• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

29.11.2017

10:50

LUDILO! HRVATI PORUČILI AMERIMA, SRBE NEĆE GREJATI VAŠ GAS! Zagreb tvrdi da im se to ne isplati!

Društvo

LUDILO! HRVATI PORUČILI AMERIMA, SRBE NEĆE GREJATI VAŠ GAS! Zagreb tvrdi da im se to ne isplati!

Podeli vest

Projekat gradnja terminala za tečni prirodni gas koji bi iz Amerike preko Krka trebalo da dođe do Srbije neprihvatljiv je i za Hrvatsku

Srbija se neće ogrejati od američkog tečnog prirodnog gasa, koji je trebalo brodovima da bude dovezen do Krka i odatle dalje do naše zemlje, jer je za primorsko-goransku županiju, kako su nedavno potvrdili, projekat plutajućeg LNG terminala kod Omišlja neprihvatljiv.

Koviljka Vahtar-Jurković, šef resora za prostorno uređenje ovog dela Hrvatske, kaže da bi terminal koji bi po projektu imao konstrukciju broda dugog 345 metara i koji bi služio za prihvat LNG brodova, pretovar gasa i regasifikaciju, bio izvor emisija štetnih gasova, a ceo projekat neisplativ, navodi hrvatski Novi list. 

S njom se slaže i Zlatko Klobas, predstavnik omišaljske opštine, ističući da je uobičajeno da kod ovakvih projekata lokalna zajednica ima bar nižu cenu gasa, što ovde nije slučaj, pa se postavlja pitanje kakva korist od svega. 

- Očekivali smo precizniju analizu šta Omišalj i Hrvatska dobijaju ovim projektom. Apsurdno je da, prema sadašnjim podacima, Omišalj ima petnaest puta veće prihode od auto-kampa nego što će ih imati od ovog strateškog projekta vrednog stotine miliona evra - objasnio je Klobas. 

LICEMERI! TRAMPOV MINISTAR TRGUJE RUSKIM GASOM, a SAD od nas traže da UVEDEMO SANKCIJE MOSKVI!

Ono što ih posebno buni jeste zašto se i dalje kriju zainteresovani investitori za ceo projekat, iako je poznato da je 13 kompanija učestvovalo na tenderu za nabavku broda, a za gradnju terminala 14. 

Na pitanje o isplativosti odgovorila je predstavnica LNG Hrvatska Andreja Ana Lopac, objasnivši da projekt neće ni biti pokrenut ukoliko se prethodno ne potpišu ugovori o zakupu kapaciteta LNG terminala. 

- Moramo imati zakupljeni kapacitet od minimalno 2,3 milijarde kubika godišnje, na rok od deset godina, da bi prva lopata bila iskopana. Bez toga nema ni projekta - rekla je Lopac. 

KAD BI PUTIN UBEDIO VUČIĆA DA RUSIJI UVEDE SANKCIJE, Zapad ne bi bio zadovoljan, TRAŽIO BI JOŠ, JOŠ, JOŠ…

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, pozdravlja odluku Hrvatske županije, ističući da su na ovaj način poslali jasnu poruku Americi, koja već duže vreme pokušava da i Srbiju učini manje zavisnom od ruskog gasa 

- U prilog tome ide i potvrda da su Poljaci i Litvanci, verujući američkoj propagandi o LNG, sagradili po jedan terminal za pretakanje gasa i u to uložili po 1,5 milijardi evra. Njima je za dve godine stigao samo jedan jedini brod s američkim gasom - kaže Vuletić, a piše Politika.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija