• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

30.11.2017

15:01

TUGA, ČEMER, JAD! Broj bračnih parova SMANJIO SE ZA 30 ODSTO u poslednjih 30 godina!

Društvo

TUGA, ČEMER, JAD! Broj bračnih parova SMANJIO SE ZA 30 ODSTO u poslednjih 30 godina!

Podeli vest

U Srbiji je prošle godine sklopljen 35.921 brak, što je za čak trećinu manje nego 1986. godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Kako tvrde stručnjaci, glavni razlozi za ovako crnu i alarmantnu statistiku su rušenje porodičnih vrednosti, loše finansijsko stanje mladih, ali i činjenica da žene danas rade i do 10 sati dnevno i da im posle toga nije ni do porodice ni do dece

Psihoterapeut Ljiljana Filipović objašnjava da se mladi izuzetno teško zapošljavaju i da zbog toga žive sa roditeljima, od kojih su ekonomski zavisni, što izuzetno loše utiče na sklapanje porodice.

- Uslovi su teški jer je mladima, pre svega, teško da se zaposle. Čak i kada pronađu posao, oni nemaju dovoljno materijalnih mogućnosti da se osamostale, odnosno da kupe ili iznajme stan. Zbog toga često stvaraju zajednice sa svojim roditeljima, što nikako nije savet psihoterapeuta, ali je to kod nas česta pojava. Situacija bi bila znatno bolja ukoliko bi mladi bili ekonomski nezavisni. Naravno, potrebno je da budu i psihološki nezavisni od svojih primarnih porodica, kako se roditelji ne bi mešali u njihove odnose. U suprotnom, roditelji kritikuju, komentarišu i mešaju se u njihove odluke, što pogubno utiče na stvaranje i opstanak porodice - jasna je Filipovićeva.

DR NEBOJŠA SRBLJAK, predsednik udruženja "Milosrdni anđeo": NATO BOMBE ĆE NAS TROVATI JOŠ 130 GODINA!

Sa njom se slaže i profesor porodičnog prava Milan Počuča, koji osim finansijskih aspekata krivicu za ovoliko smanjenje broja brakova pripisuje i činjenici da žene danas previše rade.

- Sve veće opterećenje je na ženama, čija se tradicionalna uloga izmenila. Ponekad one rade duže od muškaraca. U situaciji kada radite osam, devet ili deset sati dnevno, postavlja se pitanje snage i volje za još jednu obavezu kao što je dete. Tu je naravno i finansijska snaga porodice, koja bi trebalo da donese mir, stabilnost i da vrati nadu da porodica ima perspektivu i da deca mogu normalno da rastu. Ukoliko novca nema u porodici i ako su oba partnera slabo plaćena, taj faktor onda počinje da razara porodicu. Bračni drugovi jako teško mogu da se izbore sa stalnom tenzijom i iščekivanjima da li će imati dovoljno novca - objasnio je Počuča.

U EU je još gore

Kako tvrdi profesor Milan Počuča, u Evropskoj uniji je još gora situacija na polju brakova, iako su te zemlje ekonomski daleko razvijenije.

- U zemljama EU, čijem standardu mi stremimo, takođe postoji velika kriza braka. Stvaranje potrošačkog društva i mentaliteta jedan je od razloga zbog čega danas imamo sve manje brakova. Tako u Norveškoj, koja je jedna od najrazvijenijih zemalja, više od 40 odsto stanovnika su samci. Brak kao tradicionalni način stvaranja zajednice dvoje ljudi koji žele da osnuju porodicu, u neku ruku, postaje prevaziđena forma - kaže Počuča.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
boro

pre 6 godina

posle ovog novog zakona , ko je lud da se ženi ?

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija