZAJEDNIČKOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA!

Podeli vest

Haški tribunal izreći će sledeće srede pravosnažnu odluku u slučaju "Prlić", koju Hrvatska očekuje sa mnogo zebnje i neizvesnosti, budući da od nje zavisi da li će nekadašnji državni vrh Hrvatske biti proglašen odgovornim za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i zločine nad muslimanima u takozvanoj Herceg-Bosni

Ukoliko Žalbeno veće tribunala potvrdi navode prvostepene odluke, to bi bila prva presuda kojom je hrvatskom političkom i vojnom vrhu pripisana odgovornost za "zajednički zločinački poduhvat".

Hrvatska bi zbog toga, kako pišu tamošnji mediji, mogla da doživi težak finansijski, ali i moralni udarac.

Uz isplatu brojnih odšteta raseljenim i proteranim civilima, ta presuda bi u Hrvatskoj mogla da poljulja stav o „Domovinskom ratu", koji u toj zemlji inače propisuje i posebna saborska deklaracija.

Naime, reč je o slučaju u kojem je prvostepenom presudom Tribunala iz 2013. godine šest bivših visokih funkcionera takozvane republike Herceg-Bosne i Hrvatskog saveta odbrane (HVO) osuđeno na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BIH u okviru "udruženog zločinačkog poduhvata" u kojem je učestvovao i deo političkog i vojnog rukovodstva Hrvatske, uključujući i predsednika Franju Tuđmana.

AMERI BI DA OPET PREKRAJAJU GRANICE NA BALKANU I TO NA NAŠU ŠTETU! Samo Srbija ovaj put nija sama, tu su i Rusija i Kina

Cilj toga udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključku prvostepene presude, bio je uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo spajanje sa Hrvatskom, kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane nezavisna država unutar BiH tesno povezana s Hrvatskom.

Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal je osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsednika vlade "Herceg Bosne" Jadranka Prlića. Bruna Stojića, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića osudio je na po 20 godina zatvora, Valentina Ćorića na 16, dok je Berislavu Pušiću izrečena kazna od 10 godina zatvora.

Tom presudom izrečeno im je ukupno 111 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija u periodu od 1992. do 1994. godine u BIH.

U martu ove godine, Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od Žalbenog veća im izrekne duplo više kazne i pravosnažno ih osudi na ukupno 220 godina zatvora.

HRVATI, VAS NEMA NI U TRAGOVIMA! BOGINJA ATINA PRIČALA JE S AHILOM I HEKTOROM NA SPRSKOM! Naš poznati publicista šokirao Evropu!

Kako su naveli tužioci u završnoj reči, zločini nad bosanskim muslimanima su po obimu bili masovni, više desetina hiljada ljudi premešteno je iz svojih domova i proterano, više hiljada zarobljeno je i držano u teškim uslovima, slani su na prisilni rad, pri čemu su neki izgubili život.

U svojoj završnoj reči, prvooptuženi, bivši predsednik vlade "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić je pak Žalbenom veću Tribunala rekao da je "Herceg-Bosna bila za Bosnu i Hercegovinu, protiv prekrajanja granica i za saradnju s muslimanima".

Fejsbuk

Tvrdio je da je za vreme njegovog delovanja u vladama BiH bio osiguran povratak svima koji su napustili domove, kao i da su evakuacije vršene zbog potencijalnih humanitarnih katastrofa i napada "armije RBiH, potpomognute mudšahedinima".
 
Haški tribunal ranije je saopštio da je ovaj slučaj „najveći i najkomplikovaniji slučaj pred tim sudom".

Suđenje je počelo 26. aprila 2006. godine, a Tužilaštvo je 2008. godine završilo sa predstavljanjem svojih dokaza, među kojima su bila i ispitivanja 249 svedoka.

ISTORIČAR SELIMOVIĆ RAZBESNEO HRVATE, CRNOGORCE I BOŠNJAKE: Srbima pripadaju BiH, Crna Gora, Vojna Krajina, Dubrovnik, Severozapadna Makedonija

Odbrana je svoje dokaze predstavljala od 2008. do 2010. godine, kada je ispitano 77 svedoka.

Ukupan broj sudećih dana iznosi 465, a završne reči okončane su u martu 2011. Presuda koja je izrečena 29. maja 2013. ima više od 2.600 strana, uključujući i izdvojena mišljenja dvoje sudija. Ova odluka biće poslednja presuda Tribunala, koji će dan kasnije završiti svoj 24-godišnji rad.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija