• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

30.11.2017

14:59

UBI NAS STRES! U SRBIJI IMA ČAK 160.000 NEPLODNIH MUŠKARACA: Najviše neplodnih među političarima, sportistima, novinarima...

Društvo

UBI NAS STRES! U SRBIJI IMA ČAK 160.000 NEPLODNIH MUŠKARACA: Najviše neplodnih među političarima, sportistima, novinarima...

Podeli vest

U Srbiji 400.000 parova ne može da ima decu, a u 40 odsto slučajeva isključivi uzrok je sterilitet muškarca. Najviše neplodnih među onima koji se bave stresnim zanimanjima

Čak 160.000 muškaraca u Srbiji je neplodno, a najviše ih je među onima koji se bave stresnim zanimanjima poput političara, sportista, menadžera ili novinara, pokazalo je istraživanje Informera.

Broj muškaraca koji ne mogu da imaju decu u stalnom je porastu, u poslednje dve decenije povećan je za čak sto odsto. Danas 400.000 parova ne može da ima decu, a prema zvaničnim procenama, u čak 40 odsto slučajeva za to je isključivi krivac muški sterilitet. Nekad je taj udeo bio tek oko 20 odsto... Stručnjaci kažu da, pored stresa, na neplodnost utiču i zagađenje, ali i osiromašeni uranijum iz NATO bombi (pogledajte okvir).

Stres i zagađenje

Profesor dr Vesna Kopitović iz Specijalne ginekološke bolnice "Ferona" kaže da je muška neplodnost u poslednje vreme direktno povezana sa stresom, pa su na udaru baš oni muškarci koji se bave takvim zanimanjima, pre svih političari i sportisti.

- Muškarci čija profesija podrazumeva nerviranje i rastrzanost imaju jako loše spermograme, daleko lošije od ljudi koji nisu iz takvih branši. Političari zbog stresa imaju problema sa sterilitetom, a kada prestanu da se bave politikom, spermogrami im postanu daleko bolji. Sportisti imaju previše obaveza i fizičkih napora, što takođe može lako uticati na sterilitet. U problemu su i radnici u fabrikama koji su pod stalnim uticajem zračenja, pesticida i hemikalija, koji mogu pogubno uticati na plodnost - objašnjava dr Kopitović.

AP PHOTO

Sa njom je saglasna i profesorka dr Snežana Rakić iz "Narodnog fronta". Ona kaže da u Srbiji, prema zvaničnim evidencijama, sterilnih parova koji su u fazi lečenja ima 250.000, dok ih je zajedno sa onim koji nisu podvrgnuti terapiji oko 400.000.

- Podaci o broju muškaraca koji imaju problema sa sterilitetom su zastrašujući. Među ključnim razlozima za to, pored stresa i genetike, jesu pušenje, alkohol, nezdrav način života, ali i preterivanje u vežbanju uz razne anabolike i hormone, koje uzimaju profesionalni sportisti. To sve negativno utiče na hormone, a samim tim i na kvalitet spermatozoida. Pa je sasvim logično zašto je baš među političarima, sportistima, menadžerima, novinarima ili profesionalnim vozačima sterilitet mnogo više zastupljen nego u drugim profesijama - naglašava dr Rakić.

Zdrav život

Urolog i seksolog dr Aleksandar Milošević objašnjava da terapija kod sterilnih muškaraca traje oko tri meseca i da je neophodno da se pacijent strogo pridržava saveta lekara.

DOKTORKA DANICA GRUJIČIĆ O TUŽBI PROTIV NATO: Imamo bar 10 dokaza da je ALIJANSA TROVALA SRBIJU!

- Ne mogu tačno da procenim da li ima više sterilnih muškaraca ili žena, ali je broj otprilike podjednak. Ipak, mogu da potvrdim da ljudi, u mom slučaju muški deo populacije, sve češće dolaze po stručnu pomoć. Najbitnije je da se pacijent ne stidi svog problema, da otvoreno priča o tome i da ima podršku i ljubav okoline i svog partnera. Nakon razgovora i detaljnih pregleda počinje prva faza lečenja, a to je pribegavanje zdravom načinu života bez alkohola, pušenja, provoda... Potrebno je da se stres i nesanica kanališu, da se pacijent odmara i sve to loše izbaci iz sebe. U nekim slučajevima čak ih šaljemo i u banje na rehabilitaciju. Nakon toga kreće se i sa lekovima shodno stanju organizma - priča dr Milošević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija