• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

30.11.2017

13:59

SRBIJA MORA DA SE NAKAČI NA TURSKI TOK! Nema ozbiljnih alternativa ruskom gasu, PROBLEM JE SAMO ŠTO MOSKVA JOŠ RAZMIŠLJA!

Društvo

SRBIJA MORA DA SE NAKAČI NA TURSKI TOK! Nema ozbiljnih alternativa ruskom gasu, PROBLEM JE SAMO ŠTO MOSKVA JOŠ RAZMIŠLJA!

Podeli vest

Ruski Gasprom trebalo bi do kraja marta sledeće godine da donese odluku da li će učestvovati u proširenju srpskog gasnog skladišta Banatski Dvor. Moskva bi u narednim mesecima i definitivno trebalo da odluči o priključenju država Balkana infrastrukturi gasovoda Turski tok

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Upravnog odbora "Gasproma Alekseja Milera, Miler izneo čvrsto uveravanje da će ta kompanija do kraja marta doneti investicionu odluku o proširenju gasnog skladišta Banatski dvor.

Ističući da je to dobra vest za građane Srbije, Antić je precizirao da je proširenje tog gasnog skladišta moguće sa sadašnjih 450 na 750 miliona kubnih metara gasa, u prvoj fazi, uz mogućnost proširenja, kako kaže Antić, i do jednog miliona.

-Ukoliko se bude razvijao krak koji je nastavak Turskog toka kroz Bugarsku ka centralnoj Evropi, Srbija je bez ikakve dileme spremna da bude deo tog projekta. Mi smo spremni da radimo sa našim partnerima iz Gasproma na razvoju tog projekta - istakao je Antić.

Ministar Antić je ocenio da Srbija, zbog nove ekonomske politike koja zahteva nove količine gasa, već dugo traži alternative kao što je interkonektor sa Bugarskom koji treba da Srbiju dovede u kontakt sa Južnim gasnim koridorom. Istakao je da ovaj region nema ozbiljnih alternativa ruskom gasu.

vostok

Rusija svestrano analizira mogućnost priključenja država Balkana infrastrukturi gasovoda "Turski tok". Između ostalog, jedna od varijanti produžetka drugog (izvoznog) kraka gasovoda može postati magistrala koja počinje na "tački preuzimanja/prijema" ruskog gasa na bugarsko-turskoj granici, otkriva Petar Iskenderov

Krak bi dalje prolazio po teritoriji Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije do ključnog zapadno-evropskog distributivnog centra za gas u austrijskom Baumgartenu.

Prema raspoloživim informacijama, upravo takva maršruta se, po zadatku PAO "Gazprom", u ovom trenutku razrađuje sa tehničko-ekonomske tačke gledišta.

Varijanta sa priključenjem zemalja Balkana na Turski tok dobija jasnije obrise na fonu uspešne realizacije samog projekta. Švajcarska kompanija Allseas nastavlja sa ugradnjom cevi u Crno more, u skladu sa prvobitnim grafikom.

stock

Gazprom je sa svoje strane doneo odluku u okvirima proširenja investicionog programa da uveća kapitalna ulaganja na izgradnju gasovoda u 2017. godini za jednu milijardu dolara. Tako da se ukupna vrednost projekta procenjuje na  sedam milijardi dolara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija